Zaterdag sluit de voetbalbond met een algemene vergadering officieel het seizoen 2003/04 af. Een seizoen dat in de boeken gaat met een kleine winst, zo’n half miljoen euro. Het EK werd niet gehaald, maar daartegenover stonden financieel interessante thuiswedstrijden tegen Kroatië, Nederland en Frankrijk.

De vooruitzichten voor volgend seizoen zijn niet zo gunstig. De meest aantrekkelijke thuiswedstrijd in de voorronde van het WK is die tegen Spanje en die valt pas op 8 oktober 2005. Volgend seizoen moet de bond het voorlopig rooien met inkomsten uit thuismatchen tegen Litouwen (in Charleroi), Servië-Montenegro en Bosnië-Herzegovina en dat zijn geen publiekstrekkers. Bovendien vallen aan de uitgavenkant zware investeringen met infrastructuurwerken in Wommelgem en Tubeke. Penningmeester Germain Landsheere voorspelt dan ook een deficit van 1 miljoen euro en benadrukt dat niet-plaatsing voor het WK in 2006 gezien de geplande investeringen een serieuze streep door de rekening zou zijn. Aimé Anthuenis is gewaarschuwd.

Zaterdag wordt Jan Peeters normaal ook bevestigd in zijn rol als voorzitter. In principe is de voorzitter van de Belgische voetbalbond jaarlijks herkiesbaar, maar vorig seizoen werd beslist dat Peeters voor twee jaar zou worden aangesteld. Het handgeklap waarmee de algemene vergadering Peeters zaterdag ongetwijfeld zal bevestigen in zijn rol, is dus louter symbolisch.

Daarmee begint Peeters, die onlangs 70 werd en sinds een tijdje wat last heeft van hartklachten, aan zijn laatste jaar als voorzitter. Officieel, zo liet hij ons zondag weten, heeft hij nog niemand gezegd dat hij ermee ophoudt, maar wijs man als hij is, weet hij dat de jaren beginnen te wegen en dat je niet ongestraft kan blijven leven als een vijftiger. En dus praat hij, officieus zo geeft hij aan, in stilte met andere mensen, over hoe het na hem verder moet. “Ik bereid mijn opvolging voor, zoals Michel D’Hooghe het destijds met mij heeft gedaan. Ik zou een heel onvoorzichtig voorzitter zijn mocht ik dat niet doen. Maar wanneer ik juist opstap, weet ik vandaag niet, dat zal van mijn gezondheid afhangen. Misschien wordt het mijn laatste jaar, misschien houd ik er nog vroeger mee op, als mijn gezondheid dat zo eist.”

D’Hooghe koos zelf zijn opvolger, doet Peeters dat ook ? En plaveit hij met name de weg voor Roger Vanden Stock, die in de coulissen al over de invulling van de job praatte met andere leiders en kandidaat is, op voorwaarde dat hij een geschikte opvolger voor zichzelf vindt bij Anderlecht ? Peeters laat in het gesprek even een stilte vallen. Een veelbetekenende stilte ? “Ik bevestig u niet dat ik met Roger praat over de opvolging, maar ik zeg ook niet dat Roger geen goeie kandidaat zou zijn. Integendeel, Roger zou een héél goed voorzitter van de voetbalbond zijn. Hij wordt soms wat onderschat, vind ik. Roger is een goed leider, een objectief man, een federalist en iemand die nooit de bruggen opblaast, maar altijd bruggen probeert te slaan. Maar schrijf nu niet dat ik hem naar voor schuif als mijn opvolger, want ik ken jullie.”

(PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content