Eind dit jaar zou kersvers KBVB-voorzitter Jan Peeters zijn hervomingsplannen bekendmaken. Het vertrek van secretaris-generaal Alain Courtois naar Anderlecht besliste daar anders over. Peeters en Jean-Paul Houben, de opvolger van Courtois, stelden de bekendmaking uit tot midden januari.

Waarom ?

Jan Peeters : Ik denk dat dat het makkelijkste is. Het lijkt mij logisch dat ik niet alleen uitleg geef over de nieuwe structuur van de bond, maar ook dat Jean-Paul zijn plannen toelicht. Bovendien zijn we er nog niet helemaal uit hoe we zìjn opvolging moeten regelen. We kunnen twee richtingen uit : of we stellen een nieuwe volwaardige directeur aan, of Jean-Paul krijgt een adjunct die samen met hem al het werk doet. In ieder geval is het zo dat ik momenteel nog te veel bezig ben met het werk van secretaris-generaal. Dat is niet goed. In het Olympische Comité heb ik meegemaakt dat de secretaris-generaal voorzitter werd, maar zijn oude taken niet kon loslaten. Die fout wil ik niet maken. Ik wil straks meer afstand nemen.

Centraal in uw plannen staan meer autonomie voor het profvoetbal en een splitsing met het amateurvoetbal. Vanaf derde klasse ?

Dat is de vraag. Het antwoord daarop krijgt eerst het uitvoerend comité. We gaan inderdaad in de richting van een scheiding tussen prof- en amateurvoetbal en een splitsing – onder een koepel, wel te verstaan. Derde klasse is momenteel de inzet van de discussie.

Blij dat de Fifa de premies voor WK-deelneming verhoogde met vijftig procent in vergelijking met vier jaar geleden ?

Officieel heb ik die cijfers nog niet onder ogen gekregen. Maar 27 miljoen frank (669.000 euro) startgeld, 40,5 miljoen frank (1 miljoen euro) per wedstrijd en 43,3 miljoen frank (1,07 miljoen euro) voor het bereiken van een tweede ronde : dat lijken me mooie bedragen. Anderzijds zullen de kosten voor ons ook hoger zijn. Ons hotel is schitterend. Ik heb de bevestiging dat we er mogen verblijven, en weet ook min of meer dat het verblijf gratis zal zijn. Maar daarover begin ik liever geen polemiek, desnoods wil ik er nog voor betalen. We zitten heel goed. Karel Vertongen heeft als opdracht om in de kerstvakantie met de spelers een akkoord te bereiken over de premies.

Rogen Blanpain uitte op een persconferentie kritiek op het nieuwe transferreglement.

Proficiat daarvoor, hij kan dat goed. Het nieuws halen, bedoel ik. Fifa, Uefa en de Europese Commissie hebben een akkoord, in overleg met FIFPro, de spelersvakbond. Wat zou Janneke Peeters daar dan tegen moeten doen ?

Gaat u optreden tegen Daniël Leclerq, die met omkoping in het Belgisch voetbal kwam aanzetten ?

Hier dikke poen verdienen, maar daarna zonder bewijzen poneren dat heel ons voetbal corrupt is : dat neem ik niet. Ik ben niet naïef, er is corruptie, maar breng ons de bewijzen. Wij onderzoeken nu of er bij Fifa of Uefa een klacht tegen hem kan worden neergelegd.

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content