MOET NOG WAT WENNEN AAN HET VOETBAL VAN AZ.

Net als twee jaar geleden plaatste de club uit Alkmaar zich voor de achtste finales van de Europa League, na de uitschakeling van Slovan Liberec. Coach Dick Advocaat neemt het straks op tegen Anzji, terwijl op 27 maart de werkgever van invallersdoelman Yves De Winter een aantrekkelijke affiche in de halve finales van de KNVB-beker wacht tegen Ajax.

“Ons land zit Europees wat in crisis”, oordeelt VI-verslaggever Yoeri van den Busken. “AZ verzamelde ondertussen 84 wedstrijden in tien jaar. Het Nederlands voetbal moet het dus vooral van hen hebben voor de punten en de coëfficiënt, want we worden te gemakkelijk ingehaald door kleinere naties. AZ is de enige club die nog op drie fronten meestrijdt.”

Maar qua prestaties regeert toch vooral wisselvalligheid bij het team van centrale verdediger Jan Wuytens, die vorige zomer werd overgenomen van FC Utrecht om voor defensieve stabiliteit te zorgen. “Voor dit soort clubs blijft dat het eeuwige dilemma: een te krappe selectie en te veel wedstrijden. Het is geen topclub, dat ritme van twee duels per week kunnen ze onmogelijk volhouden”, weet Van den Busken. “AZ blijft een subtopper, een relatief kleine club met een budget van 25 miljoen euro. Maarten Martens was een uitzondering. Hij vertrok na negen jaar als laatste grootverdiener uit het tijdperk van Dirk Scheringa. Maarten verdiende 1 miljoen euro per seizoen en werd afgestaan aan PAOK Saloniki, dat vermoedelijk toch 500.000 euro neertelde. Bovendien bestonden er nog twijfels over zijn fitheid, hij was een te groot risico.”

Wuytens zoekt net als de ploeg nog naar een zekere constante, merkt Van den Busken. “Hij moet nog wat wennen aan het voetbal van AZ”, stelt hij. “Van een centrumverdediger wordt een goede opbouw — bal over de grond — en wat doorschuiven verwacht. Jan was dat niet gewoon bij FC Utrecht, waar fysiek gevechtsvoetbal en de duelkracht vooropstond. Ook voor Jeffrey Gouweleeuw was dat nieuw. Die pikte dat sneller op. Bovendien zorgde Nick Viergever, die straks sowieso vertrekt, voor concurrentie. Maar de eerste prioriteit, meer verdedigende zekerheid en een hogere agressiviteit, werd wel ingevuld door Jan. In de lucht en qua dekking staat hij wel zijn mannetje. Je mag ook niet verwachten dat hij op enkele maanden tijd, zoals Nicklas Moisander, het veld oversteekt. Alleen zie ik wel dat Wuytens zich, net als de middenvelders Gudelj en Ortiz, verbaal sterk laat gelden en duidelijk opgeklommen is in de hiërarchie. Deze ploeg heeft een type als Jan wel nodig. Hij zit bij AZ op zijn plek.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content