Hij is even briljant als elegant, speelt bij een van de grootste clubs ter wereld en… hij is Belg. Maar dat wisten we eigenlijk al allemaal. Wij wilden meer weten.

Het is eenvoudiger om de paus te spreken te krijgen dan Adnan Januzaj“, verklaarde Gianni De Biasi, de bondscoach van Albanië. Het klinkt grappig, maar het is niet ver van de waarheid. Marc Wilmots mag dan al aangekondigd hebben dat hij kan beschikken over de geweldige linkerflankspeler van Manchester United, de clan Januzaj laat niet veel los over de beweegredenen van zijn keuze voor België. Niet zo gek, want al sinds Januzaj naar Manchester trok, praat hij nauwelijks met de pers.

Ondertussen verkoos La Gazzetta delloSport hem wel tot de beste mintwintigjarige op de Europese velden. Zijn manager, Dirk De Vriese (zie kader), wrijft zich in de handen. Speciaal voor dit blad licht hij een tip op van de sluier die over het succes en de levenswandel van Adnan Januzaj hangt.

Wanneer maakte je voor het eerst kennis met Adnan Januzaj?

Dirk De Vriese: “Ik ken Adnan al tien jaar. Hij speelde aanvankelijk bij de club van mijn hart, RWDM, op dat moment FC Brussels. Bovendien heeft Abedin, de vader van Adnan, heel wat jaren gewerkt in de Opelgarage van Henri Mabille, een van de befaamde voorzitters van RWDM.”

Toen Januzaj op zijn zestiende wegging bij Anderlecht, vreesde je toen niet dat het wat te vroeg was, dat hij zijn vleugels zou verbranden zoals vele andere jongeren die zo snel naar het buitenland vertrekken?

“Neen, ook al omdat Adnan bij Anderlecht niet als een uitzonderlijk talent werd beschouwd. Daar liepen ze vooral hoog op met de broertjes Musonda. Anderlecht heeft hem eigenlijk gewoon laten vertrekken.”

Deed de club dan geen enkele moeite om hem te houden?

“Ze deden meer moeite voor de kleine Musonda dan voor Adnan. Ik ging ervan uit dat men een groot talent uit de eigen opleiding altijd zou moeten beschermen, maar in het geval van Adnan was dat blijkbaar niet zo.”

Er werd verteld dat hij heel dicht bij een overgang naar Lille OSC stond.

“Het klopt dat Lille in hem geïnteresseerd was, maar zowat alle grote Europese clubs toonden interesse. Ik vond dat hij vooral een andere omgeving nodig had om vooruitgang te boeken. Bij Anderlecht had hij zijn techniek, zijn spelinzicht en zijn linkervoet ontwikkeld, maar hij moest nog beter worden in het afschermen van de bal, in het koppen, met de rechtervoet spelen enzovoort. Na anderhalf jaar Engeland had hij zowat al zijn gebreken weggegomd.”

Als alle grote clubs interesse toonden in je poulain, hoe kan het dan dat Anderlecht niet doorhad dat hij zo’n uitzonderlijk talent was?

Herman Van Holsbeeck werd daar pas later van op de hoogte gebracht. Normaal is het de taak van de technisch directeur om zijn bazen in te lichten dat hij een goudklompje in zijn opleidingscentrum heeft.”

Vanwaar de keuze voor Manchester?

“Het feit dat Alex Ferguson aan het hoofd stond van die club heeft de familie Januzaj overtuigd. Ik ken het instituut zelf nogal goed. Warren Joyce, die Antwerp getraind heeft en een vriend van mij geworden is, houdt zich al meerdere jaren bezig met de B-kern van Manchester. Hij was zeer overtuigend, hij heeft me perfect uitgelegd hoe hij met Adnan wou werken. In Engeland heeft hij geleerd om defensieve taken op te knappen, om te tackelen, om zijn kopspel aan te wenden… Allemaal eigenschappen die ze bij Anderlecht niet leerden. Ook zijn spelvolume is vergroot. Het probleem voor een jongere die bij Anderlecht speelt, is dat hij het veel te gemakkelijk heeft tegen de andere teams uit zijn leeftijdscategorie en dat hij derhalve ook geen vooruitgang boekt.”

Wat kun je zeggen over zijn ontwikkeling op het fysieke vlak?

“Adnan is de speler met het grootste spelvolume in de hele A-kern van Manchester United. Maar hij kan zich fysiek nog verder ontwikkelen, want zijn bovenlichaam is nog vrij mager. Zijn benen zijn wel goed gespierd. Hij is niet bang om in het duel te gaan, in Engeland hebben ze hem leren knokken. Vorig jaar, tijdens een reservewedstrijd, vroeg Ferguson dat ze hem alleen in de spits zouden zetten tegenover twee verdedigers van 1m90. Zijn vader was verrast dat zijn zoon het moest opnemen tegen die twee torens. Ik stelde me er ook vragen bij. Maar nadien kwamen we erachter dat het deel uitmaakt van de methodologie van Ferguson: hij wilde Adnan tijdens zijn opleiding harder maken door hem diep in de spits te zetten. Het doel was hem voor te bereiden op het eerste elftal. Adnan heeft zo veel talent dat hij zich gemakkelijk aan die rol wist aan te passen. Na twee matchen op die positie had ik de indruk dat hij als een echte targetman speelde, hoewel hij dat voordien nog nooit had gedaan. Gezien zijn talent zou je kunnen denken dat het allemaal vanzelf gaat, maar hij is net een heel harde werker.”

Parlementaire discussie

Waarom geeft hij zo zelden een interview?

“Ik heb een overeenkomst met zijn vader dat Adnan in Engeland zo low profile mogelijk blijft, want de tabloids zijn altijd wel naar iets op zoek. We blijven liever ver van het rumoer in de media, ik zeg zelf ook het liefst zo weinig mogelijk over hem. Tot op vandaag heeft Abedin de carrière van zijn zoon op de juiste manier aangepakt. Men heeft hem afgeschilderd als een erg streng iemand, maar hij doet alles voor Adnan en hij anticipeert heel goed op wat er zou kunnen gebeuren. Hij heeft altijd het doen en laten van Adnan in de gaten gehouden, hij wilde overal controle over. Nu controleert hij nog altijd alles: Adnans vrienden, zijn vriendinnetjes, waar hij naartoe gaat…”

Hoe verklaar je het dat Adnan Januzaj uiteindelijk gekozen heeft om voor België uit te komen?

“Ik zou zeggen dat het de meest logische keuze is.”

De familie Januzaj heeft de keuze alleszins niet rondgebazuind, de vader heeft het alleen op de Kosovaarse televisie verteld.

“Ja, omdat de situatie onhoudbaar werd. De vraag voor welk land Adnan Januzaj zou kiezen werd zelfs besproken in het Albanese parlement! Een zitting werd zelfs beëindigd met de conclusie dat hij voor Servië moest kiezen. Zijn vader kon dus niet anders dan even de puntjes op de i zetten. Het was een staatszaak geworden. Voor zijn vader is het altijd belangrijk geweest dat Adnan zou doorbreken in de eerste ploeg van Manchester United, al de rest was bijzaak.”

Ook Engeland, het land dat hem nu geadopteerd heeft, probeerde hem te verleiden…

“Ze hebben dat geprobeerd, ze hebben aangedrongen. Marketinggewijs kon dat interessant zijn. Als hij zijn keuze dus had laten leiden door het geld, zou hij voor Engeland gekozen hebben. Maar ondanks alles wat er gezegd is, heeft geld in die beslissing nooit een rol gespeeld. Dat was ook niet het belangrijkste toen hij destijds naar Manchester trok. Had hij meer geld willen verdienen, dan was hij beter bij Anderlecht gebleven, dat hem een mooier contract aanbood.”

Bij Manchester spreekt men van een contract van 20.000 euro per maand vanaf het tweede jaar bij de jeugd…

“Bij Anderlecht kon hij veel meer verdienen. Om de meubelen te redden en hem alsnog te houden boden de Brusselaars een heel aardige som.”

Adolescent zonder auto

Voelt Januzaj zich Belg?

“Ja, hij houdt van zijn land. Hij is hier opgegroeid en zijn vrienden, zoals Romelu Lukaku, zijn Belgen. Ik herhaal het: zijn keuze is logisch. Albanees spreekt hij bijvoorbeeld niet perfect. Daarentegen is hij een echte ket die zich goed uit de slag trekt in het Nederlands. Mijn rol is die van sportief raadgever, ik meng me zeker niet in de keuze van het land dat hij wil vertegenwoordigen. Ik ben geen Albanees, ik heb de oorlog daar niet meegemaakt, ik kan dus niet oordelen over de gevoeligheden van zijn keuze.”

Je speelde wel een rol in de contractverlenging die Januzaj in oktober tekende en die hem tot 2018 aan Manchester United bindt. In de pers werd het bedrag genoemd van 70.000 euro per week.

“Ik kan alleen zeggen dat hij de bestbetaalde jongere ter wereld is. Op zijn achttiende heeft hij een dikker contract dan Cristiano Ronaldo of Lionel Messi op die leeftijd. Dat wil al wat zeggen en daar ben ik ook trots op. We hadden zelfs nog meer in de wacht kunnen slepen als je ziet hoe graag Manchester hem wilde houden en hoe hevig de concurrentie was.”

Onder de clubs die hem wilden, was naar het schijnt ook Barcelona.

“Alle grote clubs hebben aan zijn mouw getrokken. Vooral Paris Saint-Germain wou heel erg ver gaan. Vijf minuten voor we de contractverlenging ondertekenden, heeft een adviseur van de voorzitter uit Qatar ons nog een compleet waanzinnig aanbod gedaan. Omdat Adnan op het einde van het seizoen een vrije speler was en er dus geen transfersom betaald zou moeten worden, waren de Qatarese bestuurders tot alles bereid, zowel qua salaris als qua tekengeld.”

Jij bent Adnans makelaar, dus jij moet goeie dingen over hem vertellen…

“Ik ken Neymar al sinds zijn veertiende, ik volg al twintig jaar het Zuid-Amerikaanse voetbal, ik ken alle spelers die uit de jeugdtoernooien zijn voortgekomen en ik kan zonder enige twijfel zeggen: Adnan is een crack! Zijn voornaamste kwaliteit is zijn techniek, maar vooral zijn vista is formidabel. Hij ziet alles sneller dan de rest. En hij is ook geen luierik, hij heeft de mentaliteit om te slagen. Het is een complete speler. Het is niet voor niets dat hij tot beste jongere in Europa is verkozen. Gezien de progressie die hij maakt, behoort hij tegen 2018 volgens mij bij de top vijf van de wereld.”

Met het oog op het EK

Hoe zijn de gesprekken met bondscoach Marc Wilmots verlopen?

“We hebben één keer met hem gesproken, in januari in Manchester. We hebben het over de politieke situatie gehad en over Adnans band met België, maar er zijn nooit beloftes gedaan over een eventuele selectie.”

Verrast het je dat Wilmots heeft aangekondigd dat Januzaj bij de voorselectie van 27 zal zijn?

“Helemaal niet. Als ik bondscoach was, zou ik zo’n talent als Januzaj niet laten lopen, ook al speelt hij op het WK geen minuut, zoals Ronaldo in 1994. Het feit dat hij bij de groep is, helpt hem vooruit met het oog op het EK in 2016.”

Wilmots had het al over zijn polyvalentie. Hij verklaarde zelfs dat Januzaj een mogelijk vervanger van Christian Benteke op de 9 zou kunnen zijn.

“Volgens mij kan hij op vier posities spelen: op de beide flanken, achter de spitsen, maar ook in de punt van de aanval. David Moyes zag Adnan bijvoorbeeld als back-up van Robin van Persie in de spits. Ik was daar eerder sceptisch over, maar het klopt wel dat hij een beetje dezelfde stijl heeft als de Nederlander, al is die steviger gebouwd. Over enkele jaren zou Adnan hetzelfde postuur moeten hebben.”

In oktober vorig jaar verkondigde Wilmots dat er niet gemarchandeerd zou worden, woorden die de familie Januzaj geraakt hebben…

“Ja, dat klopt, ze begrepen dat niet. De familie heeft op geen enkel moment eisen gesteld, ze hebben niks proberen af te dwingen bij de Belgische bond. Er kwamen oproepingsbrieven toe en daar hebben we niet op gereageerd, dat is al. Die uitlatingen hadden veel kapot kunnen maken.”

Is de keuze definitief, ondanks de recente verklaringen van vader Januzaj die zei dat zijn zoon voor Kosovo zou kiezen als dat land erkend wordt door de FIFA?

“Zover zal het pas over een jaar of tien zijn. Het is een mogelijkheid, meer niet.” ?

DOOR THOMAS BRICMONT – BEELDEN: BELGAIMAGE

“Bij Anderlecht werd Januzaj niet als een uitzonderlijk talent beschouwd.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content