De week na de Confederations Cup zijn de kantoren van de Japan Football Associaton overladen met dure bloemstukken. De Japanse nationale ploeg schopte het tot de finale, waarin het tegen wereldkampioen Frankrijk de kleinste nederlaag leed. Even trots als op de sportieve prestaties kon Japan evenwel niet op de organisatie van het mini-WK met acht ploegen zijn. De grote repetitie voor de Fifa World Cup 2002 leverde vooral veel vragen op. Vice-voorzitter Junji Ogura antwoordt.

Meneer Ogura, bent u tevreden over de organisatie van de voorbije Confederations Cup ?

Ik moet wel ja antwoorden, want ik was toernooidirecteur ( schatert).

Fifavoorzitter Sepp Blatter daarentegen sprak na afloop zijn vrees uit voor een chaos volgend jaar op het WK.

Tegen mij zei hij : perfect ( schiet in een lach). Hij was zeer onder de indruk. Op de afsluitende persconferentie zei hij alleen dat hij tijdens de halve finale verrast was geweest door de zware stortregen.

Vandaar dat hij suggereerde dat er beter een dak zou gezet worden op het stadion in Yokohama, waar de finale van het WK 2002 zal worden gespeeld. Misschien nog niet zo’n gek idee, want tenslotte valt het WK in het regenseizoen, nietwaar.

Ja ( schatert). Meneer Blatter had ook een probleempje gekend met het wisselen van Koreaanse won in Japanse yen, maar dat is een discussie voor de regering. Bovendien was hij in de eindfase van het toernooi van Japan naar Zuid-Korea en dan terug naar Japan gemoeten om de wedstrijden te kunnen volgen. Het verkeer was er zeer druk, vandaar dat het toernooisysteem dat we uittesten in vraag wordt gesteld.

Beetje problemen toch ?

Véél moeilijkheden gekend, véél fouten gemaakt ook ( schiet in een lach). Het was dus zeer interessant als test halverwege.

Halverwege ? De WK-organisatie werd in 1996 toegekend, het WK is volgend jaar.

We trokken dan ook veel conclusies. Vooral het transportsysteem staat nog niet op punt. Tussen Korea en Japan moeten alleszins veel meer vluchten georganiseerd worden. Alsook zullen er veel bijkomende expresstreinen ingelegd moeten worden. De autosnelwegen naar de stadions zijn ook nog niet volledig afgewerkt. Tegen volgend jaar zullen we dat normaal allemaal hebben opgelost ( lacht).

Meneer Blatter had ook de indruk dat het systeem met twee organisatoren niet goed werkt.

Mij schreef hij een brief waarin hij ons juist proficiat wenst met de organisatie. Fantastisch, zei hij.

Vindt uzelf dat het systeem met twee organisatoren – JAWOC in Japan en KOWOC in Korea – goed functioneert ?

Ja, ik vind van wel.

Waarom niet één organisatiecomité waarin beide landen vertegenwoordigd zijn, zoals voor Euro 2000 ?

Tussen Japan en Korea ligt een zee, en het is zeer moeilijk een vlucht van het ene naar het andere land te boeken. Het overkoepelende comité is het Fifacomité voor de World Cup 2002.

U zegt het. Toen dat Fifacomité besliste dat de officiële handelsnaam van het WK Fifa World Cup 2002 Korea/Japan was, draaiden jullie het om tot Fifa World Cup 2002 Japan/Korea.

Niet in het Engels, alleen in het Japans.

Waarom werden na de terechtwijzing door de Fifa de landennamen weglaten tot Fifa World Cup 2002 ?

Iedereen weet inmiddels wel waar het WK gespeeld wordt, toch ?

In Japan en Korea, zei Blatter ook, is er te weinig personeel dat zich in het Engels kan uitdrukken.

Ik denk niet dat Meneer Blatter communicatieproblemen kende, want hij ontmoette niemand, hij praatte alleen met mij ( schiet in een lach).

Viel de publieke belangstelling niet tegen ?

Niet voor de wedstrijden van Japan.

Een WK is natuurlijk veel meer dan alleen de wedstrijden van Japan.

Totaal geen probleem. De eerste ronde van de ticketverkoop was de vraag vijftien keer groter dan het aanbod. Alles zal uitverkocht zijn, al weet ik natuurlijk niet wat er zal gebeuren met de tickets die de Fifa beheert.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content