Vertrok Lucas Zelenka ineens naar Sparta Praag en bleek hij bij Anderlecht nog geen contractverlenging te hebben getekend ? Dan was Westerlo mooi gezien, want tegen de verwachtingen in was het ineens zijn van Anderlecht gehuurde en creatiefste middenvelder kwijt. Dus zouden ze bij Anderlecht Westerlo een geste doen en hen gratis een van de spitsen uit de reserven lenen. Jarakovic, Mbemba, Drakovic… kies maar. Mwa, die Serviër, Jarakovic, die leek hen daar in het Kuipje wel wat.

Maar wat lazen we ? Ivica Jarakovic (23) ging naar RWDM. Tja, Jean Dockx ? “Westerlo heeft hem een paar keer laten scouten en ze hadden hem graag een week, veertien dagen op proef gewild, maar de speler zelf had net daarvoor al een akkoord bereikt met Molenbeek. Zodra hij wist dat hij kon vertrekken, is hij gegaan.”

En die geste richting Westerlo ?

Dockx : “Wij hadden een akkoord met Westerlo dat ze hem konden huren. Voor niks eigenlijk, ja, en RWDM betaalt huurgeld, ja.”

En of dat dan misschien de reden is dat hij naar RWDM ging in plaats van naar Westerlo ?

Dockx : “( Stilte) Misschien was het niet helemaal wat ze eigenlijk wilden in Westerlo. Jan Ceulemans heeft een paar keer mensen naar hier gestuurd om hem te scouten, maar wij zitten daar in de tweede ploeg met zesentwintig spelers, waarbij vaak twee ploegen telkens een helft tegen elkaar spelen en dan kan je niet veel zien. Dus ik kan dat begrijpen.”

En wat kan Jarakovic, Werner Deraeve, jeugdcoördinator van Anderlecht die hem scoutte in zijn vaderland ?

Deraeve : “Hij speelde daar als diepe spits in een 4-4-2, een beetje in een defensief systeem waarin de spitsen vaak aan hun lot werden overgelaten. Maar hij kan ook als teruggetrokken spits spelen. Zijn probleem is alleen een beetje dat hij, ik zou zeggen, alle illusies was kwijtgeraakt. Wij moeten hopen dat hij weer moed krijgt. Hij had gehoopt het eerste jaar bij ons in de reserven te spelen en dan stilaan de stap naar het eerste elftal te kunnen zetten en een paar keer te kunnen opkomen in wedstrijden. Maar dat is niet gelukt. Hij zit daar eigenlijk al een jaar of drie. Door de concurrentie, maar ook omdat hij te rap z’n hoofd laat hangen. Het is ook voor een deel zijn fout.”

Het hoofdje makkelijk laten hangen… Da’s een goeie voor bij een kandidaat-degradant !

Deraeve : “Dat blijft het grote vraagteken, natuurlijk. Zoiets kan heel positief uitdraaien als hij zich herpakt, maar het kan van de andere kant ook tegenvallen. Koppen is niet zijn sterkste punt, maar als Jara wat ruimte krijgt vooraan, zal hij wel geregeld scoren. Dat deed hij bij ons bij de reserven ook. Bovendien is hij ook goed op vrije trappen. Zijn snelheid mag er zijn, hij beschikt over een redelijke techniek, is voornamelijk rechtsvoetig en heeft een goeie trap.” (RDG)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content