Vandaag begint in het Colombiaanse Cali het WK piste. Toptalent Jasper De Buyst (20) mikt op twee medailles: vrijdag/zaterdag in het omnium en zondag in de ploegkoers. Hij beschrijft een (droevige) dag in aanloop naar het WK.

Dinsdag 18 februari 06:00

Al heel vroeg wakker. Na twee dagen in Colombia heb ik – zoals wel vaker – nog altijd last van jetlag. Gelukkig rest er nog tijd genoeg om me aan te passen. Ook aan het klimaat, want het is hier meer dan dertig graden. Voor het ontbijt doe ik wat rek- en stabilisatieoefeningen met Kenny De Ketele, mijn kamer- en teamgenoot.

09:30

Baantraining, met veel korte, intensieve blokken, zowel individueel als met de achtervolgingsploeg. Zaak is om de benen fris te krijgen en de topsnelheid aan te scherpen. Werken aan ploegkoersautomatismen met Kenny lukt hier niet, aangezien we de piste moeten delen met andere landen en het dus heel druk is. Maar die zitten er intussen wel in na al onze koersdagen samen en na enkele specifieke trainingen vorige week in Gent.

11:15

Rustige trainingsrit op de weg. Een kleine twee uur de spieren wat losrijden. Heel eentonig, want eenmaal uit het drukke centrum van Cali fietsen we op een brede, lange, vlakke weg. Wél onder politiebegeleiding, op vlak van veiligheid wordt hier niets aan het toeval overgelaten.

13:30

Middagmaal bereid door Norbert De Ganck, de Belgische kok die meegereisd is en hier samenwerkt met zijn collega van het hotel. Genieten van het eten lukt echter niet, want via sociale media bereikt ons het droevige nieuws dat Kristof Goddaert verongelukt is. Een enorme klap, want we kenden Kristof goed aangezien hij vaak trainde op de piste in Gent.

15:30

Na het middagmaal slaap ik wat bij, gevolgd door een massage en check-up bij fysiotherapeut Anthony Pauwels. De behandeling is meer dan welkom na de lange vliegtuigreis van afgelopen zondag (16 februari, nvdr). Qua omkadering van de Belgische wielerbond hoeven we zeker niet te klagen, want die bestaat uit twee verzorgers, twee mecaniciens, een kok, een dokter, bondscoach Peter Pieters en sporttechnisch directeur Frederik Broché.

19:00

Voor het avondmaal zoeken alle leden van het Belgische team elkaar op om over het verlies van Kris-tof te praten. Ook tijdens het eten is de sfeer niet zo vrolijk als de voorbije dagen. Vooral Moreno De Pauw is erg aangeslagen, aangezien hij Kristof bijna dagelijks zag of sprak.

21:30

Na het avondmaal volgt nog wat stretching en proberen Kenny en ik te ontspannen – hoe moeilijk dat, gezien de omstandigheden, ook is. Al om halftien gaan de lichten uit, na een vooral emotioneel zware dag.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content