Wie weet zal het Westerlo zijn dat Anderlecht zondagavond zijn eerste uitnederlaag toedient. Hoe komt het toch dat Westerlo zich weer in een behoorlijk seizoen kan vermeien ?

Wat Beveren niet vermocht, kan Westerlo volgend weekend misschien wel : Anderlecht voor het eerst dit seizoen buitenshuis doen verliezen. Want er is niet alleen een verleden hoog te houden – in het seizoen 2002/03 werd Westerlo – Anderlecht nog 6-0 -, er is ook het gegeven dat Westerlo thuis nog maar één keer verloor (tegen Bergen). Waarom eigenlijk overtreft Westerlo dit seizoen in de rangschikking de verwachtingen ? De spelers Chris Janssens en David Paas, trainer Jan Ceulemans en manager Herman Wijnants antwoorden.

In Westerlo, zo wordt altijd gezegd, is de sfeer optimaal. Want Westerlo heeft de beste kleedkamer van België. Maar wat betekent dat eigenlijk : de beste kleedkamer van België ?

Chris Janssens : “Ik heb al in wat andere ploegen gespeeld, maar hier ben ik altijd ontspannen. Ik kom met plezier. Als er gewerkt moet worden op training, is het serieus hoor, maar elke dag lach je hier en je bent nooit gerust (grijnst). Zit je op je gemak op het toilet je krantje te lezen, kieperen ze ineens een emmer water over je. En Toni (Brogno, nvdr), dat wéét je, zit altijd achter de pingpongtafel met die grote bal, maar soms denk je er niet aan en dan heb je hem tegen je hoofd (lacht). Hier moet je gewoon naar alle kanten kijken, want er kan van alles gebeuren. Altijd heel grappig (lacht). Soms smeren ze van die zalf die warm wordt in je onderbroek of ze steken ze in de diepvries… Als ik thuiskom, moet ik van mijn vrouw altijd vertellen wat er gebeurd is op de club. Van zulke dingen moeten wij het hebben, dan zie je dat collectieve als we op het veld staan.”

David Paas : “Hier zitten om te beginnen nog heel wat Belgen én weinig buitensporige persoonlijkheden, maar mensen met dezelfde mentaliteit. Bovendien is hier heel weinig druk en dat heeft er, denk ik, ook wel mee te maken. Je voelt aan alles dat de eerste betrachting is : erin blijven. Als je al vroeg in het seizoen merkt dat die doelstelling verwezenlijkt is, dan loopt iedereen ontsnappen rond, van de manager tot diegene die als laatste de kleedkamers schoonmaakt. Of erin blijven niet te weinig ambitie is ? Ik denk dat er intern wel meer ambitie is, maar je moet realistisch zijn : je werkt hier op een beperkte schaal en dit is ook geen ploeg met een jarenlange traditie. Dus stap voor stap gaan is juist heel realistisch. Hier redeneren we : doe maar normaal, dat is al erg genoeg. Iedereen is zich bewust van zijn beperkingen : van de meesten is het niet de bedoeling dat ze naar een topclub gaan, hoewel een aantal daar wel kwaliteiten voor heeft. Het enige nadeel is misschien dat sommigen minder in de kijker lopen voor andere ploegen en wat onderschat worden als voetballer. Kijk naar ons middenveld. Dat is dan het nadeel van : het is máár Westerlo. Maar ik denk dat wij meer prestaties brengen dan Germinal Beerschot, maar die ploeg heeft meer traditie en ligt in een stad, wat de uitstraling toch wat meer opblinkt.”

Met vijf seizoenen is Jan Ceulemans de trainer die het langst bij dezelfde club zit in eerste klasse. Onlangs tekende hij een contract dat hem nog eens drie seizoenen aan Westerlo bindt. Van brave inborst die alles te veel relativeert, volgens de een, over persoonlijkheid die schittert door zijn eenvoud en doorzicht, volgens anderen, tot iemand die aan de top kan werken, maar wel compromisloos en rechtlijnig is volgens Herman Wijnants. Wat moeten we nu vinden van Jan Ceulemans ?

Herman Wijnants : “Negenennegentig procent kom ik met hem overeen, maar voor één procent verschillen we dikwijls van mening en dan moet er met serieuze argumenten gediscussieerd worden. Soms blijft hij ook gewoon carrément bij zijn standpunt. Allez, we konden een speler van Chelsea hebben die vorige week in de eerste ploeg stond, maar hij vond dat we al genoeg spelers van dat type hadden en dat het niet goed zou zijn voor de spelers die nu in de ploeg staan. Hij laat de twijfel altijd in het voordeel van de spelers die er al zijn. Dus pas op, dat is gene simpele, hé.”

Chris Janssens : “Hij maakt het toch ook niet moeilijk voor de spelers : hij probeert het altijd simpel uit te leggen. En hij geeft ons heel veel vrijheid. Kwart voor tien moeten we op de club zijn en als er iemand te laat komt, staat hij echt niet achter het venster te loeren. Wij controleren eigenlijk onszelf en ik denk dat dit hier kan omdat je met veel Belgen zit. Maar pas op, hij is streng ook, hoor. Als het niet goed gaat, grijpt hij in. Op Gent bijvoorbeeld stonden we 0-1 voor, maar in de rust laat hij dan wel efkes horen als het hem toch niet aanstaat. En tactisch ziet hij het. Als de wedstrijd een paar minuten bezig is, moet ik toch dikwijls bij hem komen voor een paar aanwijzingen. Tegen Sint-Truiden bijvoorbeeld vallen zij met tien man en halen ze een spits eruit en spelen ze met drie achteraan en Vrancken voor de verdediging. Waardoor eigenlijk alles bij hetzelfde blijft als je niet doorschuift. Dus ben ik iets hoger gaan spelen op Vrancken. Dat soort situaties heeft hij altijd meteen door.”

DavidPaas : “Hij gaat geen half uur staan praten, maar wat hij zegt, is raak. De hele week wordt bijvoorbeeld niet over de tegenstander gepraat en afspraken voor stilstaande fasen gebeuren onderling. Dat de spelersgroep daarin zijn verantwoordelijkheid pakt, dat is hier een beetje ingeburgerd geraakt.”

Een creatieve middenvelder, een speler van het type-Zelenka was het waar ze in Westerlo op zaten te wachten. Zdenek Svoboda zou het kunnen, maar is nog steeds revaliderend. Maar ondertussen lukt het blijkbaar wel zonder creatieve middenvelder. Waarom ?

JanCeulemans : “Omdat op dit moment de ploeg ook een ploeg ís. Ze hangt goed aan elkaar. Iedereen speelt naar zijn kwaliteiten en bij momenten is het zelfs ook goed qua voetbal, vind ik. Als je staat waar je nu staat, is het vertrouwen er en doe je dingen die je anders misschien iets minder doet. Maar ik blijf erbij : onze beste wedstrijden waren de eerste vier (mét Svoboda, nvdr), met mooi voetbal, maar te weinig punten. Dat bewijst dat het toch nog altijd belangrijk is dat je een voetballer in je ploeg hebt staan die het een klein beetje kan leiden. Plus van Dosunmu hebben de tegenstanders schrik op dit moment. Niet dat hij, zoals je soms hoort, dé superaanvaller is, maar hij heeft van die flitsen en de tegenstander blijft uit schrik voor hem achteraan staan. Waardoor ze eigenlijk ons middenveld ontlasten, want anders schuift er constant iemand in. Dat is nu veel minder het geval.”

ChrisJanssens : “Soms mist Tosin(Dosunmu, nvdr) nog wat het overzicht, maar hij heeft een heel goeie dribbel. En vergeet niet dat hij drie jaar geleden nog maar in derde klasse zat. Ik denk dat het met Wim(Mennes, nvdr) en mij û hij meer aanvallend, ik meer verdedigend û heel goed gaat. Plus dat Marc(Wagemakers, nvdr) een heel goeie voorzet heeft en Jefke(Delen, nvdr) kan lopen tot morgenvroeg (lacht). Het verschil met de eerste ronde is dat we nu makkelijker de nul kunnen houden en toch één of twee goals kunnen maken. Daarmee zetten we de meeste wedstrijden naar onze hand. De eerste ronde haalden we twee op twaalf, nu tien op twaalf, dat is het verschil. Je weet hoe dat gaat : als je in de winningmood zit, is het makkelijker. Plus : de trainer speelt op blessures en schorsingen na meestal met dezelfde ploeg, waardoor we totnogtoe maar twintig spelers gebruikt hebben.”

DavidPaas : “Af en toe hebben we het moeilijk tegen ploegen zoals Bergen die zich komen ingraven. Dan is het makkelijk als je een paar spelers hebt die iemand kunnen uitschakelen of ruimte kunnen creëren met een steekpass. Maar tegen topploegen of ploegen die mee voetballen, komt die ruimte vanzelf. Tosin heeft de snelheid en de individuele actie en eens die het overzicht leert bewaren, zal hij moeilijk te houden zijn voor Westerlo, denk ik.”

door Raoul De Groote

‘Hier redeneren we : doe maar normaal, dat is al erg genoeg.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content