We lopen hem dezer dagen weer geregeld tegen het lijf, Philippe Albert (44). Halverwege de jaren negentig nog ei zo na Engels kampioen in het Newcastle van Kevin Keegan, maker van een van de mooiste goals in een topwedstrijd tegen Manchester United. Een heerlijk lobje. Tevoren beresterk bij KV Mechelen en Anderlecht. Een blok graniet, een van de beste verdedigers die dit land ooit had. Later verdwenen uit het voetbal, dachten wij. Hij woont mooi, in de rand van Charleroi, waar hij zich bekommert om paarden. Nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken, vandaar een job op de vroegmarkt. Dat doet hij nog steeds, met dien verstande dat hij er de ene week drie, vier keer is, en een andere week maar één keer. Want Albert is ook analist op de Franstalige betaaltelevisie. Al een paar jaar deed hij dat in de Champions League, sinds deze zomer ook voor wedstrijden uit de Jupiler Pro League.

Philippe Albert: "Toen ik in juni 2000 stopte, werd ik al door André Remy gecontacteerd voor een job als consultant. Maar toen had ik er nog niet veel zin in. Zes jaar geleden is de zender het Belgische voetbal kwijtgeraakt en omdat ze niet zonder konden, hebben ze geboden op de rechten voor de Champions League. Toen hebben ze me opnieuw gecontacteerd en heb ik een proef afgelegd. Betis-Liverpool was mijn eerste test. Vier jaar lang heb ik elk seizoen zo'n tien wedstrijden in de Champions League gevolgd. Daarna kwam er een nieuw contract van drie jaar en sinds augustus is er ook de Belgische competitie. Daar doe ik één wedstrijd per weekend."

Kom je tijdens de wedstrijd vaak tussen?

"Geregeld, ja. Ik werk met mensen die een passie hebben voor voetbal, maar soms zie ik de dingen nog iets sneller. Dit doe ik echt graag. Trainer wilde ik nooit worden. Of assistent. Elke dag er weer zo dicht op gaan zitten, dat had ik nooit aanvaard. Dit is ideaal. Ik kom zo'n drie uur voor de wedstrijd in het stadion aan, om me wat voor te bereiden. Geblesseerden, geschorsten, de kranten lezen, je moet op de hoogte zijn van wat er gebeurt. Ik maak er wel een punt van om vooraf niet naar het veld af te zakken. Ik ga de kleedkamers niet in, en ik praat vooraf niet met mensen in de neutrale zone."

Waarom niet? Tegen de meeste trainers van nu heb jij nog gevoetbald.

"Ik hou het liefst wat afstand. Als je opnieuw met die mensen omgaat en je komt wat dichter, is het moeilijk om objectief te zijn in je analyse. Vriendschap kan niet in dit beroep. Ik werk liever op instinct, becommentarieer wat ik zie. Ik kan me vergissen, maar heel vaak gebeurt dat niet. Voetbal ken ik echt wel voor honderd procent."

Hoed af voor Sollied

Wat vind je van ons kampioenschap?

"Toen ik stopte, was Anderlecht baas. Het was de ploeg van Koller- Radzinski, het beste Belgische team van de voorbije vijftien jaar. Nadien was er algemeen en ook bij hen een kleine inzinking, van een jaar of vijf, zes. Dat zag je Europees, we waren nergens. Je zag het ook bij de nationale ploeg. Daarna is Standard naar boven geklommen, naar het niveau van Club Brugge en Anderlecht. Ik heb dit jaar vooral de top zes aan het werk gezien, zowel uit als thuis, en vaak heb ik me zeer goed geamuseerd. Er was spektakel, mooi voetbal en er wordt weinig gerekend, vind ik."

Wat vind je van Anderlecht?

"Sinds het vertrek van Romelu Lukaku speelt Anderlecht zoals Anderlecht moet spelen. De stijl van het huis. Technisch, mooie acties, verdedigend stevig. Offensief is er met de inbreng van Jovanovic en Mbokani en de explosie van Suárez heel veel. Anderlecht speelt snel, is constant in beweging, geënt op het offensieve. Ze spreken er niet meer over Boussoufa, zelfs niet meer over Lukaku. Hij was te jong om alle druk op zijn schouders te krijgen. En hij vertrok veel te snel. De realiteit bewijst dat hij ongelijk had. Hij had naar een club met veel minder reputatie moeten gaan, waar hij kon spelen. Zie nu waar hij staat. Verspilling, verloren tijd. En een vertrouwensverlies dat ook niet goed is voor onze nationale ploeg."

De verrassing bij Anderlecht is dat Gillet topschutter is.

"Terwijl die in het begin niet eens speelde. Hij profiteert van het werk van Suárez, Jovanovic, Canesin, Kljestan en Biglia. Die talenten trekken zijn niveau naar boven. Het is een clubman, polyvalent, hij profiteert ook van de aanvallende ervaring die hij in de jeugd opdeed. En hij heeft vertrouwen. Ik denk dat hij dezelfde kansen in het begin van het seizoen ongetwijfeld zou hebben verkwanseld."

Ze zijn al geplaatst voor de volgende ronde in de Europa League, na vier van de zes wedstrijden. Betekent dit dat Anderlecht de kloof met Europa aan het dichten is, of moeten we nuanceren: het is 'maar' Europa League.

"Het verschil met de Champions League is enorm, dat heeft Genk bij Valencia en Chelsea mogen ondervinden. Genk heeft thuis twee puntjes gesprokkeld uit de eerste vijf wedstrijden, maar daar hebben ze 90 minuten zéér hard voor moeten werken. De kloof blijft groot. Anderlecht heeft het goed gedaan in een groep die niet zo zwaar was. Maar tegelijk zeg ik dat Anderlecht op dit moment in de Europa League behoort tot de tien beste ploegen. Het is afwachten wie er uit de Champions League na Nieuwjaar naar de Europa League afzakt. De afstand die ze Europees hebben opgelopen tijdens het voorbije decennium hebben ze een beetje gedicht, omdat ze deze zomer zeer goed hebben gekocht, vind ik. Mbokani aan tachtig procent gaat op Belgisch niveau altijd zijn goals maken. Jovanovic ook. Voor het buitenland is het onvoldoende."

Redt Anderlecht het ook zonder Biglia?

"Ja, op Belgisch niveau. Ik denk dat het wel nodig zal zijn dat hij terugkeert als ze in de Europa League na Nieuwjaar iets willen presteren."

Wat vind je van de verdediging?

" Safari kreeg aanvankelijk veel kritiek, maar hij heeft zich geïntegreerd op tactisch vlak. Deschacht speelt niet meer alle wedstrijden, maar blijft een prof. Juhász is niet uitzonderlijk, maar voor het Belgische niveau voldoende. Kouyaté is de vondst van het seizoen, ik heb zijn debuut achterin gezien, op Brugge, dat was uitzonderlijk goed. Op rechts hebben ze Odoi en Wasilewski, die elkaar beconcurreren. Geen uitzonderlijke defensie, maar op Belgisch niveau staan die hun mannetje."

De challenger lijkt op dit moment AA Gent.

"Dankzij een uitzonderlijk sterk middenveld. De ploeg die erin slaagt om daar een antwoord op te vinden, wint de match. Thijs weet zijn wedstrijden heel goed te doseren en hij is een Limburger - iedereen kent hun mentale sterkte. Jørgensen doet de tegenstand pijn met zijn infiltraties. Smolders is een zeer intelligente speler, die af en toe zijn goal maakt. Offensief zijn ze de evenknie van Anderlecht. Hoed af voor Sollied ook, het is zeer mooi om te zien. Alleen defensief vind ik het minder."

Zelfs met die twee Spanjaarden centraal achterin?

"Zelfs met hen, ja. Zeker qua beweeglijkheid. Op het moment dat de tegenstander de ruimte vindt, hebben ze het lastig om te draaien. En kunnen ze niet meer terugkomen. De kritiek op de backs vind ik onterecht. Rafinha vind ik een goeie rechtsachter. Baric voldoet voor mij ook. Ik vind wel dat ze een keepersprobleem hebben. Het vertrek van Jorgacevic kost Gent misschien de titel."

Kleine mentaliteit

Is Club Brugge titelkandidaat?

"Toen ik hen deze zomer bezig zag, was ik ervan overtuigd dat ze zouden meestrijden. Goeie transfers, goeie start, maar daarna één catastrofale maand, waarin Colin Coose-mans alle vertrouwen verloor, niet geholpen door zijn verdediging in het algemeen en door Ryan Donk in het bijzonder."

Vind ook jij zijn plaatsing ondermaats?

"Dan ben je nog lief. Het is niet alleen dat. Zijn positiespel, zijn passes, zijn houding: zeer apathisch allemaal. Ik heb Nederlandse verdedigers als Stam gekend, De Boer, Reiziger ... Geloof me, dat was andere koek. Jammer voor Coosemans."

Gaf hij zijn verdediging geen vertrouwen meer of was het omgekeerd?

"Omgekeerd. Ik trek zijn kwaliteiten niet in twijfel. Het is voor elke doelman moeilijk als je weet dat je verdedigers geen vertrouwen in je hebben. Dan ga je op het veld en zeg je tegen jezelf: 'Ik moet voor 150 procent goed zijn, want als ik een flater bega, verliezen we de wedstrijd.' Met die instelling lukt het gegarandeerd niet.

"Zet een maand geleden Proto of Jorgacevic onder die lat, er zou niks zijn veranderd. De wedstrijd tegen Genk was de perfecte illustratie van de inefficiëntie van de Brugse verdediging. Als je 4-2 aan de leiding gaat, en Vázquez verliest de bal, staat de jonge Van Acker op de middellijn, met De Bruyne in zijn rug. Daar staat zelfs de beste doelman van de wereld machteloos tegen. Als je goed bent, mag je commentaar geven op iedereen, maar toen ik Donk hoorde na de match tegen Genk ... Dat is een van de redenen waarom ik zelf niet in het voetbal wil terugkeren. Koster is een goeie trainer, die zijn spelers nooit afvalt. En als hij door een moeilijke periode gaat, dan bekritiseert zo'n speler hem nog ook ... Dat getuigt van een kleine mentaliteit. En toch: Donk heeft een uitstekend kopspel, een goeie lange bal en fysiek is hij stevig. Hij moet zich gewoon concentreren, van minuut één tot minuut negentig."

Speelde Adrie Koster te offensief?

"Neen, dat vind ik niet. Misschien heeft Koster geprobeerd een boodschap over te brengen die de spelers niet hebben begrepen. Als je met 4-2 leidt, dan moet ZimlingVadis bij zich roepen en zeggen: vijf meter achteruit, we laten ze komen en counteren. Maar het omgekeerde gebeurde, ze bleven aanvallen. Ik denk dat de afwezigheid van Hoefkens de ploeg pijn heeft gedaan. Dat zag je bij zijn terugkeer. Geen supervoetballer, maar belangrijk voor de ploeg."

De diepe spits van Club, of het nu Akpala dan wel Vleminckx is, wordt fors bekritiseerd.

"Ik heb bij de komst van Vleminckx gezegd: goeie spits, de beste transfer op Belgisch niveau. Op dat moment, er was toen nog geen sprake van Jovanovic of Mbokani. Zeer goed bij KV Mechelen en in Nederland heeft hij toch een goal of twintig gemaakt, ook tegen topploegen. Maar sinds hij in Brugge is, is hij niet meer dezelfde speler. Ik weet niet of dat met zelfvertrouwen te maken heeft. Of misschien zit hij gewoon niet goed in zijn vel."

Is het nog toeval dat Kouemaha én Akpala én Vleminckx het moeilijk hebben?

"Vóór hen waren er Amokachi, Farina, Papin, Stanic ... Die zijn toch geslaagd?"

Dan hebben we het over de vorige eeuw ...

"Het systeem van Brugge is ideaal voor een centrumspits. Dirar rechts en Meunier links, dat zijn toch jongens met een goeie center? Dat lijkt me ideaal voor Vleminckx. Refaelov is eerder een type voor de actie.

"Let op, ze zijn nog niet ver achteruitge-slagen, het seizoen is verre van gedaan. Ik ben benieuwd hoe Daum ze verder neerzet. Ik weet niet wat de richtlijnen zijn, maar nu staat Zimling soms tussen Donk en Almebäck. Dat is wel heel ver achteruit."

Rammel op Old Trafford

Standard zocht lang, maar vond een evenwicht.

"Het voetbal was nog niet uitzonderlijk, maar het is solide. Offensief was het wachten tot Cyriac fit was en Tchité zijn hoofd weer op orde had. Berrier en Buyens zijn inmiddels van het toneel verdwenen, maar dat Standard in het begin van het seizoen punten pakte, is dankzij hen. Nadien kwam Vainqueur in de ploeg, raakten Cyriac en Tchité op niveau en dat maakt het verschil. Als die twee honderd procent zijn, zijn ze vergelijkbaar met het duo Jovanovic-Mbokani."

Snap je de interesse van Luciano D'Onofrio in Anderlecht?

( lacht) "In deze voetbalwereld verrast niks me nog. Als Anderlecht zich daarin kan vinden, des te beter. Dertig jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat Roger Petit naar Brussel kwam, maar vandaag kan alles. Vandaag is het meer business dan sport."

RC Genk heeft het moeilijk om te bevestigen.

"Zoals altijd is dat het moeilijkste. In de play-offs was het ook al niet meer het euforische Genk, zonder die twee grote reddingen van ThibautCourtois tegen Standard waren ze niet eens kampioen. De plaatsing voor de Champions League was een mirakel en nu merken ze dat ze zich om de drie dagen moeten opladen, na een Europese wedstrijd weer in de competitie vol aan de bak. Ik denk niet dat we van hen mogen vragen dat ze hun titel bevestigen. Dat was onmogelijk."

Wegen de zware Europese nederlagen door in de competitie?

"Maar neen. Je mag van jezelf niet verwachten dat je op dat niveau punten gaat pakken in Valencia of Chelsea. Het grote Anderlecht van tien jaar geleden kreeg ook rammel op Old Trafford."

Na de pandoering op Valencia leken er barsten in het blok te zijn.

"Dat is iets wat de trainer intern moet regelen. Iedereen werd er belachelijk gemaakt, het zou onnozel zijn om individuen met de vinger te wijzen. Bij de loting was toch niet in het hoofd van de directie of de spelers gekropen dat doorstoten naar de volgende ronde mogelijk was? Nee, dat kan niet.

"Er is wel een verschil in doel: Köteles doet zijn werk, maar heeft niet de présence van Courtois. Anderzijds: zet Courtois op Valencia in de goal van Genk en ze pakken er ook vier of vijf. Genk komt te kort voor de Champions League, maar play-off 1 zie ik ze wel halen."

Nog even over de ploegen uit de tweede zone. Wat valt je daar op?

"Bergen is uitstekend thuis, maar uit vind ik ze zwak. Perbet is topschutter, eigenlijk mag dat niet verrassen. Die heeft overal al gescoord en kent nu het geluk dat hij bij een ploeg speelt die thuis veel kansen creëert. Dat ze uit wat minder zijn, heeft ook met die offensieve manier van spelen te maken.

"Ik hoop ook voor Jan Ceulemans dat Westerlo het redt. Jan is iemand die ik altijd heb geapprecieerd. Als voetballer was dat een van de beste Belgen van de laatste dertig jaar. Trouw aan zijn ploeg, nooit hoog van de toren blazend."

Helaas kan hij ze zelf niet meer binnentrappen.

"Helaas niet neen. Paulo Henrique en Christian Brüls zijn niet vervangen. Ik heb geen affiniteiten met Westerlo, maar ik duim voor Jan."

DOOR PETER T'KINT - BEELDEN KOEN BAUTERS

"Anderlecht behoort op dit moment in de Europa League tot de tien beste ploegen."

"Het vertrek van Jorgacevic kost Gent misschien de titel."

We lopen hem dezer dagen weer geregeld tegen het lijf, Philippe Albert (44). Halverwege de jaren negentig nog ei zo na Engels kampioen in het Newcastle van Kevin Keegan, maker van een van de mooiste goals in een topwedstrijd tegen Manchester United. Een heerlijk lobje. Tevoren beresterk bij KV Mechelen en Anderlecht. Een blok graniet, een van de beste verdedigers die dit land ooit had. Later verdwenen uit het voetbal, dachten wij. Hij woont mooi, in de rand van Charleroi, waar hij zich bekommert om paarden. Nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken, vandaar een job op de vroegmarkt. Dat doet hij nog steeds, met dien verstande dat hij er de ene week drie, vier keer is, en een andere week maar één keer. Want Albert is ook analist op de Franstalige betaaltelevisie. Al een paar jaar deed hij dat in de Champions League, sinds deze zomer ook voor wedstrijden uit de Jupiler Pro League. Philippe Albert: "Toen ik in juni 2000 stopte, werd ik al door André Remy gecontacteerd voor een job als consultant. Maar toen had ik er nog niet veel zin in. Zes jaar geleden is de zender het Belgische voetbal kwijtgeraakt en omdat ze niet zonder konden, hebben ze geboden op de rechten voor de Champions League. Toen hebben ze me opnieuw gecontacteerd en heb ik een proef afgelegd. Betis-Liverpool was mijn eerste test. Vier jaar lang heb ik elk seizoen zo'n tien wedstrijden in de Champions League gevolgd. Daarna kwam er een nieuw contract van drie jaar en sinds augustus is er ook de Belgische competitie. Daar doe ik één wedstrijd per weekend." "Geregeld, ja. Ik werk met mensen die een passie hebben voor voetbal, maar soms zie ik de dingen nog iets sneller. Dit doe ik echt graag. Trainer wilde ik nooit worden. Of assistent. Elke dag er weer zo dicht op gaan zitten, dat had ik nooit aanvaard. Dit is ideaal. Ik kom zo'n drie uur voor de wedstrijd in het stadion aan, om me wat voor te bereiden. Geblesseerden, geschorsten, de kranten lezen, je moet op de hoogte zijn van wat er gebeurt. Ik maak er wel een punt van om vooraf niet naar het veld af te zakken. Ik ga de kleedkamers niet in, en ik praat vooraf niet met mensen in de neutrale zone." "Ik hou het liefst wat afstand. Als je opnieuw met die mensen omgaat en je komt wat dichter, is het moeilijk om objectief te zijn in je analyse. Vriendschap kan niet in dit beroep. Ik werk liever op instinct, becommentarieer wat ik zie. Ik kan me vergissen, maar heel vaak gebeurt dat niet. Voetbal ken ik echt wel voor honderd procent." "Toen ik stopte, was Anderlecht baas. Het was de ploeg van Koller- Radzinski, het beste Belgische team van de voorbije vijftien jaar. Nadien was er algemeen en ook bij hen een kleine inzinking, van een jaar of vijf, zes. Dat zag je Europees, we waren nergens. Je zag het ook bij de nationale ploeg. Daarna is Standard naar boven geklommen, naar het niveau van Club Brugge en Anderlecht. Ik heb dit jaar vooral de top zes aan het werk gezien, zowel uit als thuis, en vaak heb ik me zeer goed geamuseerd. Er was spektakel, mooi voetbal en er wordt weinig gerekend, vind ik." "Sinds het vertrek van Romelu Lukaku speelt Anderlecht zoals Anderlecht moet spelen. De stijl van het huis. Technisch, mooie acties, verdedigend stevig. Offensief is er met de inbreng van Jovanovic en Mbokani en de explosie van Suárez heel veel. Anderlecht speelt snel, is constant in beweging, geënt op het offensieve. Ze spreken er niet meer over Boussoufa, zelfs niet meer over Lukaku. Hij was te jong om alle druk op zijn schouders te krijgen. En hij vertrok veel te snel. De realiteit bewijst dat hij ongelijk had. Hij had naar een club met veel minder reputatie moeten gaan, waar hij kon spelen. Zie nu waar hij staat. Verspilling, verloren tijd. En een vertrouwensverlies dat ook niet goed is voor onze nationale ploeg." "Terwijl die in het begin niet eens speelde. Hij profiteert van het werk van Suárez, Jovanovic, Canesin, Kljestan en Biglia. Die talenten trekken zijn niveau naar boven. Het is een clubman, polyvalent, hij profiteert ook van de aanvallende ervaring die hij in de jeugd opdeed. En hij heeft vertrouwen. Ik denk dat hij dezelfde kansen in het begin van het seizoen ongetwijfeld zou hebben verkwanseld." "Het verschil met de Champions League is enorm, dat heeft Genk bij Valencia en Chelsea mogen ondervinden. Genk heeft thuis twee puntjes gesprokkeld uit de eerste vijf wedstrijden, maar daar hebben ze 90 minuten zéér hard voor moeten werken. De kloof blijft groot. Anderlecht heeft het goed gedaan in een groep die niet zo zwaar was. Maar tegelijk zeg ik dat Anderlecht op dit moment in de Europa League behoort tot de tien beste ploegen. Het is afwachten wie er uit de Champions League na Nieuwjaar naar de Europa League afzakt. De afstand die ze Europees hebben opgelopen tijdens het voorbije decennium hebben ze een beetje gedicht, omdat ze deze zomer zeer goed hebben gekocht, vind ik. Mbokani aan tachtig procent gaat op Belgisch niveau altijd zijn goals maken. Jovanovic ook. Voor het buitenland is het onvoldoende." "Ja, op Belgisch niveau. Ik denk dat het wel nodig zal zijn dat hij terugkeert als ze in de Europa League na Nieuwjaar iets willen presteren." " Safari kreeg aanvankelijk veel kritiek, maar hij heeft zich geïntegreerd op tactisch vlak. Deschacht speelt niet meer alle wedstrijden, maar blijft een prof. Juhász is niet uitzonderlijk, maar voor het Belgische niveau voldoende. Kouyaté is de vondst van het seizoen, ik heb zijn debuut achterin gezien, op Brugge, dat was uitzonderlijk goed. Op rechts hebben ze Odoi en Wasilewski, die elkaar beconcurreren. Geen uitzonderlijke defensie, maar op Belgisch niveau staan die hun mannetje." "Dankzij een uitzonderlijk sterk middenveld. De ploeg die erin slaagt om daar een antwoord op te vinden, wint de match. Thijs weet zijn wedstrijden heel goed te doseren en hij is een Limburger - iedereen kent hun mentale sterkte. Jørgensen doet de tegenstand pijn met zijn infiltraties. Smolders is een zeer intelligente speler, die af en toe zijn goal maakt. Offensief zijn ze de evenknie van Anderlecht. Hoed af voor Sollied ook, het is zeer mooi om te zien. Alleen defensief vind ik het minder." "Zelfs met hen, ja. Zeker qua beweeglijkheid. Op het moment dat de tegenstander de ruimte vindt, hebben ze het lastig om te draaien. En kunnen ze niet meer terugkomen. De kritiek op de backs vind ik onterecht. Rafinha vind ik een goeie rechtsachter. Baric voldoet voor mij ook. Ik vind wel dat ze een keepersprobleem hebben. Het vertrek van Jorgacevic kost Gent misschien de titel." "Toen ik hen deze zomer bezig zag, was ik ervan overtuigd dat ze zouden meestrijden. Goeie transfers, goeie start, maar daarna één catastrofale maand, waarin Colin Coose-mans alle vertrouwen verloor, niet geholpen door zijn verdediging in het algemeen en door Ryan Donk in het bijzonder." "Dan ben je nog lief. Het is niet alleen dat. Zijn positiespel, zijn passes, zijn houding: zeer apathisch allemaal. Ik heb Nederlandse verdedigers als Stam gekend, De Boer, Reiziger ... Geloof me, dat was andere koek. Jammer voor Coosemans." "Omgekeerd. Ik trek zijn kwaliteiten niet in twijfel. Het is voor elke doelman moeilijk als je weet dat je verdedigers geen vertrouwen in je hebben. Dan ga je op het veld en zeg je tegen jezelf: 'Ik moet voor 150 procent goed zijn, want als ik een flater bega, verliezen we de wedstrijd.' Met die instelling lukt het gegarandeerd niet. "Zet een maand geleden Proto of Jorgacevic onder die lat, er zou niks zijn veranderd. De wedstrijd tegen Genk was de perfecte illustratie van de inefficiëntie van de Brugse verdediging. Als je 4-2 aan de leiding gaat, en Vázquez verliest de bal, staat de jonge Van Acker op de middellijn, met De Bruyne in zijn rug. Daar staat zelfs de beste doelman van de wereld machteloos tegen. Als je goed bent, mag je commentaar geven op iedereen, maar toen ik Donk hoorde na de match tegen Genk ... Dat is een van de redenen waarom ik zelf niet in het voetbal wil terugkeren. Koster is een goeie trainer, die zijn spelers nooit afvalt. En als hij door een moeilijke periode gaat, dan bekritiseert zo'n speler hem nog ook ... Dat getuigt van een kleine mentaliteit. En toch: Donk heeft een uitstekend kopspel, een goeie lange bal en fysiek is hij stevig. Hij moet zich gewoon concentreren, van minuut één tot minuut negentig." "Neen, dat vind ik niet. Misschien heeft Koster geprobeerd een boodschap over te brengen die de spelers niet hebben begrepen. Als je met 4-2 leidt, dan moet ZimlingVadis bij zich roepen en zeggen: vijf meter achteruit, we laten ze komen en counteren. Maar het omgekeerde gebeurde, ze bleven aanvallen. Ik denk dat de afwezigheid van Hoefkens de ploeg pijn heeft gedaan. Dat zag je bij zijn terugkeer. Geen supervoetballer, maar belangrijk voor de ploeg." "Ik heb bij de komst van Vleminckx gezegd: goeie spits, de beste transfer op Belgisch niveau. Op dat moment, er was toen nog geen sprake van Jovanovic of Mbokani. Zeer goed bij KV Mechelen en in Nederland heeft hij toch een goal of twintig gemaakt, ook tegen topploegen. Maar sinds hij in Brugge is, is hij niet meer dezelfde speler. Ik weet niet of dat met zelfvertrouwen te maken heeft. Of misschien zit hij gewoon niet goed in zijn vel." "Vóór hen waren er Amokachi, Farina, Papin, Stanic ... Die zijn toch geslaagd?" "Het systeem van Brugge is ideaal voor een centrumspits. Dirar rechts en Meunier links, dat zijn toch jongens met een goeie center? Dat lijkt me ideaal voor Vleminckx. Refaelov is eerder een type voor de actie. "Let op, ze zijn nog niet ver achteruitge-slagen, het seizoen is verre van gedaan. Ik ben benieuwd hoe Daum ze verder neerzet. Ik weet niet wat de richtlijnen zijn, maar nu staat Zimling soms tussen Donk en Almebäck. Dat is wel heel ver achteruit." "Het voetbal was nog niet uitzonderlijk, maar het is solide. Offensief was het wachten tot Cyriac fit was en Tchité zijn hoofd weer op orde had. Berrier en Buyens zijn inmiddels van het toneel verdwenen, maar dat Standard in het begin van het seizoen punten pakte, is dankzij hen. Nadien kwam Vainqueur in de ploeg, raakten Cyriac en Tchité op niveau en dat maakt het verschil. Als die twee honderd procent zijn, zijn ze vergelijkbaar met het duo Jovanovic-Mbokani." ( lacht) "In deze voetbalwereld verrast niks me nog. Als Anderlecht zich daarin kan vinden, des te beter. Dertig jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat Roger Petit naar Brussel kwam, maar vandaag kan alles. Vandaag is het meer business dan sport." "Zoals altijd is dat het moeilijkste. In de play-offs was het ook al niet meer het euforische Genk, zonder die twee grote reddingen van ThibautCourtois tegen Standard waren ze niet eens kampioen. De plaatsing voor de Champions League was een mirakel en nu merken ze dat ze zich om de drie dagen moeten opladen, na een Europese wedstrijd weer in de competitie vol aan de bak. Ik denk niet dat we van hen mogen vragen dat ze hun titel bevestigen. Dat was onmogelijk." "Maar neen. Je mag van jezelf niet verwachten dat je op dat niveau punten gaat pakken in Valencia of Chelsea. Het grote Anderlecht van tien jaar geleden kreeg ook rammel op Old Trafford." "Dat is iets wat de trainer intern moet regelen. Iedereen werd er belachelijk gemaakt, het zou onnozel zijn om individuen met de vinger te wijzen. Bij de loting was toch niet in het hoofd van de directie of de spelers gekropen dat doorstoten naar de volgende ronde mogelijk was? Nee, dat kan niet. "Er is wel een verschil in doel: Köteles doet zijn werk, maar heeft niet de présence van Courtois. Anderzijds: zet Courtois op Valencia in de goal van Genk en ze pakken er ook vier of vijf. Genk komt te kort voor de Champions League, maar play-off 1 zie ik ze wel halen." "Bergen is uitstekend thuis, maar uit vind ik ze zwak. Perbet is topschutter, eigenlijk mag dat niet verrassen. Die heeft overal al gescoord en kent nu het geluk dat hij bij een ploeg speelt die thuis veel kansen creëert. Dat ze uit wat minder zijn, heeft ook met die offensieve manier van spelen te maken. "Ik hoop ook voor Jan Ceulemans dat Westerlo het redt. Jan is iemand die ik altijd heb geapprecieerd. Als voetballer was dat een van de beste Belgen van de laatste dertig jaar. Trouw aan zijn ploeg, nooit hoog van de toren blazend." "Helaas niet neen. Paulo Henrique en Christian Brüls zijn niet vervangen. Ik heb geen affiniteiten met Westerlo, maar ik duim voor Jan." DOOR PETER T'KINT - BEELDEN KOEN BAUTERS"Anderlecht behoort op dit moment in de Europa League tot de tien beste ploegen." "Het vertrek van Jorgacevic kost Gent misschien de titel."