Een 14e plaats, het ontslag van Darije Kalezic, de aanstelling van Francky Dury, de omstreden samenwerking met makelaar Vlado Lemic, de felle kritiek van supporters en media... Patrick Decuyper heeft bijzonder woelige maanden achter de rug, maar wie een imperium van zonnepanelen uitbouwt, schrikt niet terug voor wat gedonder en gebliksem. En dus houdt de sterke man van Zulte Waregem de rug recht.

"Ik heb de fout gemaakt in de pers te krampachtig te reageren op die kritiek op korte termijn", bekent hij. "Daar ben ik van afgestapt: ik zal mij daardoor niet meer laten opjagen. Nu doet men precies alsof hier alles slecht is en dat klopt niet. Ik kijk vérder, zaai nu de vruchten die we binnen drie jaar zullen plukken. Mijn doel is nog altijd: ons budget verdubbelen of verdrievoudigen en meespelen aan de top. Ja, Francky sprak vorige week over bescheidenheid, maar dat betekent niet dat je geen ambities mag hebben. Als journalisten mij daarnaar vragen, blijf ik open en eerlijk antwoorden."

Alleen waaien veel uitspraken als een boemerang in uw gezicht. Zoals uw lofzang over Kalezic, die u een contract van tien jaar wilde geven.

Patrick Decuyper: "Ik blijf erbij dat Darije een toptrainer is. Alleen konden we de slechte resultaten niet langer negeren. Dat was de hoofdreden voor zijn ontslag, al is het een feit dat we lang naar een basiself en juist spelsysteem zochten. En dat Kalezic' pressievoetbal niet bij onze spelers paste. Ik kon dat vooraf niet weten, want tijdens de onderhandelingen had Darije aangegeven dat hij de kern eerst wilde evalueren voor hij over een spelsysteem zou beslissen.

"De laatste zes matchen is hij veranderd naar omschakelingsvoetbal, onze 'huisstijl'. Dat lukte wél, maar helaas namen de refs een paar foute beslissingen en begingen sommige spelers grote flaters."

Zijn conflict met Habibou en Maâzou was ook een twistpunt, want u geeft hen een nieuwe kans.

"Darije sprak geen Frans en kon zijn boodschap niet op hen overbrengen. Dat heb ik wél onderschat bij zijn aanstelling. Hij kon ook niet verdragen dat Habibou en Maâzou op training niet altijd het volle pond gaven, maar spelers die iets extra's brengen, mogen van mij af en toe eens óp - niet buiten - de lijntjes lopen. Habibou is trouwens een heel brave jongen die ik zelfs als mijn poulain beschouw."

De spelersgroep van vorig én dit seizoen, plus Kalezic, laakte zijn gebrek aan discipline. In Extra Time zei u zélf dat Habibou onder Broos alleen trainde als hij zin had en dat u dat niet kon aanvaarden. Vreemde ommezwaai.

"Ik heb altijd Kalezic' mening verdedigd. Zolang iemand voor mij werkt, doe ik dat, ook al zijn we het oneens. En feit is: we hebben het scorend vermogen van Habibou - en ook van Maâzou, als hij terugkeert na de Afrika Cup - nodig."

Dury als chauffeur

Wanneer kwam een ontslag van Kalezic voor het eerst ter sprake?

"Na de match op KV Mechelen, op 19 november, wilde de raad van bestuur Kalezic aan de kant schuiven - dat heb ik Darije toen ook gezegd. Toch bleef ik hem tot het laatste moment verdedigen. Ik ging zelfs pas net na de match tegen Club akkoord. We moesten iets doen, al geeft het me nog altijd een slecht gevoel."

Volgens insiders wilde u nochtans al de dag na de match tegen STVV, begin november, Kalezic eruit gooien. Willy Naessens overtuigde u toen om dat niet te doen. En daarna gaf u een Brugs advocatenkantoor de opdracht een 'dringende reden' te zoeken om Kalezic te kunnen ontslaan zonder hem een dure ontslagpremie te moeten betalen. Die advocaten vonden met het kritische interview van Kalezic in AD op 29 november een perfecte reden, maar u hebt hen - tot hun ergernis - dat wapen ontnomen door die dag een persbericht te versturen waarin u zei dat 'jullie visie gelijkloopt'.

"Dat is foute info. Tot voor vorige week heb ikzelf er nooit aan gedacht Darije te ontslaan en de laatste advocaat die ik gezien heb, is toen Maréval zich bij het bondsparket moest verdedigen na zijn rode kaart."

Jullie relatie was toch gespannen, gezien Kalezic' kritische verklaringen in AD en de Gelderlander?

"We kwamen heel goed overeen, al hadden we wel een meningsverschil over de sterkte van de ploeg. Darije zei dat hij tevreden moest zijn met een Fiat, maar ik vind dat we met een mooie Audi rijden. Deze kern heeft zelfs meer talent dan de groep waarmee we in 2010 play-off 1 haalden. Kijk naar onze defensie: De fauw, D'Haene, Maréval. Welke ploeg heeft zulke verdedigers?"

Uw talentvolle ploeg staat wel pas 14e en net die drie sterkhouders lieten al verstaan dat er versterking nodig is.

"Zij mogen dat, maar ik vind deze groep goed genoeg. Met Dury als chauffeur en met wat minder pech kan het alleen maar beter gaan. Pas als Maréval, Habibou of Maâzou toch zouden vertrekken, kijken we uit naar een verdediger en een aanvaller. Meer niet, we hebben geen dertig spelers nodig."

U hebt dus qua transfers geen fouten gemaakt?

"Neen. We hadden leiderschap te kort en daarom haalden we De fauw en Skulason. En ook Maréval kwam weer in de kern. Er was zogezegd ook een gebrek aan scorend vermogen, maar naast jongeren als Naessens en Trajkovski hebben we Chevalier, Habibou, Maâzou en Rossini. Die vier samen scoorden in hun beste seizoen in totaal bijna 50 goals. Weinig Belgische clubs hebben zoveel aanvallend potentieel."

Het productiefste seizoen van Chevalier, Maâzou en Rossini dateert al van twee of drie jaar geleden. En uw zes spitsen scoorden tot nu toe samen zeven goals.

"Oké, maar Habibou en Maâzou hebben door hun conflict met Kalezic lang niet gespeeld en Rossini is al een tijdje out."

Kop tegen de muur

U haalde via Vlado Lemic ook vier Oostblokkers op basis van dvd's en betaalde voor elk van hen enkele honderdduizenden euro's. Bent u er nog altijd van overtuigd dat zij grote talenten zijn? Hadzic werd afgetest door AA Gent en speelde nog geen minuut. Milunovic en Sivakov lieten verre van een goede indruk na. Alleen Trajkovski toonde enkele flitsen, maar loopt naast zijn schoenen.

"Ik blijf erbij dat zij toptalenten zijn, maar op 18, 19 jaar nog een aanpassingsperiode nodig hebben. Oké, Jérémy Serwy is ongeveer even oud en toonde al meer, maar dat is een Belg die hier thuis is. Plus: niet iedereen evolueert even rap."

Blijft u samenwerken met Lemic?

"Ja, als we weer een toptalent kunnen kopen, doen we dat direct. Via Lemic, maar ook via andere managers. Zo hadden wij grote interesse in Tom Boere ( de 19-jarige Ajaxspits die naar AA Gent gaat, nvdr). Ik ben pissed off dat wij hem niet konden overtuigen."

U zei in Extra Time dat u een vriendschap opgebouwd hebt met Lemic.

"Wij horen elkaar niet elke dag, maar ik ben wel al met hem op café en op restaurant geweest. Een heel aangename mens, zeker niet de maffiafiguur zoals de pers hem afschildert. Hij heeft me zelfs al twee keer uitgenodigd op Chelsea. Ik heb er Roman Abramovitsj ( een goede vriend van Lemic, nvdr) gezien, ja, maar niet gesproken, alleen de hand geschud. Zo speciaal is dat niet. Dat is ook maar een gewone mens."

Is Hernán Hinostroza, de 18-jarige Peruviaan die jullie onlangs voor 4,5 jaar vastlegden, via Lemic in Waregem beland?

"Neen, Hans Gillhaus ( technisch manager, nvdr) heeft die transfer geregeld. Hoe Hinostroza op de radar van Hans kwam, weet ik niet. Allicht via Hernáns manager, maar niet via Lemic."

Is het toeval dat Raúl González Hinostroza's manager is? Die werkt, zo bevestigen goed ingelichte bronnen in de makelaarswereld, nauw samen met Lemic. Samen hebben ze in 2004 onder meer Jefferson Farfán van Alianza Lima, de ex-club van... Hinostroza, naar PSV gebracht.

"Lemic kent de hele voetbalwereld, dus kun je bij elke makelaar een lijn naar hem trekken. Toen ik Vlado vertelde dat Hernán getekend had, zei hij zelfs: 'Juist, jullie waren met hem bezig. Ik was dat vergeten. '"

Heeft u een transfersom betaald?

"Ja, aan Lima."

Hinostroza was nochtans een vrije speler. Eind augustus kreeg hij van de FIFA een vrijgave omdat Lima hem drie maanden niet betaald had. Dat bericht stond op verschillende nieuwswebsites en dat heeft zijn manager ons aan de telefoon bevestigd.

"Wij moesten iets betalen. Maar aan wie? Dat moet ik aan Hans vragen."

Waar gaat dat geld dan naartoe? Naar González?

"En naar die jongen zeker? Tekengeld misschien."

Bizar dat u, als hoofd van de sportieve cel, dat niet weet.

"Ik heb alleen beslist of Hinostroza die som waard was of niet. Waar het geld naartoe gaat, controleer ik niet, anders kan ik ons budget nooit verdubbelen."

Hebt u een fout gemaakt door u als zakenman bezig te houden met transfers en het aantrekken van een trainer?

"Oké, Kalezic is ontslagen, maar bij Enfinity heb ik ook veel fouten gemaakt en daar heb ik uit geleerd. In het voetbal is het net hetzelfde: af en toe moet je met je kop tegen de muur lopen om te kunnen groeien."

U blijft dus de verantwoordelijke van de sportieve cel?

"Tot Gillhaus klaar is om die functie op te nemen. Voorlopig staat hij in het organogram naast Dury. Hans moet nog beter de Belgische markt en onze filosofie leren kennen, maar hij leert snel. Binnenkort - ik plak daar geen datum op - komt hij in mijn plaats. Want de makelaarswereld, waar te veel mensen een mes in je rug steken, is mijn ding niet. Ik wil op het commerciële focussen."

Zal Dury, die altijd zijn stempel op het sportieve beleid gedrukt heeft, kunnen samenwerken met Gillhaus? Insiders voorspellen een clash.

"Het zijn twee sterke persoonlijkheden, maar met verschillende bevoegdheden: Francky zal zich als coach geen twintig uur per dag met makelaars en scouting bezighouden. Dat wordt de taak van Hans. Ik zie dus het probleem niet."

Geen probleem

U gaf daarnet aan dat u in de winterstop geen transfers wil doen. Op de beheerraad van 5 december zei u daarover letterlijk: 'Er kunnen met de huidige middelen geen transfers gebeuren, wel als er middelen bijgestopt worden.' Een beslissing uit financiële noodzaak?

"Dat is niet waar. Weer nieuwe spelers halen, zou de groep destabiliseren."

In dit magazine zei u in augustus dat u voor de transfers - die samen zo'n 3 miljoen euro kostten - uit de spaarpot geput had. Daarin zat eind vorig seizoen net geen 2 miljoen euro.

"Klopt, maar Hyland is verkocht voor 1,7 miljoen en we hebben nog geld te goed van de transfers van Berrier, Buysse en Jelavic. Er komt ook 2,5 miljoen bínnen. Dus schiet er nog 1,5 miljoen over."

U vergeet dat u ook een deel van de transfersom van Habibou, Muyters en Vandenbroeck plus de helft van de opleidingsvergoeding van Taravel moest aflossen. In totaal goed voor 400.000 à 500.000 euro.

"Die 3 miljoen aan inkomende transfers moeten wij ook niet meteen betalen, hoor."

U hebt op commercieel en sportief vlak heel wat personeel aangeworven. En ook fors geïnvesteerd in de infrastructuur. Mensen die het kunnen weten, spreken van minstens 1,2 miljoen euro.

"Het is niet zoveel. Voor de nieuwe staantribune betalen we 18.000 euro per maand huur, Studio Essevee kostte 50.000 euro en voor de rest is er wat geverfd."

U hebt een kantine volledig afgebroken en vervangen door een luxueuze Studio Essevee met nieuwe bar, keuken, geluidsinstallatie, podium, 20 tafels, 200 stoelen... Voor 50.000 euro?

"U gelooft mij niet?"

Wat met de ledwall van 53 vierkante meter en de grote publiciteitswand? De aangepaste omheiningen? De vernieuwde perszaal, spelershome, trainerskabinet...?

"Die ledwall moesten we niet in een keer aflossen. Allez, waar wilt u naartoe?"

Naar de vraag die veel supporters zich stellen: is er nog geld?

"Zeker. En als er te kort zou zijn, pas ik zelf bij. Oké, het klopt dat ik al gezegd heb dat ik nooit geld in de club zou pompen, maar er is geen probleem, dus moet ik dat ook niet doen."

U moet ook nog Kalezic 2,5 jaar uitbetalen en een aanzienlijke afkoopsom voor Francky Dury afdokken. En die werkt niet gratis. De trainerswissel kost dus ook mínstens een paar honderdduizend euro.

"Voor het ontslag van Kalezic vinden we wel een oplossing, en ja: dat kost geld, maar geen anderhalf miljoen euro. En Francky zal in zes maanden ook geen miljoen verdienen, hé. Hij is Mourinho niet."

Ook opmerkelijk: vier leveranciers van Zulte Waregem meldden ons dat er verschillende facturen van enkele maanden ver, sommige tot in de zomer, nog niet betaald zijn. Geen grote bedragen - van een paar honderd tot enkele duizenden euro's -, maar zij vinden dat vreemd, want de vorige jaren werd alles wel op tijd betaald.

"Het zou mij verwonderen dat er één mens te lang op zijn geld heeft moeten wachten. Ik zweer op mijn communiezieltje: er zijn geen financiële problemen. Onlangs heeft de licentiecommissie van de voetbalbond onze boekhouding gecontroleerd en er was niets aan de hand. Ik stel dus om het even wie gerust die nog één euro te goed zou hebben van Zulte Waregem: hij zal die krijgen of hij heeft die al gekregen.

"U vergeet trouwens dat ons budget met allerlei sponsoractiviteiten al met tien procent verhoogd is. Dat dekt ook een deel van de uitgaven."

Geen commentaar

Een van de pijlers van uw ambitieus plan was shirtsponsor YU.card, een product van Two Way, een nv die u zelf opgericht heeft. Eerst was YU.card een 'VISA- en voordeelkaart in één', maar intussen is dat een gewone kortingkaart. Wat liep er mis?

"De drempel voor de consument was te hoog, aangezien we te veel persoonlijke gegevens moesten opvragen. En ook de winkels stonden niet te springen om een percentage aan VISA te betalen."

Dus heeft YU.card, waarvan u er 100.000 wilde verkopen en dat via een commissiesysteem inkomsten voor de club moest genereren, tot nu toe weinig of niks opgebracht. Terwijl een 'normale' shirtsponsor wel een gangbare prijs van zo'n 250.000 euro had kunnen betalen.

"Dat is geen probleem: Yu heeft een basisbedrag betaald en dat is gebudgetteerd. Daarnaast is er een commissiesysteem en die extra inkomsten vallen nu even tegen, maar we hielden er geen rekening mee in ons budget. Als YU.card toch sneller dan gepland succes heeft, kunnen we nog sneller onze omzet verhogen. We willen tegen eind 2012 in België één miljoen YU.cards verkopen. Die zijn nu in productie. En ja, dat is heel veel, maar daar gaan wij volop voor."

YU.card komt niet van de grond en moet ook personeel betalen. Dat 'basisbedrag' kan nooit zoveel zijn als een ander bedrijf had kunnen sponsoren.

"Er wás geen ander bedrijf."

In Zuid-West-Vlaanderen, dat bulkt van de ondernemingen, moet u toch een alternatief voor Enfinity - tot vorig jaar shirtsponsor - kunnen vinden?

"We zijn volop bezig met deals uit te werken zoals met YU.card: een klein basisbedrag, plus een commissie op de omzetgroei die bedrijven kunnen realiseren dankzij het communicatieplatform dat Zulte Waregem hen aanbiedt."

In augustus zei u in dit magazine dat u een akkoord had met twee buitenlandse multinationals: een financiële instelling en een aankooporganisatie. U was 'mensen aan het aanwerven om hun product in België te helpen lanceren' en dat moest op termijn acht à tien miljoen euro opbrengen. Maar op een interne vergadering gaf u toe dat die deals 'niet goed zaten'.

"Ik heb gezegd dat ze nog niet rond zijn. We zijn nog aan het spreken."

U hebt zulke sponsors wel nodig om uw budget van 8 naar 24 miljoen te verhogen.

"Neen, alleen met Vlaamse kmo's zullen we een heel eind ver geraken. Ik heb trouwens altijd van verdúbbelen of verdrievoudigen gesproken."

We zochten het op: in alle interviews voor het seizoen sprak u over 'verdrievoudigen', zelfs in uw eigen clubblad. Alleen de laatste weken heeft u het plots over 'verdubbelen'. Het verschil tussen 16 en 24 miljoen is net het bedrag dat u via die multinationals wilde ophalen.

"De logica achter mijn plan is: met een budget dat het dubbele is van het onze speelt AA Gent aan de top. Dat moet ons ook lukken, alleen op een ándere manier: via commissiedeals met firma's en via dochterondernemingen van Zulte Waregem. Zo starten we binnenkort met het evenementenbureau Ballroom, dat ons stadion beter zal exploiteren."

Heeft u...

"Dat was de laatste vraag die ik over het financiële beantwoord heb. Wij zijn een niet-beursgenoteerde kmo. Ik ben niet verplicht om alles te vertellen. Daar heeft niemand, behalve onze raad van bestuur, zaken mee."

Daar gaat niet iedereen akkoord met uw beleid. Vijf van de tien bestuurders van de cvba Grensverleggend hebben in november een aangetekende brief naar de andere leden, onder wie u en Willy Naessens, gestuurd. Daarin spraken ze hun ongerustheid uit over de grote investeringen en klaagden ze ook aan dat ze over kernbeslissingen nauwelijks op de hoogte gebracht werden.

"Ik informeer iedereen open en eerlijk. Intern wordt alles besproken."

Die bestuurders vernamen de samenwerking met Lemic of het ontslag van Kalezic in de pers, over transfers kregen ze alleen het totaalbedrag voorgeschoteld, net als summiere, weinig specifieke financiële cijfers. Aangezien elke oprichter van een vennootschap bij een eventueel faillissement in de eerste drie jaar aansprakelijk gesteld kan worden, is vorige woensdag beslist dat die vijf mensen met terugwerkende kracht, vanaf augustus, hun ontslag nemen en in een adviesraad gaan zetelen. Op voorwaarde dat de vijf andere bestuurders hen vrijwaren van hun oprichtersaansprakelijkheid, wat nu ook getekend is.

"Ik kan niet zeggen of dat juist of fout is. Ik hou mij aan de afspraak dat we daar niet over communiceren."

Na fel aandringen zijn ook drie van die vijf bestuurders uit de vzw Zulte Waregem gestapt. Daarin wordt per hoofd gestemd. Aangezien zij een meerderheid konden vormen, waren ze in staat geweest om de geldstroom van de vzw naar de cvba Grensverleggend stil te leggen. Niet onbelangrijk, want de vzw is nog altijd in belangrijke mate de fondsenverstrekker van de cvba.

"Opnieuw: geen commentaar.

"Tenzij - want dat wil ik toch benadrukken: ik heb er geen belang bij om deze club naar beneden te halen, want aangezien ik me volledig wil engageren ( zie kader, nvdr), zou ik mezélf pijn doen. Dag en nacht ben ik bezig met Zulte Waregem. Ik heb alleen goede bedoelingen en laat deze club niet kapotgaan."

DOOR JONAS CRETEUR

"Vlado Lemic heeft me al twee keer uitgenodigd op Chelsea. Ik heb er Roman Abramovitsj de hand geschud. Zo speciaal is dat niet. Dat is ook maar een gewone mens."

"Kalezic zei dat hij tevreden moest zijn met een Fiat, maar ik vind dat we met een mooie Audi rijden."

"Spelers als Habibou en Maâzou, die iets extra's brengen, mogen van mij af en toe eens op - niet buiten - de lijntjes lopen."

Een 14e plaats, het ontslag van Darije Kalezic, de aanstelling van Francky Dury, de omstreden samenwerking met makelaar Vlado Lemic, de felle kritiek van supporters en media... Patrick Decuyper heeft bijzonder woelige maanden achter de rug, maar wie een imperium van zonnepanelen uitbouwt, schrikt niet terug voor wat gedonder en gebliksem. En dus houdt de sterke man van Zulte Waregem de rug recht. "Ik heb de fout gemaakt in de pers te krampachtig te reageren op die kritiek op korte termijn", bekent hij. "Daar ben ik van afgestapt: ik zal mij daardoor niet meer laten opjagen. Nu doet men precies alsof hier alles slecht is en dat klopt niet. Ik kijk vérder, zaai nu de vruchten die we binnen drie jaar zullen plukken. Mijn doel is nog altijd: ons budget verdubbelen of verdrievoudigen en meespelen aan de top. Ja, Francky sprak vorige week over bescheidenheid, maar dat betekent niet dat je geen ambities mag hebben. Als journalisten mij daarnaar vragen, blijf ik open en eerlijk antwoorden." Patrick Decuyper: "Ik blijf erbij dat Darije een toptrainer is. Alleen konden we de slechte resultaten niet langer negeren. Dat was de hoofdreden voor zijn ontslag, al is het een feit dat we lang naar een basiself en juist spelsysteem zochten. En dat Kalezic' pressievoetbal niet bij onze spelers paste. Ik kon dat vooraf niet weten, want tijdens de onderhandelingen had Darije aangegeven dat hij de kern eerst wilde evalueren voor hij over een spelsysteem zou beslissen. "De laatste zes matchen is hij veranderd naar omschakelingsvoetbal, onze 'huisstijl'. Dat lukte wél, maar helaas namen de refs een paar foute beslissingen en begingen sommige spelers grote flaters." "Darije sprak geen Frans en kon zijn boodschap niet op hen overbrengen. Dat heb ik wél onderschat bij zijn aanstelling. Hij kon ook niet verdragen dat Habibou en Maâzou op training niet altijd het volle pond gaven, maar spelers die iets extra's brengen, mogen van mij af en toe eens óp - niet buiten - de lijntjes lopen. Habibou is trouwens een heel brave jongen die ik zelfs als mijn poulain beschouw." "Ik heb altijd Kalezic' mening verdedigd. Zolang iemand voor mij werkt, doe ik dat, ook al zijn we het oneens. En feit is: we hebben het scorend vermogen van Habibou - en ook van Maâzou, als hij terugkeert na de Afrika Cup - nodig." "Na de match op KV Mechelen, op 19 november, wilde de raad van bestuur Kalezic aan de kant schuiven - dat heb ik Darije toen ook gezegd. Toch bleef ik hem tot het laatste moment verdedigen. Ik ging zelfs pas net na de match tegen Club akkoord. We moesten iets doen, al geeft het me nog altijd een slecht gevoel." "Dat is foute info. Tot voor vorige week heb ikzelf er nooit aan gedacht Darije te ontslaan en de laatste advocaat die ik gezien heb, is toen Maréval zich bij het bondsparket moest verdedigen na zijn rode kaart." "We kwamen heel goed overeen, al hadden we wel een meningsverschil over de sterkte van de ploeg. Darije zei dat hij tevreden moest zijn met een Fiat, maar ik vind dat we met een mooie Audi rijden. Deze kern heeft zelfs meer talent dan de groep waarmee we in 2010 play-off 1 haalden. Kijk naar onze defensie: De fauw, D'Haene, Maréval. Welke ploeg heeft zulke verdedigers?" "Zij mogen dat, maar ik vind deze groep goed genoeg. Met Dury als chauffeur en met wat minder pech kan het alleen maar beter gaan. Pas als Maréval, Habibou of Maâzou toch zouden vertrekken, kijken we uit naar een verdediger en een aanvaller. Meer niet, we hebben geen dertig spelers nodig." "Neen. We hadden leiderschap te kort en daarom haalden we De fauw en Skulason. En ook Maréval kwam weer in de kern. Er was zogezegd ook een gebrek aan scorend vermogen, maar naast jongeren als Naessens en Trajkovski hebben we Chevalier, Habibou, Maâzou en Rossini. Die vier samen scoorden in hun beste seizoen in totaal bijna 50 goals. Weinig Belgische clubs hebben zoveel aanvallend potentieel." "Oké, maar Habibou en Maâzou hebben door hun conflict met Kalezic lang niet gespeeld en Rossini is al een tijdje out." "Ik blijf erbij dat zij toptalenten zijn, maar op 18, 19 jaar nog een aanpassingsperiode nodig hebben. Oké, Jérémy Serwy is ongeveer even oud en toonde al meer, maar dat is een Belg die hier thuis is. Plus: niet iedereen evolueert even rap." "Ja, als we weer een toptalent kunnen kopen, doen we dat direct. Via Lemic, maar ook via andere managers. Zo hadden wij grote interesse in Tom Boere ( de 19-jarige Ajaxspits die naar AA Gent gaat, nvdr). Ik ben pissed off dat wij hem niet konden overtuigen." "Wij horen elkaar niet elke dag, maar ik ben wel al met hem op café en op restaurant geweest. Een heel aangename mens, zeker niet de maffiafiguur zoals de pers hem afschildert. Hij heeft me zelfs al twee keer uitgenodigd op Chelsea. Ik heb er Roman Abramovitsj ( een goede vriend van Lemic, nvdr) gezien, ja, maar niet gesproken, alleen de hand geschud. Zo speciaal is dat niet. Dat is ook maar een gewone mens." "Neen, Hans Gillhaus ( technisch manager, nvdr) heeft die transfer geregeld. Hoe Hinostroza op de radar van Hans kwam, weet ik niet. Allicht via Hernáns manager, maar niet via Lemic." "Lemic kent de hele voetbalwereld, dus kun je bij elke makelaar een lijn naar hem trekken. Toen ik Vlado vertelde dat Hernán getekend had, zei hij zelfs: 'Juist, jullie waren met hem bezig. Ik was dat vergeten. '" "Ja, aan Lima." "Wij moesten iets betalen. Maar aan wie? Dat moet ik aan Hans vragen." "En naar die jongen zeker? Tekengeld misschien." "Ik heb alleen beslist of Hinostroza die som waard was of niet. Waar het geld naartoe gaat, controleer ik niet, anders kan ik ons budget nooit verdubbelen." "Oké, Kalezic is ontslagen, maar bij Enfinity heb ik ook veel fouten gemaakt en daar heb ik uit geleerd. In het voetbal is het net hetzelfde: af en toe moet je met je kop tegen de muur lopen om te kunnen groeien." "Tot Gillhaus klaar is om die functie op te nemen. Voorlopig staat hij in het organogram naast Dury. Hans moet nog beter de Belgische markt en onze filosofie leren kennen, maar hij leert snel. Binnenkort - ik plak daar geen datum op - komt hij in mijn plaats. Want de makelaarswereld, waar te veel mensen een mes in je rug steken, is mijn ding niet. Ik wil op het commerciële focussen." "Het zijn twee sterke persoonlijkheden, maar met verschillende bevoegdheden: Francky zal zich als coach geen twintig uur per dag met makelaars en scouting bezighouden. Dat wordt de taak van Hans. Ik zie dus het probleem niet." "Dat is niet waar. Weer nieuwe spelers halen, zou de groep destabiliseren." "Klopt, maar Hyland is verkocht voor 1,7 miljoen en we hebben nog geld te goed van de transfers van Berrier, Buysse en Jelavic. Er komt ook 2,5 miljoen bínnen. Dus schiet er nog 1,5 miljoen over." "Die 3 miljoen aan inkomende transfers moeten wij ook niet meteen betalen, hoor." "Het is niet zoveel. Voor de nieuwe staantribune betalen we 18.000 euro per maand huur, Studio Essevee kostte 50.000 euro en voor de rest is er wat geverfd." "U gelooft mij niet?" "Die ledwall moesten we niet in een keer aflossen. Allez, waar wilt u naartoe?" "Zeker. En als er te kort zou zijn, pas ik zelf bij. Oké, het klopt dat ik al gezegd heb dat ik nooit geld in de club zou pompen, maar er is geen probleem, dus moet ik dat ook niet doen." "Voor het ontslag van Kalezic vinden we wel een oplossing, en ja: dat kost geld, maar geen anderhalf miljoen euro. En Francky zal in zes maanden ook geen miljoen verdienen, hé. Hij is Mourinho niet." "Het zou mij verwonderen dat er één mens te lang op zijn geld heeft moeten wachten. Ik zweer op mijn communiezieltje: er zijn geen financiële problemen. Onlangs heeft de licentiecommissie van de voetbalbond onze boekhouding gecontroleerd en er was niets aan de hand. Ik stel dus om het even wie gerust die nog één euro te goed zou hebben van Zulte Waregem: hij zal die krijgen of hij heeft die al gekregen. "U vergeet trouwens dat ons budget met allerlei sponsoractiviteiten al met tien procent verhoogd is. Dat dekt ook een deel van de uitgaven." "De drempel voor de consument was te hoog, aangezien we te veel persoonlijke gegevens moesten opvragen. En ook de winkels stonden niet te springen om een percentage aan VISA te betalen." "Dat is geen probleem: Yu heeft een basisbedrag betaald en dat is gebudgetteerd. Daarnaast is er een commissiesysteem en die extra inkomsten vallen nu even tegen, maar we hielden er geen rekening mee in ons budget. Als YU.card toch sneller dan gepland succes heeft, kunnen we nog sneller onze omzet verhogen. We willen tegen eind 2012 in België één miljoen YU.cards verkopen. Die zijn nu in productie. En ja, dat is heel veel, maar daar gaan wij volop voor." "Er wás geen ander bedrijf." "We zijn volop bezig met deals uit te werken zoals met YU.card: een klein basisbedrag, plus een commissie op de omzetgroei die bedrijven kunnen realiseren dankzij het communicatieplatform dat Zulte Waregem hen aanbiedt." "Ik heb gezegd dat ze nog niet rond zijn. We zijn nog aan het spreken." "Neen, alleen met Vlaamse kmo's zullen we een heel eind ver geraken. Ik heb trouwens altijd van verdúbbelen of verdrievoudigen gesproken." "De logica achter mijn plan is: met een budget dat het dubbele is van het onze speelt AA Gent aan de top. Dat moet ons ook lukken, alleen op een ándere manier: via commissiedeals met firma's en via dochterondernemingen van Zulte Waregem. Zo starten we binnenkort met het evenementenbureau Ballroom, dat ons stadion beter zal exploiteren." "Dat was de laatste vraag die ik over het financiële beantwoord heb. Wij zijn een niet-beursgenoteerde kmo. Ik ben niet verplicht om alles te vertellen. Daar heeft niemand, behalve onze raad van bestuur, zaken mee." "Ik informeer iedereen open en eerlijk. Intern wordt alles besproken." "Ik kan niet zeggen of dat juist of fout is. Ik hou mij aan de afspraak dat we daar niet over communiceren." "Opnieuw: geen commentaar. "Tenzij - want dat wil ik toch benadrukken: ik heb er geen belang bij om deze club naar beneden te halen, want aangezien ik me volledig wil engageren ( zie kader, nvdr), zou ik mezélf pijn doen. Dag en nacht ben ik bezig met Zulte Waregem. Ik heb alleen goede bedoelingen en laat deze club niet kapotgaan." DOOR JONAS CRETEUR"Vlado Lemic heeft me al twee keer uitgenodigd op Chelsea. Ik heb er Roman Abramovitsj de hand geschud. Zo speciaal is dat niet. Dat is ook maar een gewone mens." "Kalezic zei dat hij tevreden moest zijn met een Fiat, maar ik vind dat we met een mooie Audi rijden." "Spelers als Habibou en Maâzou, die iets extra's brengen, mogen van mij af en toe eens op - niet buiten - de lijntjes lopen."