Jean Butez (Mouscron): ‘Geen rancune tegenover Club Brugge, ook al voldeed ik aan hun criteria’

© Belga Image

Een jaar lang was hij de sterkhouder in het doel van Royal Excel Mouscron en dus had Jean Butez in de zomer kunnen (of moeten) overstappen naar een topclub.

Een dubbele redding, vijf minuten voor affluiten. Het is 25 augustus en Jean Butez weet op Le Canonnier twee Eupense pogingen op rij te neutraliseren. Het symboliseert de terugkeer van de Franse keeper, die zijn eerste match van het seizoen afsluit met een clean sheet.

Ongetwijfeld een opluchting, na een op zijn zachtst gezegd lastige zomer waarin hij een stap hogerop had willen zetten. Hij was bijna binnen bij Club Brugge, tot Simon Mignolet daar tekende. ‘Er is geen excuus of een bepaalde reden, het is gewoon dat het niet mocht zijn op dat moment’, zegt Butez. ‘Nu moet ik vooruitkijken. De zomer was lang en mentaal afmattend. Je ziet de clubs met elkaar praten en je hebt de indruk dat er niks beweegt.’

Maar Butez is er de man niet naar om de confrontatie te zoeken. ‘Jean is beleefd, welopgevoed en een harde werker. Het verrassende in zijn progressie is dat hij vorig seizoen veel vertrouwen kreeg, waardoor hij ook vertrouwen in zichzelf kreeg en een prima seizoen keepte’, looft François Vitali, de huidige sportief directeur van Cercle, die hem nog kent van bij de jeugd van Lille OSC.

In de zomer van 2017 werd Butez uitgeleend aan de Henegouwers. Hij wachtte er geduldig op zijn beurt, achter Logan Bailly en nadien Olivier Werner. Een jaar geleden verdrong hij die laatste uit de ploeg. De nieuwe Duitse coach Bernd Storck benutte de interlandbreak in september 2018 om enkele jongeren te lanceren en een nieuwe dynamiek te brengen bij Les Hurlus. Vitali daarover: ‘In Rijsel werd hij als een goeie doelman beschouwd, maar de vraag was of hij het hoogste niveau zou aankunnen. In een club als LOSC is er geen tijd om dat uit te vissen. Het was dus ideaal dat hij bij een club als Excel Mouscron de kans kreeg om te tonen wat hij kan.’

Ik denk dat het bestuur een beetje met mij gespeeld heeft, door met mij een grote slag te willen slaan.’ – Jean Butez

Er volgt een verrassend sterke terugronde, zowel voor de ploeg als voor Butez zelf. Met topprestaties houdt hij acht keer zijn netten schoon. Dat is de op twee na beste balans van de competitie, na Sinan Bolat en Danny Vukovic, maar die hadden er meer wedstrijden voor nodig.

tijd om te vertrekken

Meteen krijgt Butez van het bestuur de toelating om te vertrekken. Om hem te bedanken, maar ook om een flinke cent aan hem te verdienen. Butez zelf vindt het ook een juiste timing om elders heen te gaan.

Bij Club Brugge komt er een onderhoud met Roel Vaeyens, de sportief coördinator. ‘Ze waren erg geïnteresseerd in mijn profiel’, zegt Butez, die de kwaliteiten heeft van een moderne keeper: sterk op de lijn en klaar kijkend bij het uitvoetballen. ‘Ik voldeed aan hun criteria: een doelman die België kent en een goed voetenspel heeft. Philippe Clement was onder de indruk van mijn seizoen, dat maakte het voor mij extra aantrekkelijk: een club die voor de titel en Europees speelt, maar ook een coach die me wou. Net als bij Standard trouwens.’

In Luik heeft Michel Preud’homme inderdaad een gelijkaardige mening. Idem voor Luciano D’Onofrio en Antwerp. ‘Antwerp bereidde zich voor op het vertrek van Bolat, maar hij was nog niet weg. Dat gold ook voor Guillermo Ochoa bij Standard. Veel onzekerheid dus. En concurrentie is er overal, maar opboksen tegen Ochoa, dat is nog wat anders’, zegt Butez bescheiden.

In Moeskroen zoekt men al naar een vervanger. Algemeen directeur Paul Allaerts gaat ervan uit dat de situatie in de tweede helft van juli duidelijk zal worden.

Te hoge prijs

Maar ondertussen gaan de deuren van Sclessin en de Bosuil dicht. Standard kiest ervoor om Vanja Milinkovic-Savic te huren en Bolat besluit om bij de Great Old te blijven. Dus blijft alleen Club Brugge over, dat een einde wil maken aan de stoelendans waarin zijn doelmannen al enkele seizoenen verwikkeld zijn.

‘De Belgische top was interessant voor hem, de ideale stap. Met andere woorden: een club die minstens de Europa League speelt’, aldus zijn raadsman Patrick De Vlamynck, die werkt voor het kantoor van Patrick De Koster, de makelaar van Kevin De Bruyne.

Butez zelf oefent geduld. Hij speelt enkele oefenwedstrijden, maar niet de opener van de competitie. Wegens een kleine verrekking, maar ook omdat hij met zijn hoofd elders zit. ‘De coach ( Bernd Hollerbach, nvdr) koos ervoor om me niet te laten spelen, omdat hij merkte dat ik mijn normale niveau niet haalde’, legt Butez uit. ‘Hij zou me pas weer opstellen als ik alles op een rijtje had.’ Ondertussen vervangt Vaso Vasic hem en die speelt vier degelijke matchen. ‘De communicatie was duidelijk, voor hem en voor mij. Vaso wist dat, als ik zou blijven, ik opnieuw zou spelen en hij naar de bank moest. Nummer twee zijn is ondankbaar, maar de coach wist tenminste dat hij op hem kon rekenen.’

In de coulissen gaan de onderhandelingen voort. Excel, dat weet dat het de doelman voor een appel en een ei heeft kunnen kopen (ook al krijgt Lille 50 procent bij een doorverkoop), vraagt een bedrag van om en bij de 4 miljoen euro. Te veel voor de Bruggelingen, toch zeker voor een weinig ervaren keeper.

De schaduw van simon

Door de vraagprijs van de Henegouwers heropent Club Brugge andere pistes. Eén daarvan leidt naar Simon Mignolet. Een transfer die de Belgische voetbalwereld verrast en die de mogelijkheid van een verblijf van Butez in Brugge definitief begraaft.

Zo zit de Fransman drie weken voor het sluiten van de transfermarkt zonder een goeie optie. In de meeste ploegen is de positie van nummer één dan al vastgelegd. Dat is lastig. ‘Mouscron heeft daar zeker een verantwoordelijkheid in. Ik denk dat het bestuur een beetje met mij gespeeld heeft, door met mij een grote slag te willen slaan. En wie met vuur speelt, kan zijn vingers branden’, stelt hij.

Maar dat Club Brugge wel 7 miljoen euro op tafel wilde leggen (dus 3 miljoen meer dan de vraagprijs van Mouscron) voor Mignolet, komt ook doordat die meer zekerheid biedt dan de Fransman, die nog wat licht wordt bevonden. ‘Hij gaat niet direct de jongen zijn die alle vertrouwen uitstraalt. Waar hij nu nood aan heeft, dat is bevestigen. Om naar Club Brugge te gaan, met die enorme druk, moet je al brede schouders hebben. Als hij nu bevestigt, zullen de clubs gerustgesteld zijn dat hij ook op dat niveau kan presteren’, analyseert François Vitali.

‘Brugge heeft me daarover gesproken, zonder dat het iets negatiefs hoeft te zijn. Zij hebben het recht om zo te denken. Ik respecteer hun keuze en heb geen rancune’, aldus Butez, die in een volgende transferperiode opnieuw klaar is om te vertrekken als zich een project aandient dat overeenkomt met zijn ambities. ‘Ik zal nu in de gaten gehouden worden. Het is aan mij om regelmaat te tonen, goed te spelen en beslissend te zijn. De rest komt vanzelf.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content