Jean-Philippe Mateta – CLUB: 1. FSV Mainz 05

© getty

De 23-jarige Franse aanvaller zorgde met een zuivere hattrick voor de 1-3-zege bij SC Freiburg, meteen goed voor de eerste seizoenszege van 1. FSV Mainz 05.

Afgelopen zomer werd zijn naam even gelinkt aan Club Brugge. Het was de Duitse sensatiekrant Bild-Zeitung die eind juli melding maakte van de zogenaamd concrete interesse van de Belgisch kampioen, op zoek naar een afwerker omdat Michael Krmencik (27) de weg naar doel niet vond.

Maar Mateta kwam uiteindelijk niet naar het Jan Breydelstadion. Daar zal onder andere zijn prijskaartje wel een rol in hebben gespeeld. In juni 2019 liet de rechtsvoetige spits zijn overeenkomst bij 1. FSV Mainz 05 openbreken tot 2023, wat maakte dat er een prijskaartje van 15 miljoen euro aan zijn eventuele overname hangt. Een zware financiële dobber voor potentiële geïnteresseerden. En dat voor een spits die vorig seizoen in achttien Bundesligawedstrijden niet verder kwam dan drie goals en één assist.

In september 2016 verruilde Mateta LB Châteauroux voor 4,1 miljoen euro voor Ol. Lyon. Een te grote stap, dus werd hij voor een seizoen verhuurd aan tweedeklasser Le Havre. Daar maakte hij 19 goals in 37 duels en versierde hij in de zomer van 2018 een transfer naar 1. FSV Mainz 05, dat 8 miljoen euro betaalde. Met 14 doelpunten in 34 duels dreef hij in Duitsland zijn op tot 22 miljoen euro in juni 2019.

Afgelopen weekend zorgde Mateta voor licht in een donkere tunnel bij zijn club, waar Achim Beierlorzer (52) begin oktober werd opgevolgd door Jan-Moritz Lichte (40). Die laatste kreeg na een 1 op 15 ook al veel kritiek. Na twee goals tegen Gladbach (2-3-verlies, op 24 oktober) en een treffer tegen Schalke 04 (2-2, 7 november) mogen ze stilaan een grote kaars branden voor hun goalgetter in het degradatiegevecht, want Mateta was al goed voor zeven van de tien gemaakte doelpunten dit seizoen. Met 4 op 24 zijn ze nu niet langer hekkensluiter in de Bundesliga, want ze springen over 1. FC Köln en Schalke 04, die amper 3 punten hebben.

Mainz mag een grote kaars branden voor Mateta.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content