Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Moeskroen en Mbo Mpenza stappen naar de rechter om Overpelt-speler Nick Peeters aan te klagen. “Omdat hij in de bekerwedstrijd tegen ons ten eerste iemand vrijwillig blesseert en daar ook nog zichtbaar plezier aan beleeft”, zegt voorzitter Jean-Pierre Detremmerie. “Volgens ons zijn de beelden duidelijk. Dit is geen normaal spelongeval, maar twee feiten die niet in de sport thuishoren. Wat als na de enkeloperatie blijkt dat Mbo nooit meer zal kunnen voetballen ?”

De speler zegt dat op de beelden duidelijk is dat hij in het heetst van de strijd niet de enkel, maar de knie van Mbo raakte. De trainer zegt dan weer dat Mbo Mpenza er zijn verdediger Weltens uittrapte, met een kniebandletsel dat hem maanden inactiviteit zal kosten. Moet ook Mbo vervolgd worden ?

Jean-Pierre Detremmerie : Als Mbo dat vrijwillig heeft gedaan, ja.

In Overpelt vinden ze het belachelijk.

Wij hebben een kapitaal in Mbo gestoken. We hadden contacten om hem in januari te transfereren, maar daar is nu geen sprake meer van.

Volgens de voorzitter van Overpelt past deze zaak bij de “zeer hautaine houding van Moeskroen”.

Ik heb met hem op een zeer correcte manier onderhandeld over het thuisvoordeel, ik heb hem zelfs laten lunchen, maar als je chantage gaat plegen… Toen ik hem op zijn vraag een half miljoen kon garanderen, moest het steeds meer zijn. Tot ik vond : te veel is te veel, wij komen naar Overpelt spelen. Waarna zij moeilijkheden zijn beginnen maken : het uur niet willen veranderen, geen ballen willen geven… De wedstrijd is alleszins in een zeer slechte sfeer gespeeld.

Moeskroen is in eerste klasse één van de ploegen die het meest overtredingen maakt, Alexandre Teklak is er één van de meest gevreesde verdedigers.

Dat de ene wat virieler is dan de andere kan ik nog aanvaarden, maar natrappen, een ander vrijwillig blesseren en er nog plezier aan beleven ook… dat is geen sport meer, hé, sorry.

Wat doe u met de deur die Teklak – vrijwillig – intrapte ?

Maar enfin, tussen een deur en een mens is er nog een verschil, hé. Als het moet zal Teklak die deur betalen.

Het was een lastige week voor Moeskroen. U verloor twee keer : op het veld van La Louvière en voor de groene tafel van Bergen.

Ja, en dat kan ik niet aanvaarden. Wij worden gestraft omdat we voor een jeugdspeler uit onze A-kern, een jongen die al tien jaar bij ons is, vergaten een proflicentie aan te vragen. Terwijl Standard vorig seizoen op Antwerp straffeloos een buitenlandse speler van een andere club mocht opstellen, een speler die niet eens een arbeidsvergunning voor België had. Daardoor eindigde Standard één punt voor ons en verloren wij de vijf miljoen frank die de Waalse regio uitreikt aan de eerste Waalse club die ook nog Europees speelt. Toen we klacht indienden, zei de bond : ’t is te laat.

Hebt u nog meer frustraties ?

Nog veel, ja. De voetbalbond werkt onmiskenbaar met twee maten en twee gewichten.

U blijft strijden ?

Ik denk dat ik dat voortaan beter overlaat aan jonge mensen, want ik heb ook nog andere doeleinden in mijn leven.

U houdt er eind dit seizoen mee op ?

Zo snel mogelijk.

door Christian Vandenabeele

‘We zouden Mbo in januari transfereren. Dat gaat nu niet meer.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content