De 35-jarige Catalaanse renner van Team Katjoesja, die vandaag aan de start komt in Tirreno-Adriatico, hoopt in 2015 eindelijk eens een grote ronde te winnen.

Wat is, afgezien van het rondewerk, je doel dit seizoen?

“Luik-Bastenaken-Luik. Maar ik hoop vooral dat we weer de ploeg worden die we in 2012 waren, met renners die in de finale het verschil konden maken.”

Vorig jaar had je pech. Je viel zwaar in de Ardennen en in de Giro. Wat heb je daarvan geleerd?

“Van een valpartij kan je weinig leren, behalve dat je niet moet vallen. (lacht) Ik kon die valpartijen niet vermijden, maar ik heb wel geleerd dat je de tijd moet nemen om te herstellen.”

Doel je daarmee op het feit dat je desondanks toch de Ronde van Frankrijk reed?

“De Tour én de Giro. Aan de start komen in Italië met twee gebroken ribben was dom. Ik heb er spijt van dat ik de Ronde van Italië gereden heb. Na de Ardennen had ik een pauze moeten inlassen. Maar als je problemen hebt, denk je niet meer koelbloedig na.”

Dit jaar rijd je de Giro in ieder geval niet. Oleh Tinkov, de baas van Team Tinkoff-Saxo, zei in Qatar dat de renners die niet naar Italië gaan, bang zijn van Contador. Wat is je antwoord daarop?

“Ja natuurlijk, daarom rijd ik de Tour. (lacht) Hij zal wel zijn redenen hebben om dat te zeggen. Ik focus niet op de rivalen, ik focus op het parcours. Ik ben verliefd op de Giro, maar dit jaar bevalt die me niet, met een lange tijdrit en weinig aankomsten bergop.”

Is het een voordeel voor jou dat Contador stopt in 2016?

“Nee, dat is voor het wielrennen in het algemeen niet voordelig. Hij is 32 jaar en ik denk dat hij nog vele verhalen te schrijven heeft in onze sport. Het is spijtig, maar het is een heel moeilijke beslissing. Ik hoop dat hij er nog op terugkomt en toch verder doet.”

Jij bent 35. Wat is jouw vervaldatum?

“De Olympische Spelen in Rio zie ik als een doel. Ik heb nog nooit deelgenomen aan de Spelen en de omloop daar ligt me. Daarna zien we wel. Lang ga ik mijn pensioen in ieder geval niet meer uitstellen, niet om fysieke redenen, eerder om familiale. Ik heb twee kleine kinderen, die ik weinig zie. Als het puur aan mij lag, dan rijd ik nog tot 2020.”

Dit jaar eindigt je contract bij Katjoesja. Blijf je langer?

“Beide partijen moeten een akkoord vinden, maar ik wil langer blijven. Ik hoop bij deze ploeg te blijven tot ik stop, want we zijn één familie. En ik heb hier ook mijn beste resultaten behaald.”?

DOOR ENRIQUE BERNAOLA

“Ik hoop dat Contador op zijn beslissing terugkomt en verder doet.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content