Ik heb veel respect voor Johan Cruijff. Wat hij al gedaan heeft, is wonderbaarlijk en van voetbal kent hij alles. Spijtig dat meneer Cruijff een vooroordeel tegenover het Italiaanse voetbal heeft. Normaal gezien bewonder ik zijn manier van analyseren en zijn voetbalkennis, maar soms slaat hij de bal mis. Meneer Cruijff beweert dat het Italiaanse voetbal prutsvoetbal is en dat ze de Champions League beter niet zouden uitreiken. Spanje is volgens Cruijff veel beter.

Het is mooier, het is aanvallender en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Real Madrid speelde het beste voetbal van de wereld. Mag ik Cruijff dan eventjes op het hart drukken dat Real er in Turijn tegen Juve gewoon niet aan te pas kwam. En dat in de eerste wedstrijd van de tweede ronde Real is overklast door AC Milan. Het was toen maar 1-0, maar het had veel meer kunnen zijn en misschien ook wel moeten zijn. Dan de andere Spaanse club : Barcelona werd ook uitgeschakeld door een Italiaanse club. Weliswaar in de verlengingen, maar wat Barça twee weken eerder in Turijn had laten zien, was afgrijselijk.

Ook vindt meneer Cruijff dat de Italiaanse ploegen veel te verdedigend spelen. Dan wil ik hem (nog maar eens) op het hart drukken dat AC Milan (waar ik fan van ben) speelt met in de spits Shevchenko en Inzaghi. Daarachter, op het middenveld, staan liefst drie aanvallende spelers. Rui Costa, die zelfs in steun van de spitsen speelt, Seedorf en Pirlo. Ook Gattuso heeft veel aanvallende intenties tussen zijn verdedigende in. In de eerste wedstrijd tegen Inter zorgde Gattuso voor het grootste gevaar. En bij Juve heb je vooraan Del Piero, Trezeguet en daarachter op het middenveld Nedved, Zambrotta en Davids, ook stuk voor stuk aanvallende spelers. Alleen Tacchinardi doet wat verdedigend werk, maar probeert het af en toe wel eens met een afstandsschot.

Over Inter heb ik niets te zeggen, wat die ploeg betreft, heeft Cruijff volkomen gelijk. En dan nog heeft Inter niet het recht te spelen hoe ze willen ? Maar één ploeg is niet heel Italië. En dan de finale van de CL, waarover Cruijff zei dat ze de beker met de grote oren beter niet zouden uitreiken. Voor de eerste helft van de finale is er maar één woord : fantastisch ! Wat een hoog tempo, met mooie acties van Milan. Zelfs een goal, maar een onterecht afgekeurde. In de tweede helft begonnen de ploegen minder risico’s te nemen. Maar Conte kopt in het begin op de lat en Milan zette nog een slotoffensiefje in. Dat de ploegen minder risico’s namen, vind ik volkomen normaal. Je speelt niet elke dag voor de eer van Europa.

En trouwens, vorig jaar toen Real Madrid tegen Leverkusen speelde, werden er in de tweede helft ook geen risico’s genomen. Er werd dan ook niet gescoord. De verlengingen van de finale tussen Milan en Juve konden beter niet gespeeld worden. Maar ze hadden dan ook al een heel zware wedstrijd gespeeld. Ikzelf ben dus fan van Milan en volg hen ook veel. Ik vind dat ze fantastisch voetbal spelen en van Juventus kan dat ook gezegd worden. Inter is inderdaad een ploeg die catenaccio hanteert. Maar ik zeg het nog eens : één ploeg is niet heel Italië. Het kan ook geen toeval zijn dat ik in BVO op Canal+ zie dat er in de Serie A heel mooie doelpunten gemaakt worden. Ik vind ook wel dat Spanje het mooiste en meest aanvallende voetbal brengt in Europa, maar Cruijff moet geen kritiek hebben op het Italiaanse voetbal. Trouwens : is het niet mooi om Nesta en Maldini alles te zien geven om hun doel te verdedigen ? Als iedereen net hetzelfde speelt als Real dan is er ook niks aan. Elk voetbal heeft zijn eigen kantjes. Ook het Nederland waar Cruijff vandaan komt heeft er één. Ze kunnen geen penalty’s trappen.

Gilles De Clerck, Westmalle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content