Johan Vermeersch (64) speelde voor RWDM; en hij was eigenaar en voorzitter van FC Molenbeek Brussels Strombeek, de fusieclub die in 2014 onder de naam RWDM Brussels FC in vereffening ging.

1 Herkent u het Molenbeek dat u de voorbije weken in het internationale nieuws zag van in uw tijd als voorzitter van ‘RWDM’?

Wij zijn toen preventief te werk gegaan. In overleg en met de volledige steun van Philippe Moureaux, de toenmalige burgemeester, maakten we in 2002 een aparte vzw ‘Ecole des jeunes de Molenbeek’ om de jeugd de kans te geven zich via het voetbal te integreren. Uit die grote basis kon ik dan elitespelertjes halen, zoals onder meer Januzaj, Batshuayi en Boyata. Op een bepaald moment hadden we 800 jeugdspelers van 15 à 20 verschillende nationaliteiten, waarvan drie vierde uit Molenbeek. Ik moet zeggen dat er nooit noemenswaardige incidenten geweest zijn. Er was een code, ik kwam af en toe in de vestiaire en dat werd correct beleefd. Ik zag daar veel goeie ouders, die drie à vier keer per week naar de training kwamen en voor wie de zaterdag een feestdag was. Maar nu schiet daar niks meer van over.

2 Wie is verantwoordelijk voor de teloorgang van dat project?

Dat is een politieke afslachting geweest, het is het gevolg van een guerre die het CDH voerde tegen de PS. Dat hele Brusselse sociale voetbalproject werd volledig weggeveegd en sinds de liberalen en het CDH aan de macht zijn, is er niks meer gebeurd. Ze kennen zelfs hun eigen sportinfrastructuur niet, hoe zouden we dan kunnen spreken van een sportief beleid? Ahmed El Khanouss, de nieuwe schepen van Sport, haalde John Bico in het Machtenstadion binnen, maar die is niet geïnteresseerd in jeugdbeleid. Het is een schande over de hele lijn. Waar zijn die 700 à 800 jeugdspelers naartoe (300 van de jeugdspelers van FC Brussels stapten over naar White Star, nvdr)? Ik zeg u: dat eindigt in straatcriminaliteiten en daar begint de terreur.

3 Bedoelt u dat de teloorgang van het project mee verantwoordelijk is voor de problemen die zich nu stellen?

Ik zal niet zeggen dat het de aanleiding is, maar ik vraag u: waar zijn die 700 à 800 nu naartoe? Wij hielden ze van straat. Dat is het verschil. Er waren dagelijks 110 à 120 mensen aanwezig vanaf 15.30 uur voor de opvang en de begeleiding van 37 of 38 ploegjes vanaf de leeftijd van 6 jaar. Nu bevinden zich 600 à 700 van die spelertjes op straat. Dat kan niet anders. Na school moet je ze opvangen via sportverenigingen. Dat is een heel belangrijke sociale functie.

4 In 2007 zei u tegen de Congolees Zola Matumona dat hij maar beter in een boom kon kruipen en bananen kon eten. Hoe kijkt u nu terug op het signaal dat u toen gaf?

Ik wilde hem duidelijk maken dat als je als sportman een voorbeeldfunctie hebt voor de jeugd, dat je dan niet de vloer kunt aanvegen met het reglement door ’s nachts rond te hangen in Matonge, ’s morgens niet tijdig op training te zijn en allerhande situaties te creëren met verkeersboetes et cetera. Op een bepaald moment moet je ingrijpen en zeggen: stop! Ik zei hem toen: ‘Luister, als je de regels niet kunt volgen, dan moet je teruggaan naar je land van bomen en bananen.’ Toen ik daarop een beetje voor racist werd verweten, is het nog Philippe Moreaux geweest die is opgestaan om mensen eraan te herinneren wat ik in het voetbal al allemaal had gedaan op sociaal vlak.

5 U werkte met Philippe Moureaux. Is hij als burgemeester niet te tolerant geweest?

Hij was pro multiculturele samenleving en misschien maakte hij hier en daar een inschattingsfout. Maar dat hij nu de zwartepiet krijgt toegeschoven voor wat er in Parijs is gebeurd, vind ik er ver over. Het andere uiterste is natuurlijk het Vlaams Belang, dat ook haar terechte visie heeft over het vreemdelingenbeleid, met toepassing ervan in de huidige samenleving. Molenbeek is met 95.000 mensen de derde grootste gemeente van Brussel én is arm én multicultureel. Ik denk wel dat Moureaux aankaartte dat hij niet over voldoende federale middelen beschikte om jeugdcriminaliteit in een beginstadium te kunnen bestrijden. Als ik hoor dat de regering nu wél vele miljoenen zal uittrekken, is mijn conclusie: blijkbaar moet er altijd eerst iets zwaars gebeuren.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Dat Philippe Moureaux nu de zwartepiet krijgt toegeschoven voor wat er in Parijs is gebeurd, vind ik er ver over.’ JOHAN VERMEERSCH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content