Jolien D’Hoore wil van de week op het WK piste in Londen haar medaillekansen voor Rio kracht bij zetten.

Morgen rijdt de Oost-Vlaamse de scratch, maar de belangrijkste afspraak volgt komend weekend, wanneer ze het omnium (een mix van zes proeven) afwerkt. Op dat nummer gaat ze in Rio en ook in Londen voor een (gouden) medaille. Geen utopie, want JolienD’Hoore (25) werd op de jongste WK’s twee keer vierde en zette vorig seizoen nog een stap vooruit. Op de weg behoort de Belgische kampioene tot de wereldtop en op de piste eindigde ze in december, zonder specifieke voorbereiding, als derde op de Wereldbeker omnium in Nieuw-Zeeland. Daarna was ze ook in Hongkong op weg naar een medaille, tot ze viel en haar rib brak.

Met een stage in Mallorca (met haar vriend Pieter Buyle, een eliterenner zonder contract), in Portugal (met de Belgische pisteselectie) en opnieuw in Mallorca (met haar Britse topploeg Wiggle High5) stoomde ze zich klaar voor het WK in Londen. Daar neemt ze het op tegen onder meer de Australische titelverdedigster Annette Edmondson en de Britse olympische kampioene Laura Trott.

Voor D’Hoore is het zaak om zo veel mogelijk punten te scoren in de scratch, afvalling en puntenkoers – waar ze haar inhoud, ervaring en stuurvaardigheid als wegrenster kan uitspelen – en om de schade in tijdritnummers als de baanronde, de 500 meter en de individuele achtervolging te beperken.

Na het WK richt de Oost-Vlaamse haar focus weer op de weg. Volgend weekend rijdt ze al de Ronde van Drenthe, de WorldTourrace die ze vorig jaar won. Daarna volgen onder meer Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen, haar tweede hoofddoel van het seizoen. In 2015 won D’Hoore er de sprint voor de tweede plaats na ploeggenote Elisa Longo Borghini. Na de Ronde staat alles in het teken van Rio, met een meer specifieke pistevoorbereiding.

Slecht nieuws voor D’Hoore is wel het ontslag van Jon Wiggins bij Wielerbond Vlaanderen. Die begeleidde haar al van jongs af, maar moet nu opkrassen omdat Sport Vlaanderen, het vroegere Bloso, naast bondscoach Peter Pieters geen tweede topsportcoach voor de piste meer wil betalen. Begrijpelijk, want nadat de (peperdure) achtervolgingsploeg zich niet kon plaatsen voor Rio zullen er op de Spelen slechts twee Belgische pistiers actief zijn, D’Hoore en Jasper De Buyst (ook op het omnium).

DOOR JONAS CRETEUR

Slecht nieuws voor D’Hoore is het ontslag van Jon Wiggins bij Wielerbond Vlaanderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content