Je hebt als voetballer veel vrije tijd. Waaraan besteed je die ?

In de zomer speel ik net als Eline regelmatig tennis. Binnenkort ga ik ook terug beginnen met vlieglessen in de luchthaven van Deurne. Vorig jaar deed ik dat ook al een tijdje en dat was echt leuk. Ik volgde eerst theorielessen en nadien ook praktijk. Ik heb me altijd al geïnteresseerd voor alles wat met vliegen te maken heeft. Verder luister ik ook veel naar muziek. Ik heb veel cd’s, maar een voorkeur voor een bepaald genre heb ik niet echt. Ik hoor vanalles graag.

Ken je veel van internet ?

( Eline lacht : “Nu ben ik eens benieuwd wat hij gaat antwoorden”.) E-mailen lukt wel goed. Mijn broer zit momenteel in Amerika en wij houden via e-mail contact. Verder ken ik wel de basisdingen van internet, maar wanneer ik iets specifiek moet gaan zoeken, ben ik wel een tijdje zoet. In dat geval schakel ik mijn broer Kobe in. Hij heeft in Amerika gestudeerd en is daar echt een crack in. ( Eline : “Hij is een ramp en ik ben een nog grotere ramp op dat gebied !”)

Voor wie heb je bewondering ?

Voor mensen die een ongewone prestatie leveren. Vandaag las ik nog dat er iemand met zijn kajak de oceaan heeft overgestoken. Dat zijn toch echt ongelooflijke dingen. Mensen die de grenzen kunnen verleggen, verdienen volgens mij veel respect. Michael Jordan is ook zo iemand. Ik zag hem één keer live aan het werk en dat was gewoonweg schitterend. Hij speelt op zijn ééntje vier niveaus hoger dan de rest. Als atleet is hij voor mij dan ook de grootste die er ooit geweest is.

Je zag hem live aan het werk ?

Ja, wij hebben met ons gezin vijf jaar in Amerika gewoond en toen hadden wij een abonnement bij de Charlotte Hornets. Jordan speelde in die tijd bij de Chicago Bulls. Ik heb nadien trouwens ook nog een jaar in Engeland gewoond.

Jij bent een echte wereldburger.

Ja. Ik ben zelfs geboren in Barcelona. Daar bracht ik mijn eerste drie levensjaren door. Nadien volgden drie jaar België, vier en een half jaar Zuid-Amerika, een jaar Engeland en sinds tien jaar woon ik terug in België. Mijn vader werkte voor multinationals. Maar ik klaag niet, hoor. Als ik nu mocht kiezen, zou ik het niet anders willen. Door die ervaring ben ik trouwens veel sneller zelfstandig geworden. Ik pas mij ook snel aan in een nieuwe omgeving.

Geboren in Barcelona. Blijft daar op voetbalgebied iets van hangen ?

Tuurlijk. Het is mijn ultieme droom om daar ooit te voetballen. Dat is misschien veel te hoog gemikt, maar toch blijft het mijn streefdoel. Alleen het stadion al : Nou Camp. Die club heeft ook zo’n rijke geschiedenis. Voor mij is Barcelona, samen met Manchester United, de grootste club ter wereld.

Is romantiek belangrijk in je relatie met Eline ?

( Jonas lacht) ( Eline : “De familie De Roeck is heel onhandig !“) Da’s waar. Daar kan je een boek over schrijven. Ik probeer af en toe wel romantisch te zijn, maar ik ben niet de superromanticus. Soms kook ik wel eens.

Wat was het meest romantische wat je ooit deed ?

( Na wat hints van Eline) Ah ja, dat was toen Eline terugkwam van skivakantie. Valentijn viel tijdens haar verblijf in het buitenland en ik was vergeten te bellen. Om het goed te maken had ik toen ze terugkwam het plafond van haar kamer vol ballonnen gehangen. Op haar bed had ik rozen gelegd, samen met een kaartje en een beertje. Het grappige aan de hele situatie was, dat mijn vinger nadien nog een hele tijd heeft opengelegen van al die ballonnen te knopen.

Wat is haar beste eigenschap ?

( Eline lacht : “Eén van die zovele”) Ze is heel eerlijk en rechtuit. Wanneer iets haar niet aanstaat, zal ze dat meteen zeggen.

En haar slechtste ?

( Kijkt naar Eline en lacht) Weer één van die zovele ? Ze kan wel koppig zijn. Dat is al wel gebeterd, maar ze kan moeilijk toegeven dat ze soms ongelijk heeft.

Eline Peeters (19)

Wie heeft er het initiatief genomen voor jullie relatie ?

Jonas zeker niet. Ik wist wel dat hij verliefd op me was, maar ik wist in het begin nog niet of ik wel een relatie wilde. Wij kennen elkaar via gemeenschappelijke tennisvrienden en zijn ondertussen al iets langer dan drie jaar samen.

Hoe is het om als vriendin van een voetballer door het leven te gaan ?

Niet echt anders dan als een vriendin van iemand anders, denk ik. Mensen die mij alleen kennen, weten ook niet dat ik met een voetballer samen ben. Ik hang dat zeker niet aan de grote klok. Ik merk wel dat sommige mensen alleen vriendelijk tegen mij zijn omdat Jonas in eerste klasse voetbalt, maar zoiets heb ik meestal wel snel door.

Waar ben jij zoal mee bezig ?

Ik heb net gedaan met blokken, want ik had tweede zit. Ik zit in mijn eerste jaar Toegepaste Economische Wetenschappen. In het middelbaar ging ik de eerste vier jaar naar de Dams in Antwerpen en daarna schakelde ik over naar een school in Waterloo. Het eerste jaar zat ik daar op internaat, maar mede door de aanpassing aan de Franstalige lessen, moest ik mijn jaar overdoen en vanaf toen besloot ik om met de trein op en af te rijden. Al bij al heb ik mij die keuze om naar een Waalse school te gaan nooit beklaagd. Ik hield er niet alleen goede vrienden aan over, maar ook mijn tweetaligheid.

En hobby’s ?

Ik tennis en in de winter speel ik hockey. Dat is niet meteen een voor de hand liggende sport, maar een vriendin van mij is afkomstig uit Nederland en daar is hockey een redelijk populaire sport. Toen die vriendin naar België kwam, vroeg ze aan mij of ik het niet zag zitten om dat samen met haar te gaan doen. Vandaar. Onlangs kreeg ik van Jonas ook een twintigbeurtenkaart voor het fitnesscentrum.

Hou je van voetbal ?

Vooral de sfeer vind ik heel plezant. Wanneer Jonas niet speelt, vind ik de wedstrijd op zich wel minder spannend. Toch ga ik vrij veel naar voetbalwedstrijden kijken. Zelfs onze tennisclub heeft een voetbalploeg en daar ga ik ook naar kijken. Gewoon voor de sfeer.

Jullie kunnen nooit samen op vakantie ?

Nooit lang, nee. Na mijn laatste examen in juni zijn we drie dagen naar Londen geweest en dat was echt leuk. We zijn daar ook naar enkele wedstrijden van Wimbledon gaan kijken. We zagen Kim Clijsters spelen tegen Drake en Henin in het dubbelspel. De dag van de match is het zo dat enkel de eerste mensen in de rij een kaartje kunnen bemachtigen voor Center Court. Wij hadden ons overslapen en waren daarvoor dus hopeloos te laat. Omdat de wedstrijden uitgesteld werden door de regen, vroegen we aan een portier of we eens een kijkje mochten gaan nemen op Center Court omdat we dat toch eens wilden zien. Net op dat moment kwamen er mensen van de trappen die naar huis moesten en die vroegen ons of we hun tickets wilden. Zo geraakten we uiteindelijk dus toch nog op Center Court binnen voor de match van Lleyton Hewitt.

Wat is Jonas’ meest typische karaktertrek ?

Hij weet nooit wat er morgen gaat gebeuren. Je moet hem bijvoorbeeld niet vragen wanneer hij morgen training heeft, want dat weet hij niet op voorhand. Het is al wel gebeterd tegen vroeger, maar toch. Hij is gewoon een heel rustige ziel. De uitspraak ‘stille waters hebben diepe gronden’ is typerend voor Jonas. Toen ik hem net kende, leek hij een heel gewone jongen, maar eigenlijk heeft hij veel meer achtergrond dan ik aanvankelijk dacht.

Is hij ijdel ?

Nee, totaal niet. Hij besteedt niet veel aandacht aan zijn uiterlijk. ’s Morgens doet hij gewoon een broek en een T- shirt aan ( Jonas lacht : “Meestal zelfs van de vorige dag”). Hij kan moeilijk uit zijn bed en zal dus zeker niet vroeger opstaan om zich mooi te maken.

door Ilse Peleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content