Twee jaar geleden werd Jonas De Roeck nog getipt als een van de opkomende Belgische talenten. Na een sterk seizoen met Lierse onder Emilio Ferrera was er grote belangstelling voor de verdediger. “Genk wilde me, maar Lierse vroeg te veel geld.” Vorig jaar belandde hij bij Lierse op de bank, mocht af en toe depanneren als er een leemte was op het middenveld. Op zijn beste plaats, centraal achterin, speelde hij niet meer.

In eerste instantie kwam de transfer naar Germinal Beerschot onverwacht omdat de bekerhouder vooral aanvallend talent zocht en achterin met Carl Hoefkens, Kurt Van Dooren en Mario Cvitanovic goed zit. Hoefkens mag bij een mogelijk vertrek De Roeck dankbaar zijn. De Roeck had een nieuwe uitdaging nodig nadat hij bij Lierse helemaal uit beeld verdween. “Germinal Beerschot staat een stapje hoger, voetbalt Europees. Ik wilde ook terug naar de stad, ik miste de stadsmentaliteit, dat fanatieke wat je op Lierse niet hebt.”

Hij gaat er niet van uit dat hij meteen een basisplaats kan claimen. “Het kan best dat de trainer start met de bestaande verdediging. Aan mij om te bewijzen dat ik een plaats waard ben. Ik heb nog altijd de ambitie om op een dag hogerop te gaan. Daar zal ik ook tegen sterke concurrentie moeten opboksen, in die zin wordt dit een goede les. Bovendien was ik vroeger nog links- en rechtsback.” Langer bij Lierse blijven, zag hij niet zitten. “Het klikte gewoon niet tussen Paul Put en mij. Eén keer kwam een blessure ongelegen, net voor de winterstop. Daarna kreeg ik geen kans meer, behalve om te depanneren op het middenveld, waarna ik weer naar de bank vloog. Wat me stoorde, is dat ik achterin geen kans meer kreeg hoewel daar tal van fouten gemaakt werden.” Een uitleenbeurt aan Oostende vond hij toen maar niets. “Met alle respect voor Oostende : daar heb ik nu geen spijt van.” Voor GBA waren er contacten met RBC, een niet nader genoemde Griekse eersteklasser, Roeselare en La Louvière. Vrijdag 1 juli gaf De Roeck zijn woord aan Verhaegen, zaterdag informeerde Johan Boskamp namens Stoke City. “Maar ik kom niet terug op een gedane belofte. In het andere geval trok Stoke me wel.”

Marc Brys is blij met De Roecks komst, ongeacht wat er met Hoefkens gebeurt : “Achterin spelen we vaak met drie centrale verdedigers, waarvoor ik maar drie spelers had. Ik wil daar liefst Belgische spelers, die tactisch makkelijk in te passen zijn. Ook het revanchegevoel speelt in Jonas voordeel. Zulke spelers heb ik graag.”

(GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content