Iker Muniain is de jongste doelpuntenmaker ooit.

In België lieten de zestienjarigen MatsRits en Romelu Lukaku de jongste weken geregeld van zich spreken. Maar ook in de Primera División stoten jonge tieners snel door naar de top.

Precies een maand geleden, op 4 oktober, werd de jonge Bask IkerMuniain de jongste doelpuntenmaker uit de geschiedenis van de Spaanse competitie. Voor Athletic Bilbao scoorde hij die dag een van de twee goals in het duel tegen Real Valladolid. Volgende maand, op 19 december, viert hij zijn 17e verjaardag. Hij is snel en dribbelvaardig en is in geen tijd uitgegroeid tot de lieveling van San Mamés. Twee maanden eerder had hij immers ook al gescoord in de Europa League. Eerst thuis in het duel tegen Young Boys Bern – een wedstrijd die de rood-witten verloren – maar vervolgens ook in de terugwedstrijd in Zwitserland, waarmee hij de kwalificatie van zijn team voor de poulefase veiligstelde.

Overigens is hij wel de jongste doelpuntenmaker, maar niet de jongste debutant ooit op het hoogste niveau in Spanje. JoséAntonioReyes, na omzwervingen bij Arsenal en Real Madrid nu aan de slag bij Atlético Madrid, was nog jonger toen hij in 2000 zijn opwachting maakte in de basis bij FC Sevilla. Hetzelfde geldt voor XiscoNadal (Villarreal) en DiegoCapel (FC Sevilla).

BojanKrkic, dé grote ontdekking van het EK 2007 voor min-17-jarigen in Doornik, is ook nog altijd maar negentien en zit al twee jaar in de A-kern van Barcelona. IgnacioCamacho, middenvelder van Atlético Madrid en eveneens een revelatie op het toernooi in Doornik, maakte zijn debuut in het seizoen 2007/08, maar raakte door een blessure op een zijspoor. Een andere 17-jarige middenvelder van Atlético, Koke, debuteerde op 19 september in Camp Nou. Zijn bijna-naamgenoot Keko, een razendsnelle flankspeler, deed dat een week eerder tegen Santander. Ten slotte verving de 18-jarige doelman DavidDeGea bij Atlético de bijna even jonge SergioAsenjo (20) toen die met Spanje deelnam aan het WK voor -20-jarigen. De Gea stopte toen zelfs een strafschop.

Pedro, de spits van Barcelona die de twee goals maakte op het veld van derdeklasser Cultural Leonesa, lijkt op weg naar een record. Deze speler uit de eigen jeugd – de cantera – zou de eerste kunnen zijn die in één seizoen in zes verschillende competities scoort. Nadat hij al raak trof in de Spaanse supercup, de Europese supercup, de Champions League, de competitie en de beker, moet hij dat nu enkel nog doen in het WK voor clubelftallen.

Carles Puyol (31), boegbeeld en aanvoerder van FC Barcelona, verlengde zijn contract tot 2013. De opstapclausule voor de sterke verdediger bedraagt nu 10 miljoen euro.

De 16e finales van de Copa del Rey werden gekenmerkt door de afstraffing (4-0) van Real Madrid bij derdeklasser Alcorcon. Atlético (0-2 bij Marbella) en FC Sevilla (2-4 bij Atlético Ciudad) hadden geen last met de derdeklassers.

Bij de uitreiking van de trofeeën van de profliga ging Barça met de meeste prijzen lopen. Beste speler werd Lionel Messi, terwijl Daniel Alves, Xavi en Iniesta respectievelijk werden uitgeroepen tot beste verdediger, beste middenvelder en beste aanvallende middenvelder. Revelatie van het seizoen werd Sergio Busquets en beste coach Pep Guardiola. Alleen Iker Casillaskon als beste doelman voor aartsvijand Real Madrid ook een graantje meepikken.

Guti, de middenvelder van Real die tijdens de bekerwedstrijd op het veld van Alcorcon verwijten naar het hoofd slingerde van zijn coach en obscene gebaren maakte naar het publiek, werd door ManuelPellegrini geschorst. De Chileense coach nam als vervanger Royston Drenthe in zijn kern van twintig spelers op.

Assunção, de Braziliaanse middenvelder van Atlético, is wegens een teveel aan gele kaarten geschorst voor de stadsderby tegen Real Madrid.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content