Voor de Chinezen brengt het cijfer vier ongeluk. Daarom stelde China zich wél kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2000 en later in 2008 (het cijfer acht brengt volgens de Chinese traditie geluk) maar niet voor die in 2004.

Anderlecht deelt het Chinese bijgeloof niet. Het heeft daar ook goeie argumenten voor. Voor Anderlecht brengt het cijfer vier doorgaans wél geluk. Sinds het einde van WOII is het namelijk nog maar één keer gebeurd dat de Brusselse paars-witten géén kampioen werden in een jaartal dat op een vier eindigt. Dat was in 1984, toen SK Beveren zijn tweede (en voorlopig laatste) landstitel pakte.

In alle andere jaren die eindigen op een vier werd in Brussel gefeest. Dat was zo in 1954, en later in 1964, 1974, 1994 en 2004.

Het ziet ernaar uit dat Anderlecht die traditie niet kan aanhouden, tenzij het zich zondag opricht tegen Club. Afgelopen zondag wuifde Besnik Hasi nog handig elke vorm van druk weg, door te zeggen dat hij voor zichzelf geen doel stelt, qua te behalen plaats. “Dat doet ook het bestuur niet”, voegde hij eraan toe.

De paars-witte fans hadden al een slecht voorgevoel, want storm liep het niet voor de miniabonnementen voor play-off 1. Waar wél het bordje ‘uitverkocht’ hing, was bij Club Brugge én Standard. Niet toevallig zijn dat de ploeg in vorm én het team dat al heel het seizoen onafgebroken op plaats één staat. Het publiek in Brugge en Luik ruikt een prijs.

Standard speelde zondag niet briljant tegen een matig Anderlecht. Na twintig minuten haalde het de voet van het gaspedaal, waardoor het zichzelf nog ei zo na in moeilijkheden bracht. Van een echte clasico was geen sprake, maar uiteindelijk deden de Rouches wél wat ze moesten doen: de druk van Club weerstaan, en de derde gegadigde voor de titel (Anderlecht) zogoed als uittellen met een nipte zege. Indrukwekkend zondagavond was de sfeer die in en rond de Luikse tribunes hing. Die was opgeladen en getuigend van veel zelfvertrouwen, alsof Standard al kampioen was. Na afloop vierden spelers én fans samen, terwijl Guy Luzon achter zijn dug-out handen schudde en wat selfies maakte met fans die hem daarom vroegen. In tegenstelling tot Besnik Hasi wimpelde Luzon de druk niet af. Integendeel: “Ach. We staan al een heel seizoen onder druk. Druk is goed voor een coach en een spelersgroep.”

Twee dagen eerder hing in en rond Jan Breydel eenzelfde sfeer. Club etaleert met de week meer vertrouwen, en dat heeft zich overgezet op de tribunes. Bij Club zorgt het feit dat het al acht jaar naar een titel smacht voor extra piment, net zoals dat bij Standard het geval was toen Michel Preud’homme in 2008 de titel na 25 jaar weer naar Sclessin bracht.

De wederopstanding van Club illustreert nog eens hoe onvoorspelbaar de play-offs het Belgische topvoetbal maken. In de aanloop naar de laatste rechte lijn passeerden vorige week alle mogelijke cijfers en statistieken van de afgelopen competitie de revue. Allemaal erg boeiend, maar de conclusie is dat al die cijfers helemaal niets betekenen.

De enige waarheid gedurende heel het seizoen was de continuïteit van Standard boven aan de rangschikking, maar net voor de finale zijn in de wielerwedstrijd die de Jupiler Pro League heet de eerste zes in de koers opgehouden. Alles wat voorafging, doet er plots niet meer toe. Voetbal met play-offs is geen hoofdstuk uit ‘jongens en wetenschap’, maar puur entertainment. Misschien niet altijd rechtvaardig, maar in elk geval nooit saai.

Zes weken lang zitten we met zijn allen op het puntje van onze stoel, alert voor weer een nieuwe wending waardoor alles wat gisteren vast leek te staan vandaag achterhaald is.

Dat is even wennen voor de voetbalmedia, waar meningen dezer weken een nog beperktere houdbaarheidsdatum hebben dan tevoren. Voorlopig is iedereen tevreden met die plotwendingen én de volle stadions die ze trekken.

Het is nu al uitkijken naar komend weekend. Deelt Zulte Waregem (dat zich schitterend herpakte na de bekernederlaag) een tik uit aan de Rouches en knokt het zich net als vorig jaar zelf in de titelstrijd? En grijpt Anderlecht zondag zijn laatste strohalm door Club terecht te wijzen?

Of wordt het toch weer allemaal anders? ?

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Meningen hebben in de play-offs een nog beperktere houdbaarheidsdatum dan tevoren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content