Jordi Amat: 'Kerstmis is een heel belangrijk feest voor Spanjaarden. Het is bijna onmogelijk om je in te beelden dat er bij ons ooit wedstrijden zouden plaatsvinden in die tijd van het jaar. Over het algemeen stopt La Liga rond 20 december en gaat iedereen feesten in familieverband vooraleer de terugronde wordt voorbereid.

'Toen ik naar België kwam, was ik op de hoogte van het feit dat er na Kerstmis nog een speeldag geprogrammeerd stond. Op 25 december zal er voor ons nog een training op het menu staan. Dat is wel niets nieuws voor mij. Enkele jaren geleden speelde ik in de Premier League bij Swansea, met Michael Laudrup als manager. Bovendien had ik Alejandro Pozuelo in mijn ploeg. Het schijnt dat hij mooie herinneringen heeft nagelaten hier in België... In Engeland heb ik het leren appreciëren om te voetballen op tweede kerstdag. Boxing Day is daar echt een instituut.

'Bij de Engelsen is het wel erger dan hier, want daar stopt het voetbal nooit. In België zullen we na de laatste match in Genk enkele dagen vakantie hebben. Ik ga daarvan profiteren om terug te keren naar Spanje en Nieuwjaar met de familie te vieren vooraleer we opnieuw beginnen, met een stage in Qatar. Qua temperatuur zal dat veel aangenamer zijn, want momenteel - ook al hebben we nog amper sneeuw gehad - begint het hier toch redelijk koud te worden. ( lacht) Dat is ongetwijfeld het moeilijkste waaraan ik me heb moeten aanpassen hier in België.

'Omdat we op 24 en 25 december bezig zullen zijn met de voorbereiding van onze match tegen Genk, hebben we al een maaltijd georganiseerd met alle ploegmaats. We komen samen met de vrouwen erbij, dat is een goede gelegenheid om de gezinnen van onze ploegmaats te leren kennen. Het zijn tenslotte de mensen die je elke dag ziet. Bovendien hebben we het geluk dat we een heel hechte groep hebben, met echt bescheiden jongens. Dat zorgt voor een goeie sfeer in de kleedkamer.

'Mijn vrouw woont bij mij in Eupen, dus we zullen wel samen zijn op kerstavond. Ze heeft me altijd vergezeld in mijn carrière, overal in Spanje en zelfs in Wales. Zoals ons hondje trouwens. Dat reist ook graag. ( lacht) We hebben het hier naar onze zin, de mensen zijn zeer gastvrij in deze stad. Enfin, het is niet echt een stad, eerder een groot dorp. En het voordeel is dat niks ver weg is. In vergelijking met Spanje zijn de afstanden belachelijk klein. In een halfuurtje zijn we in Maastricht of in Aken. Als we wat meer tijd hebben, nemen we de wagen en bezoeken we Brussel of Gent.

'Zelfs op en neer naar Spanje is niet zo moeilijk. De luchthaven van Keulen is dichtbij, die van Düsseldorf is ook niet ver. We hebben altijd wel een kans om onze familie en vrienden op te zoeken. Voor Kerstmis is dat onmogelijk, daar is de timing wat te krap voor. ( lacht) Maar na onze laatste match, op Genk, gaan we wel samen kunnen feesten wanneer we terug naar Spanje gaan.'

'Het EK is het ideale toernooi voor een comeback van Spanje'

Jordi Amat: 'Ik denk niet dat de bondscoachkwestie invloed zal hebben op de ploeg. La Selección heeft tijdens de afwezigheid van Luis Enrique goeie resultaten behaald, maar nu is hij terug en het is toch niet om het even wie. Het is een grote trainer.

'Wat mij betreft behoort Spanje tot de topfavorieten van het EK. Het grootste deel van de ploeg is momenteel samengesteld uit een bijzonder sterke generatie, die alles gewonnen heeft in de jeugdcategorieën en die nog bijzonder indrukwekkend was bij de U21. Bovendien worden ze bijgestaan door anciens als Sergio Busquets, Gerard Piqué of Sergio Ramos, die tot de beste spelers ter wereld behoren. Met een sterk team en een grote coach kun je alleen maar bij de favorieten horen.

'Ik denk niet dat de ontbolstering van die nieuwe generatie een gevolg is van het falen van Spanje op de laatste drie grote toernooien. Het was gewoon het juiste moment om de fakkel over te dragen aan die spelers, die van langsom belangrijker worden voor hun respectievelijke clubs. Iedereen in Spanje lijkt trouwens het volste vertrouwen te hebben in het EK. Het is het ideale toernooi voor een comeback van La Roja na de ontgoocheling die ons land kende op het WK in Rusland, waar de ploeg naartoe was gegaan met het statuut van favoriet.

'Wat blijkt uit de wedstrijden, is dat deze nieuwe spelersgroep veel honger heeft en gezegend is met de mentaliteit van veroveraars. Wanneer je hen ziet spelen, besef je één ding: ze hebben goesting om naar het EK te gaan om daar een hoofdrol op te eisen, zich van hun beste kant te laten zien en Spanje weer zijn rechtmatige plaats te geven in de hiërarchie van het Europese voetbal.'

Jordi Amat: 'Kerstmis is een heel belangrijk feest voor Spanjaarden. Het is bijna onmogelijk om je in te beelden dat er bij ons ooit wedstrijden zouden plaatsvinden in die tijd van het jaar. Over het algemeen stopt La Liga rond 20 december en gaat iedereen feesten in familieverband vooraleer de terugronde wordt voorbereid. 'Toen ik naar België kwam, was ik op de hoogte van het feit dat er na Kerstmis nog een speeldag geprogrammeerd stond. Op 25 december zal er voor ons nog een training op het menu staan. Dat is wel niets nieuws voor mij. Enkele jaren geleden speelde ik in de Premier League bij Swansea, met Michael Laudrup als manager. Bovendien had ik Alejandro Pozuelo in mijn ploeg. Het schijnt dat hij mooie herinneringen heeft nagelaten hier in België... In Engeland heb ik het leren appreciëren om te voetballen op tweede kerstdag. Boxing Day is daar echt een instituut. 'Bij de Engelsen is het wel erger dan hier, want daar stopt het voetbal nooit. In België zullen we na de laatste match in Genk enkele dagen vakantie hebben. Ik ga daarvan profiteren om terug te keren naar Spanje en Nieuwjaar met de familie te vieren vooraleer we opnieuw beginnen, met een stage in Qatar. Qua temperatuur zal dat veel aangenamer zijn, want momenteel - ook al hebben we nog amper sneeuw gehad - begint het hier toch redelijk koud te worden. ( lacht) Dat is ongetwijfeld het moeilijkste waaraan ik me heb moeten aanpassen hier in België. 'Omdat we op 24 en 25 december bezig zullen zijn met de voorbereiding van onze match tegen Genk, hebben we al een maaltijd georganiseerd met alle ploegmaats. We komen samen met de vrouwen erbij, dat is een goede gelegenheid om de gezinnen van onze ploegmaats te leren kennen. Het zijn tenslotte de mensen die je elke dag ziet. Bovendien hebben we het geluk dat we een heel hechte groep hebben, met echt bescheiden jongens. Dat zorgt voor een goeie sfeer in de kleedkamer. 'Mijn vrouw woont bij mij in Eupen, dus we zullen wel samen zijn op kerstavond. Ze heeft me altijd vergezeld in mijn carrière, overal in Spanje en zelfs in Wales. Zoals ons hondje trouwens. Dat reist ook graag. ( lacht) We hebben het hier naar onze zin, de mensen zijn zeer gastvrij in deze stad. Enfin, het is niet echt een stad, eerder een groot dorp. En het voordeel is dat niks ver weg is. In vergelijking met Spanje zijn de afstanden belachelijk klein. In een halfuurtje zijn we in Maastricht of in Aken. Als we wat meer tijd hebben, nemen we de wagen en bezoeken we Brussel of Gent. 'Zelfs op en neer naar Spanje is niet zo moeilijk. De luchthaven van Keulen is dichtbij, die van Düsseldorf is ook niet ver. We hebben altijd wel een kans om onze familie en vrienden op te zoeken. Voor Kerstmis is dat onmogelijk, daar is de timing wat te krap voor. ( lacht) Maar na onze laatste match, op Genk, gaan we wel samen kunnen feesten wanneer we terug naar Spanje gaan.'