Je moet een dag vullen zonder voetbal. Wat ga je doen ?

Fietsen ! Vroeger heb ik ook gelopen, maar dat doe ik niet meer zo graag omdat ik dat tijdens mijn carrière als speler al genoeg gedaan heb. Ik ondervind daar nu meer ongemakken van : wanneer ik bijvoorbeeld drie kwartier aan een stuk loop, heb ik last van mijn rug. Fietsen is voor mij pure ontspanning. Ik heb een koersfiets en ga vaak rijden. Prestaties hoeven voor mij niet meer per se. Wanneer ik samen met een vriend 100 kilometer fiets, stoppen we bijvoorbeeld om een terrasje te doen en daar kan ik dan zonder problemen een uurtje voor uittrekken. Het is dus niet zo dat ik bij elke berg ga timen hoe snel ik boven raak. Soms kan ik nog wel voluit gaan hoor, maar dat is dan omdat ik er gewoon zin in heb, nooit omdat het moet.

Heb je nog andere hobby’s ?

Zoals ik al zei : een beetje lopen. Tennissen deed ik vroeger ook heel veel, maar dat is wat geminderd en vissen is helemaal gedaan. Verder tuinier ik graag. Ik vind het helemaal niet erg om ’s avonds wanneer ik thuiskom, het gras nog te maaien of het kleine onderhoud van de tuin voor mijn rekening te nemen. Het grote onderhoud is iets anders, want door tijdsgebrek wordt dat al gauw een opgave. Daarom laten we enkele keren per jaar een tuinman komen voor het grote werk.

Jullie hebben een grote tuin. Zitten jullie vaak buiten ?

Tijdens de zomermaanden altijd ! We zijn echte buitenmensen. Doordat Marina onderwijzeres is, kunnen we in de zomer niet op vakantie gaan. Dus genieten we hier in België maar zoveel mogelijk van de buitenlucht en de zonnige dagen. Wanneer het mooi weer is, gaat er niets boven een barbecue in de tuin met vrienden of familie. We zijn ook nooit echte uitgaansmensen geweest. We genieten natuurlijk wel van eens een etentje op restaurant, maar veel weggaan doen we zeker niet.

Televisie of gezelschapsspel ?

Televisie. Ik ben een echte zapper, want echt veel tv kijken doe ik niet. (Marina lacht : “Dat is waar. Dat is nog een slechte eigenschap : Jos is een heel vervelend iemand om mee naar de televisie te kijken.”) Het enige wat ik absoluut wil zien, is het voetbal en het wielrennen. Wanneer de klassiekers gereden worden, zit Jos Daerden in zijn zetel voor tv (lacht). Gezelschapspelletjes hebben mij nooit echt geboeid. Bij de kinderen is dat anders. Zij spelen geregeld eens een gezelschapspel met de vriendinnen. Dat gebeurt dan met het nodige gekibbel, want iedereen wil winnen.

Je bent ooit nog gemeenteraadslid geweest. Wat verwacht je van de nieuwe regering ?

Ik ben wel tevreden met onze regering en met het gevoerde beleid. Het zal natuurlijk moeilijker zijn door de economische crisis, maar ik heb er wel een goed oog in. Zelf was ik zes jaar actief als gemeenteraadslid voor de VLD in Tongeren. Toch denk ik niet dat ik zelf nog terugkeer in het politieke landschap. Je moet daar genoeg tijd voor kunnen vrijmaken en dat is momenteel niet mogelijk voor mij. Als ik op de lijst sta, wil ik mijn verantwoordelijkheden kunnen opnemen. Dat ben je als politicus ook verplicht aan je kiezers, vind ik. Soms moet je natuurlijk bijsturen, maar een goed politicus moet altijd proberen trouw te blijven aan waar hij of zij voor staat, vind ik. De inhoud is voor mij het belangrijkste en wanneer die gecombineerd kan worden met populariteit, is dat natuurlijk ideaal.

Wat doet Jos Daerden over tien jaar ?

Goh… (Marina : “Nog altijd iets in het voetbal !”) Nee, als ik genoeg verdiend zou hebben, zou ik graag een buitenverblijfje kopen in Frankrijk. De helft van het jaar ginder, de andere helft hier. Dat zie ik wel zitten. En wie weet ? Dreams might come true.

door Ilse Peleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content