Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Lommel SK, twee seizoenen geleden verliezend finalist in de beker van België, is weer goed op weg naar het Koning Boudewijnstadion. Twee jaar terug schakelde het RC Genk uit in de halve finales, nu het in de competitie ongenaakbare Club Brugge. “Je moet zelf goed spelen, wat geluk hebben en een tegenstrever treffen die niet in zijn dagje is”, verklaar trainer Jos Heyligen de kwalificatie. “Club kreeg een paar goeie kansen, maar miste ze. Wij scoorden wel. Van onze drie wedstrijden tegen Club vond ik dit de beste. Dat betekent dat de ploeg op de goede weg is. En in het doel zag ik een zelfverzekerde keeper staan, dat maakt me blij.”

Vaskovic ging tegen Sint-Truiden in de fout en meteen greep je terug naar Mark Volders. Hoe moeilijk was die beslissing ?

Jos Heyligen : Heel moeilijk. Ik had Mark er even uitgezet, omdat ik vond dat hij wat minder bezig was – iets waar hij het zelf niet helemaal mee eens was, trouwens. Een aantal mensen, ook in de club, begreep niet waarom ik Vaskovic maar één wedstrijd de kans heb gegeven. Maar ik ging af op wat ik op training had gezien na de wedstrijd tegen STVV. Hij had een serieuze klap gekregen en kon het niet van zich afschudden. Mark leek dat veel beter te kunnen.

Marc Nygaard bleek al in zijn eerste wedstrijd een aanwinst te zijn. Is hij echt zo goed ?

Wat we tegen Brugge zagen, was zeker niet de beste Nygaard. Hij kan nog beter, maar is alleszins een versterking. In zijn commentaar achteraf zei hij dat hij hoofdpijn had van al de ballen die hij moest wegkoppen, maar dat zet slechts zijn belang in de verf. Ik geef hem verdedigend een vrije rol, want we hebben niet al te veel grote spelers. Dat lijkt te lukken. Maar ook aanvallend is hij belangrijk.

Wordt Tankary zijn vaste partner in de spits ?

Tankary vind ik de laatste weken goed bezig zijn. Hij scoort twee keer tegen Brugge en het lijkt te klikken met Nygaard : hij is snel en gaat graag diep, terwijl Marc meer iemand van de voorbereiding is, iemand die ballen kan doorknikken. Maar een vast duo ? Ik zie Waligora of Dekelver ook functioneren in zo’n rol. De concurrentie is gewoon weer wat groter.

Met Zubek kreeg u er nog een polyvalente speler bij. Zondag begon hij op de bank. Waar ziet u hem evolueren ?

In eerste instantie toch centraal achterin, maar het is handig dat hij ook op het middenveld uit de voeten kan, mocht er iets gebeuren met Culek. Maar achterin is het wat dunnetjes, nu Van Diest en Segers voor lange tijd out zijn en het toch altijd afwachten is met de knie van Noben. Hij zat op de bank omdat hij nog wat ritme mist, want de competitie in Tsjechië ligt al sinds midden december stil. Daarom gaf ik tegen GBA de voorkeur aan de ploeg die van Brugge won.

Het voetbal van Lommel is niet slecht, alleen werden er te veel individuele fouten gemaakt.

Dat is de juiste conclusie. We hadden niet zo vaak hoeven te verliezen, maar dikwijls liep het fout op stilstaande fazen. Met Zubek en Nygaard is er niet alleen meer concurrentie, maar ook meer lengte. Ik hoop dat we het tij nu kunnen keren.

door Peter T’Kint

‘Lommel is op de goede weg, ik hoop dat we het tij nu kunnen keren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content