Vroeger dan verwacht kreeg Jos Verhaegen van Ajax het licht op groen om de 72,5 procent aandelen van de Amsterdammers in Germinal Beerschot over te nemen. Tot 30 juni 2003 dekt Ajax nog alle kosten, maar vanaf 15 maart neemt Verhaegen een tweede start bij de club waar hij twee jaar geleden op een zijspoor werd geschoven. Morgen licht hij op een persconferentie een en ander toe.

Vorige week liet u uitschijnen dat de zaak nog niet rond was.

Jos Verhaegen : Ik geef toe dat ik verrast ben dat het ineens zo snel gaat. Plots kwam alles in een stroomversnelling.

Wat gaat u eerst doen ?

Reorganiseren. Dat moet snel gaan. Het is niet vijf voor twaalf, maar al half één. Een nieuw seizoen voorbereiden doe je normaal veel vroeger dan in maart. Vroeger gingen ik of mijn vertrouwensmensen tien keer naar Daerden of Tahamata kijken voor we hen kochten, hé. Elke week zat ik op een wedstrijd, net als René Snelders, John Van Abbeny en Rik Van Goethem. Daar ben ik de afgelopen weken nog niet aan toegekomen, maar deze verzameling voetbalneuzen gaat straks zeker weer speuren. Eerst gaan we kijken welke contracten er financieel nog haalbaar zijn. Dat houdt in dat iedereen zal moeten inleveren. Het is niet de bedoeling dat we de hele organisatie tot op de grond gaan afbreken, maar we gaan de club op een heel andere manier runnen. Wie wil blijven, zal moeten inleveren, maar het is niet de bedoeling dat we ze allemaal ontslaan.

Bob van Jole kan dus blijven, want hij werkt nu al vrijwel onbezoldigd, als vrijwilliger…

Van Jole een vrijwilliger ? Allez zeg, dat is niet waar, hoor !

Pijnpunt de voorbije vier jaar was de commerciële pijler. Gaat u Luc Verheyen terughalen ?

Ik ben al weken bezig een commercieel team samen te stellen. Ik sluit niets uit, maar ik lees ook veel namen van mensen met wie we zogezegd bezig zijn, maar met wie we nog niet gepraat hebben.

Zoals ?

Herman Helleputte. Ik heb met Herman niet gesproken.

Wordt u voorzitter ?

We hebben een goede voorzitter met Marc Van Beek. Laat hem maar voortdoen.

Van Beek was nooit ergens te bespeuren of aan te spreken.

Dat ging samen met de invulling van zijn functie tot nog toe. Als je volgens de statuten zoals die er na de reorganisatie uitzien niets te zeggen hebt, is het moeilijk om op het voorplan te treden. Maar er is geen sprake van dat hij op de achtergrond verdwijnt. Wat mijn eigen functie betreft : die doet niets terzake. Ik wil en heb harde werkers rond mij. Zes mensen gaan mij bijstaan.

Welke band blijft u met Ajax houden?

Simon Tahamata blijft nog één jaar bij ons, betaald door Ajax. Ook de jeugdwerking rond Urbain Haesaert blijft nog drie jaar bestaan in samenwerking met Ajax. Als het spelers wil afstaan voor ons eerste elftal en wij kunnen ze gebruiken, zullen die ook nog betaald worden door Ajax.

Vreest u dat de club die u nu overneemt, straks in tweede klasse speelt ?

Zeg nooit nooit, maar ik geloof niet dat GBA zal zakken.

door Geert Foutré

‘Bob van Jole een vrijwilliger ? Allez zeg, dat is niet waar, hoor !’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content