Joske en de Belgen

© belgaimage

Maandag speelden de Rode Duivels een laatste oefeninterland voor het WK. Vierentwintig jaar geleden leverde zo’n match een merkwaardige score (9-0) en een nieuwe held op: Josip Weber.

Hadden de Zambiaanse internationals in de gietende regen op de Heizel die 4e juni 1994 gewoon de verkeerde schoenen aan, waardoor België met 9-0 won en Josip Weber voor bijna 100 miljoen frank (2,5 miljoen euro) van Cercle naar Anderlecht verhuisde en als nieuwe Belgische held naar het WK trok?

Eigenlijk klopte Weber, op zoek naar een nieuwe club, in België in 1988 eerst bij RWDM aan, maar de ploeg van Paul Van Himst had geen geld. Zes jaar later trof Weber toch Van Himst, toen die hem kort na zijn naturalisatie tot Belg als international meenam naar het WK, ook omdat er een plaats in de spits vrij kwam. ‘Als Luis Oliveira eist dat hij speelt, kan ik hem die garantie niet geven.’ Voor het WK verklapte Raymond Goethals dat hij Bernard Tapie had aangeraden om Weber te kopen, toen Jean-Pierre Papin Marseille ruilde voor Milan. ‘Maar die vond hem niet bekend genoeg. Terwijl Weber koning is in de zestien meter. Luc Nilis heeft meer techniek, maar Josip scoort.’ Net voor het WK was Weber net voor de derde keer Belgisch topschutter geworden. Hij maakte 31 goals voor Cercle, waardoor hij zijn productie in zes jaar groen-zwart op 136 doelpunten afsloot.

In zijn eerste interland tegen een ontstellend zwak Zambia maakte Weber in het eerste kwartier al twee goals. Daar kwamen er nog drie bij. Een paar dagen later scoort hij ook in een vriendenmatch tegen Hongarije. Die zes goals leveren hem zijn transfer naar Anderlecht op, én een basisplaats op het WK bij de Duivels, waardoor Marc Wilmots op de bank belandde.

Op dat WK loopt het mis, al concludeerde Franky Van der Elst: ‘Je zou kunnen zeggen dat de ploeg zich aan Weber heeft aangepast.’ Marc Degryse moet rekening houden met de kwaliteiten van de nieuwe spits: ‘Hij combineert niet mee, hij wacht en loert, je moet hem gewoon in de zestien meter zien te krijgen.’ Wanneer hij niet scoort tegen Marokko zit Weber mentaal in de put. Hij heeft heimwee en sluit zich op. Met de ploegmaats klikt het niet. ‘Hij leeft van een goal, en voetbalt veel te overhaast wanneer dat niet lukt. Josip is zo gesloten dat hij zichzelf dreigt te isoleren’, ziet Van Himst.

De zes goals van Weber voor het WK zijn de enige die hij als Rode Duivel maakt. Nog twee interlands speelt hij in 1994, en dan is het afgelopen, na een knieblessure die hij oploopt met Anderlecht. Na twee jaar sukkelen zet hij in 1997 een punt achter zijn carrière. In november vorig jaar overleed hij aan kanker, amper 52 jaar oud.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content