Aaron McCarthy, de nieuwe coach van Pepinster, over zijn terugkeer.

Bij Pepinster volgde de Amerikaanse coach tijdens de winterstop de ontslagen Ivica Skelin op. Een van zijn eerste opdrachten met Pepinster, voorlaatste in de stand, was een terugkeer naar Oostende. Ditmaal niet in de kleine Mister V Arena, waar de kustploeg nog in huisde tijdens McCarthy’s passage, wel in de nieuwe Sleuyter Arena. Pepinster kwam stevig voor de dag, maar ging met een verdienstelijke 78-74 voor de bijl. McCarthy (49) kwam achteraf de Oostendse voorzitter Johan Vande Lanotte tegen, de man die hem destijds in november 2001, amper enkele maanden na het behalen van de dubbel titel-beker, aan de kant schoof. Voor rancune echter geen plaats bij de flamboyante Amerikaan: “Die bladzijde is omgeslagen. Mijn zorgen gaan nu enkel uit naar Pepinster.”

McCarthy begon sterk bij zijn nieuwe werkgever en behaalde op 8 januari meteen een uitstekende zege tegen Bergen, 88-83 werd het in de eigen Hall du Paire. “Maar de weg is nog lang”, wuift de trainer de lof weg. “Het heeft geen zin om nu ineens een volledig nieuwe spelvisie door te drukken. Ik hamer vooral op verdediging. In dit stadium van de competitie is een goeie defense de sleutel tot succes. Als we de tegenstander tot 70 punten kunnen beperken, dan staan we een flinke stap verder.

“We moeten ook kalmer blijven in de slotfase. Het viel mij op dat Pepinster de zege vaak in de laatste minuten weggeeft”, zo somt McCarthy nog enkele werkpunten op.

In de tien jaar na zijn vertrek aan de Belgische kust maakte de Amerikaan omzwervingen langs China en Duitsland, waar hij aan de slag was bij Trier. McCarthy: “In Duitsland wordt een ander basketbal gespeeld: veel fysieker en vaak halfcourtplay. Je ziet zelden fastbreaks en als ploeg moet je 40 minuten vol aan de bak. In België wordt meer gelopen en kent een wedstrijd meer ups en downs.

“Ik moet wel erkennen dat het niveau van de Belgische competitie een sprong voorwaarts maakte”, vervolgt de Pepinstercoach zijn discours. “Er zijn nog altijd drie of vier clubs die er op basis van hun budget boven uitsteken, maar er zijn toch geregeld verrassingen. Ik ben in ieder geval heel blij terug in België te zijn. Jullie bieren zijn nog steeds fantastisch … bijna even goed als de Duitse. Santé!” En weg was hij, de goedlachse cowboy.

DOOR DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content