Jurgen Cavens

© EMILIEN HOFMAN

De voormalige goalgetter van Lierse SK had zich waarschijnlijk nooit kunnen voorstellen dat hij er op een dag genoeg zou van hebben. Inmiddels is de wonde geheeld en geniet Jurgen Cavens van zijn reconversie als directeur van een tankstation.

‘Cavens, de Belg scoort een keer!’ Op de officiële website van Olympique Marseille is het onder de mantel van een Belgenmop dat een van de zeldzame video’s over de passage van Jurgen Cavens bij OM verspreid wordt. Die decemberavond in 2001 onderscheidt de man uit Broechem zich door de score te openen bij zijn allereerste wedstrijd in de basis, tegen Lorient. In het Stade Vélodrome nog wel. Euforisch gooit hij zich op zijn knieën en lost met zijn wijsvingers een mitrailleursalvo richting zijn ploegmaats. ‘Velen van hen lachten omdat ik op training veel vitaminewater dronk’, herinnert de spits zich. ‘Het was dus mijn kans om hen te plagen.’ En de bevolking van Marseille te tonen dat hij dat shirt niet voor niets droeg. Helaas zal het zijn enige wapenfeit zijn in de voormalige Griekse kolonie. Het zal hem niet beletten om de lokale geestdrift op te snuiven. ‘Vóór die goal kon ik gaan waar ik wou zonder aangesproken te worden. Daarna werd dat onmogelijk. Ik had de gewoonte om op zondagavond te gaan eten in een Italiaans restaurant in Cassis (waar Cavens woonde, op dertig kilometer van Marseille, nvdr). Zodra de bazin hoorde dat ik een speler van OM was, mocht ik niet meer betalen, wat het ook was.’ (lacht)

Gerets, Duvel en een pet

Hoewel de carrière van Jurgen Cavens uiteraard niet te herleiden valt tot die ene goal, moet gezegd dat de ex-Liersespeler altijd van onenightstands gehouden heeft. Hij scoort in zijn eerste officiële competitiematch voor België, tegen Letland in 2001, en doet dat nog eens over bij zijn debuut met Standard tegen Charleroi (6-0). Maar het is zonder twijfel zijn dubbele goal in de finale van de beker van België 1998/99 – zijn beste seizoen – met Lierse (3-1 tegen Standard) die in het collectieve geheugen gegrift staat. Nochtans, als hij die herinneringen ophaalt, blijft Jurgen niet eindeloos stilstaan bij de details. Hij geeft het zonder schroom toe: hij heeft zelfs de beelden niet meer in zijn hoofd van het unieke parcours dat Lierse aflegde in de Champions League in 1997/98.

De Pallieters hadden toen een historisch seizoen achter de rug waarin ze de titel in eerste klasse in de wacht hadden gesleept. ‘Er zaten veel Belgen in de ploeg’, weet Cavens nog, die toen zijn debuut maakte op zijn negentiende. ‘We waren niet de grootste talenten, maar onze trainer Erik Gerets slaagde erin een hechte groep te creëren. We spraken trouwens vaak af om een glas te gaan drinken in de cafés in Leuven of Antwerpen: op maandag was het champagne.’ Daags na een ‘verwarde’ avond waar de Liersespelers hun trainers liefde voor Duvel ontdekten, kwam de Pool Andrzej Rudy de kleedkamer binnen met een pet van het Antwerpse bier. ‘Iedereen lachte zich ziek! Maar zodra Gerets zijn speech begon, haalden de stilte en de concentratie weer de bovenhand. Dat was de ambiance van Lierse in die tijd.’

Na zijn transfer voor meer dan twee miljoen euro naar Standard in 2001 voelt Cavens heel gauw dat hij niet de eerste keuze is van de Luikenaars. Enkele weken slechts na zijn aankomst aan de boorden van de Maas wordt hij uitgeleend. Na Marseille ontdekt de aanvaller Twente en AA Gent, zonder inspraak te hebben bij deze uitleenbeurten. Maar vooral ook zonder bij deze clubs te overtuigen. Na een vrij behoorlijke passage bij GBA keert de voormalige Rode Duivel naar zijn eerste liefde in Lier terug, waar hij een heel mooie tandem vormt met Tomasz Radzinski. ‘Op onze schaal vergeleken sommigen ons met het duo dat hij gevormd had met Jan Koller‘, zegt Cavens lachend.

Op een zomermorgen in 2012, op weg naar de training, treft Cavens echter zijn kleedkamerkastje leeg aan. De club wil van hem af. Het is die dag dat zijn wonde met Koning Voetbal opengereten wordt. ‘Achteraf gezien mag ik trots zijn op mijn carrière’, nuanceert de vijfvoudige international niettemin. ‘Ik vergeet ook niet dat ik op mijn negentiende kon tekenen bij Dortmund, Bayern of Ajax. Maar dat is allemaal voorbij.’ En eenmaal gestopt als profvoetballer heeft Cavens geen seconde gewacht om zich om te scholen.

Coach Jurgen

‘Ik heb niet geaarzeld toen mijn schoonvader me werk aanbood in zijn tankstation in Essen (Antwerpen). In het begin werkte ik als pompbediende.’ Wanneer hij later overgeplaatst wordt naar een filiaal in Geel, begint Jurgen geleidelijk andere verantwoordelijkheden op te nemen binnen het bedrijf Tempo Oil, dat brandstof levert aan particulieren maar ook aan de Vlaamse regering. In 2015 wordt de ex-voetballer directeur van het station in Geel, waar hij een terrein van 17.500 vierkante meter beheert vol gigantische olietanks. Cavens, wiens bureau versierd is met een heel grote kaart van België – ‘We leveren over heel het land’ – en verschillende foto’s van vrachtwagens, heeft niet veel vrije tijd. Tussen zijn uren in Geel en zijn herhaaldelijke bezoeken aan Essen om de vinger aan de pols te houden, behoudt hij niettemin een dunne band met het voetbal. ‘Tijdens mijn carrière gaven heel wat trainers me de raad om de richting van coaching uit te gaan. Uiteindelijk is dat een beetje wat ik doe. Ik leid een tiental werknemers, ik houd me bezig met de verschillende routekaarten van de chauffeurs die de brandstof verdelen. Zoals een trainer waak ik over het goede functioneren van mijn groep.’

Na zijn snelle omscholing heeft de voormalige Liersespeler zich volledig in zijn nieuwe omgeving ondergedompeld. ‘Ik doe deze job heel graag. Je moet uiteraard bij momenten strikt zijn, maar ik doe niet moeilijk, ik zorg er dus voor dat iedereen in een ontspannen sfeer kan werken.’ En wat het voetbal betreft? ‘Ik speel nog met vrienden bij de veteranen. Er is niets competitiefs aan, het is vooral om niet te veel bij te komen, want ik ben een wijnliefhebber.’ Zo komen we weer bij Marseille uit en is de cirkel rond.

DOOR EMILIEN HOFMAN – FOTO EMILIEN HOFMAN

‘Heel wat trainers gaven me de raad om de richting van de coaching in te gaan.’ jurgen cavens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content