Jürgen Klinsmann kiest voor slapende reus Hertha Berlijn

© Belga Image

De oud-bondscoach keert terug naar de Bundesliga. Hij wordt tot het einde van dit seizoen de trainer van Dedryck Boyata en Dodi Lukebakio.

Afgelopen zomer had Ante Covic (44), al twintig jaar werkzaam in de Berlijnse jeugdwerking, het sportieve roer overgenomen van Pál Dárdai (43), de oud-speler en ex-bondscoach van Hongarije die van februari 2015 tot eind juni 2019 de verantwoordelijkheid had gedragen bij Hertha BSC. Uiteindelijk zorgden amper elf punten in twaalf Bundesligaduels (en een teleurstellende vijftiende plek) ervoor dat Covic werd ontslagen door sportief directeur Michael Preetz. De Kroaat werd dus het slachtoffer van de stevige afdaling in het klassement, zeker na de desastreuze 4-0 bij FC Augsburg, de vierde opeenvolgende nederlaag.

Verrassend was wel dat er, minstens tot het einde van dit seizoen, werd teruggegrepen naar Jürgen Klinsmann (55), die nog maar sinds begin november door investeerder Lars Windhorst (die 220 miljoen euro in de club pompte) aan de raad van bestuur werd toegevoegd. Een nieuwe functie voor de ex-aanvaller, wiens zoon Jonathan (22) als doelman na twee jaar transfervrij naar het Zwitserse FC St.Gallen overstapte.

Klinsi zat sinds november 2016 zonder werk. Toen kwam er een einde aan zijn samenwerking met de voetbalbond van de VS, waar hij sinds juli 2011 had gefungeerd als bondscoach en td (vanaf december 2013). Klinsmann had eerder, met assistent Joachim Löw, de Mannschaft (2004-2006) en Bayern München (2008-2009) onder zijn hoede. Bij Toronto FC (tussen november 2010 en juli 2011) trad hij vooral op als raadgever van het management.

‘Berlijn is een slapende reus’, verwoordde Klinsmann zijn gevoel na zijn aanstelling bij Hertha BSC, waar wordt verwacht dat hij voor een nieuw tijdperk kan zorgen. Om zijn offensief gericht spel te brengen zal hij zich laten bijstaan door assistenten Alexander Nouri en Markus Feldhoff (ex-Werder), doelmannencoach Andreas Köpke, fitnessexpert Werner Leuthardt en performancetrainer Arne Friedrich. ‘Als ik aan iets begin, doe ik geen half werk’, beweert Klinsi.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content