Zonder de onbuigzaamheid van Anderlecht was er nooit voor een terugkeer naar achttien clubs gestemd in de Pro League.

In tegenstelling tot wat de G4 (Anderlecht, RC Genk, AA Gent en Club Brugge – Standard houdt zich afzijdig) nu wil laten geloven, lag het niet aan de K11 (alle overige clubs) dat tien dagen geleden in de Pro League is gestemd voor een terugkeer naar een kampioenschap met achttien ploegen en afschaffing van de play-offs. Eind oktober al besliste de K11 tijdens een bijeenkomst op het Kiel om tegemoet te komen aan de wensen van de G4: een blijvende afslanking tot zestien clubs, met behoud van play-off 1. Zelf wilde de K11 vooral af van de overbodige en verlieslatende play-off 2. De enige toegeving die ze vroeg van de G4, was om play-off 1 tot vier ploegen te beperken. Dat was gebaseerd op de negatieve ervaringen van Zulte Waregem, STVV en Kortrijk vorig seizoen in play-off 1.

Pro Leaguevoorzitter Ivan De Witte was als eerste op de hoogte van het voorstel. Hij kreeg het op 30 oktober na AA Gent-KV Mechelen te horen van zijn bedenker, KVM-voorzitter Johan Timmermans. Tot diens verbijstering veegden De Witte en Michel Louwagie het meteen van tafel. Timmermans: “Ik moet daar geen tekeningetje bij maken. Misschien heeft Ivan De Witte schrik dat Gent er dan niet bij is in play-off 1. Dat is toch wat ik daar kan uit afleiden. In ieder geval hebben wij dit zeer duidelijk gecommuniceerd. Ivan is een eerlijke mens: hij zal dat niet ontkennen.”

Om te laten zien dat het hen menens was, zetten alle clubs van de K11 volgens Timmermans op 2 december unaniem hun handtekening onder het voorstel. Omdat een reactie van de G4 uitbleef en er twijfels leefden over de rol van De Witte, vond op 6 december op initiatief van Herman Wijnants een ontmoeting plaats op Anderlecht. Wijnants en Vincent Mannaert, vergezeld van De Witte, werden prompt wandelen gestuurd door Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck. Vier dagen later stemde de K11 voor een terugkeer naar achttien ploegen.

Voor Timmermans hoeft De Witte geen ontslag te nemen, maar hij verwoordt een algemeen gevoel over de Pro Leaguevoorzitter: “Hij moet zeer eerlijk alle informatie doorspelen wanneer er voorstellen worden gedaan die tot een oplossing kunnen leiden. Ik vraag mij af waarom dat niet is gebeurd. Wij hebben de G4 een hand willen reiken. Als er op grond van ons voorstel was gediscussieerd, was het nooit tot die stemming gekomen. Door aan te dringen hebben we duidelijk willen maken: práát nu in godsnaam toch eens met de kleinere clubs!”

De Witte zegt geen weet te hebben van een getekende unanimiteit bij de K11, ontkent dat Louwagie erbij was toen Timmermans zijn voorstel deed, en benadrukt dat hij degene was die de ontmoeting op Anderlecht regelde. “Dat ik hun voorstel nooit op tafel zou hebben gelegd, vind ik nogal zwaar uitgedrukt. Ik heb het zelfs zwaar verdedigd, maar het standpunt van de G4 was duidelijk: play-off met zes. Trouwens, tijdens die bijeenkomst op Anderlecht is dit niet aan bod gekomen. Daar is vooral gesproken over financiële compensaties. Ik heb talloze pogingen ondernomen om tot een compromis te komen, maar vanuit de K11 kreeg ik signalen dat het standpunt om naar achttien clubs te gaan steeds harder werd. Uiteindelijk is daar ook voor gestemd omdat één man toen is opgestaan met elf volmachten.”

Die man was Roland Duchâtelet. Zijn club STVV, Lierse en Charleroi zouden als enige echt voor een terugkeer naar achttien zijn geweest om zo een eventuele degradatie dit seizoen te ontlopen. “De meeste clubs hebben het gebruikt als breekijzer voor verdere onderhandelingen”, is De Witte zeker. “Deze week breng ik beide delegaties samen. Het is niet onmogelijk dat het voorstel van de K11 ( 16 ploegen en play-off met 4 clubs, nvdr) het alsnog haalt.”

DOOR JAN HAUSPIE & KRISTOF DE RYCK

‘Práát nu toch in godsnaam eens met de kleinere clubs!’ Johan Timmermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content