Kaarten in de sneeuw

© BELGAIMAGE

Een winterprik zit er dit jaar niet meer in. Begin 1979 werd de competitie vier weken naeen verschoven. Hoe verliep dat toen?

Zal Beveren ook de winterstop overleven? Dat was dé vraag toen begin 1979 een sneeuwoffensief alle voetbalactiviteiten in dit land plat legde en men terugdacht aan de winter van 1963, toen het voetbal maar liefst elf weken lang stil lag. In 1979 was het uiteindelijk slechts vier weken naeen telkens hopen – en zuchten – tot op 4 februari de competitie hernomen werd.

Bij Beveren keek de enige prof in de selectie, de Duitse spits Erwin Albert, elke ochtend troosteloos door het raam. Zijn ploegmaats vervulden hun dagtaak en schoven ’s avonds naar de avondtrainingen. Geen goed idee, want Marc Baecke en Eddy Jaspers reden bij zo’n avondtraining op de gladde wegen hun auto in de prak. Het alternatief? Trainen in de zaal, minivoetbal, bankje springen en, zoals Jean-Marie Pfaff, deed: poseren in ski-uitrusting en met de slede in het stadion. Veel clubs gaven hun spelers een vrij weekendje. Het leverde foto’s op van verveelde spelers die kaartten, over Zweedse banken huppelden in turnzalen, maar ook mooie plaatjes van Rob Rensenbrink die zijn kinderen voorttrok op de slede, en een bordje met Chalet Geels in de sneeuwhoop voor het huis van Anderlechtspits Ruud Geels.

Bij Waterschei blesseerde verdediger Urbain Lespoix zich in de zaal. Lierse organiseerde een ware veldloop van het Lisp naar het oefencentrum in Kessel, zo’n zes kilometer verderop. De Berchemspelers leefden zich uit in de nieuwe sporthal die net naast hun stadion geopend was, met basket, minitennis en andere spelletjes. Kortrijk verklaarde trots: ‘Wij trainen op Wembley!’ Niet het befaamde voetbalstadion, maar een sportzaal die die naam droeg, bleek achteraf. Enkel Club en Anderlecht speelden tijdens de onderbreking een wedstrijd. Anderlecht in Toulouse en Club, dat regelmatig trainde op het strand in Zeebrugge, op het sneeuwvrije veld van toenmalig tweedeklasser AS Oostende.

Bij de hervatting van de competitie ontbrak Pierre Geys. De Limburger stond niet op het scheidsrechtersblad voor Winterslag-Club Luik. Geys profiteerde van de winterprik om met zijn vrouw een week de zon op te zoeken op Tenerife. Met toestemming van de club, overigens.

Ook nog in het weekend van 17 en 18 februari werd gevoetbald op verse sneeuw. Spannend, maar voor half lege tribunes. Zo trok het duel tussen Antwerp en RWDM, de nummer vijf tegen de nummer zes, nog geen 4000 kijkers in plaats van de verwachte 10.000.

En Beveren? Dat won dat laatste sneeuwweekend op La Louvière met 2-4. Het bleef overeind, en pakte dat seizoen zijn eerste landstitel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content