Geluk, dat is wanneer de ergernis in een diepe slaap is. Het rommelde als een zomers onweer op Sclessin, waar de kern werd omgegooid, de technische staf vervangen en een deel van de oude bestuurstop aan de deur gezet. Volgt na de regen van de vakantie nu de zonneschijn? De Luikenaars hebben hun ambities toevertrouwd aan de goede zorgen van de sympathieke Ron Jans. De Nederlandse T1 paste zich vlug aan zijn nieuwe omgeving aan, leerde zich bliksemsnel in het Frans uit te drukken en predikt offensief voetbal. Standard moest helaas afscheid nemen van heel wat spelers, sommige belangrijk, andere minder ( Mémé Tchité, Gohi Bi Cyriac, BirkirBjarnason, Felipe enz…) maar trok ook een pak spelers aan ( Eiji Kawashima, Marvin Ogunjimi, FrédéricBulot, Dudu Biton, Astrit Ajdarevic, Danny Verbeek). In tegenstelling tot vorig seizoen kon Jean-François de Sart zijn aan- en verkopen afronden voor het begin van de competitie, het onderstreept de ambitie van dit Standard.

VERDEDIGING

Zonder buitengewoon te zijn was de Standarddefensie vorig seizoen solide: de op twee na beste verdediging in de reguliere competitie (met 33 tegentreffers) en de op drie na beste in play-off 1 (met 17 tegentreffers). Toch heeft Jans er alles aan gedaan om deze sector nieuwe allure te geven. Anthony Moris werd niet afgerekend op zijn prestaties in play-off 1, maar hij moet geduld oefenen en verder groeien in de schaduw van Kawashima, die als titularis de langdurig geblesseerde Sinan Bolat vervangt. Jans dacht al snel aan Jelle Van Damme centraal in de verdediging, waar de grote machtsmens zich meer op zijn gemak voelt dan op het middenveld. Van Damme kan daar gekoppeld worden aan Laurent Ciman, Yohan Tavares of Kanu, als die niet vertrekt. Op rechts maakt zowel Réginal Goreux als Daniel Opare aanspraak op een basisplaats, net zoals Sébastien Pocognoli en de polyvalente Rami Gershon op links.

MIDDENVELD

Zoals elke Nederlandse coach hecht ook Jans veel belang aan balbezit op het middenveld. William Vainqueur moet het verkeer regelen voor de defensie. De Franse schokbreker was vorig seizoen vaak uitmuntend, maar deemsterde weg naar het einde toe – dat mag niet opnieuw gebeuren. Naast hem zien we heel wat nieuw volk: Ajdarevic, Bulot en Verbeek, een erg offensieve linkerflankspeler. Met de technisch sterke Nacho González en verder YoniBuyens, Maor Buzaglo, Luis Seijas of Geoffrey Mujangi Bia heeft Jans mogelijkheden zat om een drie- of viermansmiddenveld neer te zetten afhankelijk van de omstandigheden.

AANVAL

Het offensieve compartiment was vorig seizoen gehandicapt door veel blessures en werd onvoldoende gesteund, zodat het onder de verwachtingen bleef, zowel in de reguliere competitie (43 goals, 8e plaats) als in play-off 1 (10 goals, 6e plaats). De verklaring van die armoede dient gezocht te worden bij de transfer van Christian Benteke naar Genk en de sores van Tchité en Cyriac. Biton en Ogunjimi moeten het vertrek van Tchité (Club Brugge) en Cyriac (Anderlecht) doen vergeten. Biton komt van Wisla Krakau, na eerder even bij Charleroi gezeten te hebben. Hij is een listige speler die als targetman kan fungeren. Ogunjimi bezit veel techniek en uiteraard een neus voor goals. Hun complementariteit is een troef. Michy Batshuayi heeft alles om zijn progressie nog meer in de verf te zetten en van zijn snelheid te profiteren.

CONCLUSIE

Standard moet niet meer afrekenen met de erfenis van Luciano D’Onofrio en kan nu zelf zijn kaarten kiezen. Na een overgangsjaar zijn er dit keer geen excuses meer, zeker nu de Rouches geen Europees programma hebben af te werken. De Luikenaars hebben een stevige ploeg en veel zin om een goed seizoen te draaien. Rest de vraag: zal dat voldoende zijn?

DOOR PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content