Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Daar stond hij plots weer. Na een exodus van drieënhalf jaar in Griekenland en Saudi-Arabië kwam de aanstelling van Emilio Ferrera bij KRC Genk voor velen als een verrassing. Al te veel vrienden telt Ferrera niet onder zijn collega-coaches en in een krantenpoll kantte tachtig procent van de Genkse fans zich tegen zijn komst. Toch leeft er bij veel van zijn ex-spelers een heel ander beeld van de Brusselaar: dat van een tactische perfectionist die niets aan het toeval overlaat.

Ganzenbord

Het eerste dat de Limburgers zich mogen aanschaffen: witte linten, aan de lopende meter. Bart Van den Eede beleefde bij SK Beveren de intrede van de toen pas 32-jarige Ferrera in eerste klasse. Ferrera kwam als nobele onbekende over van vierdeklasser SK Lombeek, maar pakte zijn spelersgroep snel in met innovatieve trainingsmethoden. De eerste trainingssessie al was het hele veld met linten verdeeld in verschillende zones. BoskoBalaban vergeleek Ferrera’s plakwerk ooit met snooker, in de omschrijving van Van den Eede lijkt het eerder een verre verwant van ganzenbord. “Verover je de bal, dan moet je twee vakjes vooruit, bij balverlies twee vakjes achteruit. Voor elke positie heeft Ferrera zo strikte consignes over waar wel en niet te lopen. Op den duur ben je zo gedrild dat je elke wedstrijdsituatie herkent uit de trainingen en perfect weet wat te doen. Dat geeft een groep enorm veel houvast.”

Ondanks de sputterende start tegen Anzji zou de hand van Ferrera vrij snel te zien moeten zijn bij Genk. Dat bereikt de trainer door heldere oefenstof, maar ook door veel te delegeren en binnen elke linie enkele luitenants aan te stellen. “Van die dragende spelers verwacht hij dat ze de rest meetrekken in zijn verhaal en bijsturen waar nodig”, vertelt Marc Schaessens, die bij Lierse onder Ferrera trainde. “Dat is nodig, want niet elke speler voelt zich van nature even goed bij zo’n tactisch keurslijf. Er zal bij Genk snel een natuurlijke selectie komen: wie zich niet aanpast aan zijn stramien, zal niet op veel speelminuten moeten rekenen.”

Een groot psycholoog is Ferrera naar eigen zeggen niet. Van den Eede: “Ferrera en ik waren destijds geen dikke vrienden. Ik paste niet in zijn tactisch concept en dus mocht ik vertrekken. Dat kwam toen hard aan, maar vijftien jaar later ben ik geneigd hem gelijk te geven. Elke speler denkt van zichzelf dat hij het warme water heeft uitgevonden, hé. Ferrera is geen open boek, maar anderzijds stond zijn deur wel altijd open en desgevraagd gaf hij een correcte uitleg over zijn keuzes.”

Videosessies

Bij zijn aanstelling had Ferrera zijn analyse al klaar over waar het onder Mario Been fout liep voor Genk. “Genk had enorm veel balbezit, maar creëerde amper doelgevaar. Dan is balbezit totaal nutteloos. Op dat vlak moeten we rationeler worden.” Het tekent de opvattingen van Ferrera: balbezit is allesbehalve heilig voor hem. De teams van Ferrera draaien op uitgekiend positiespel: defensief moeten de spelers de ruimtes klein houden, offensief opteert hij voor een snelle omschakeling.

Jonas De Roeck, die Ferrera meemaakte bij Lierse, verwacht dat Ferrera ook bij Genk eerst de lekkende verdediging zal dichten. “Je kan ervan op aan dat de ploeg nog heel weinig goals zal weggeven. Ferrera is een detaillist die over zijn nek gaat van individuele fouten achterin. Als verdediger moet je het vooral simpel houden en zo veel mogelijk oplossen door een correcte opstelling. Verdedigers Kara en Koulibaly zullen zich aan lange videosessies mogen verwachten. (lacht) Ferrera zegt altijd dat je verdedigen voor 99 procent kan leren en dat klopt ook wel. Hij heeft een twaalftal defensieve regels die hij aanschouwelijk maakt met videobeelden. Bij ons toonde hij beelden van het WK, heel leerrijk was dat. Zelfs bij wereldtoppers kon hij perfect ontleden wat ze goed en fout deden.”

Een vaste veldbezetting heeft Ferrera niet. Hij zet de pionnetjes telkens neer in functie van het spelersmateriaal, met wel een duidelijke voorkeur voor veel snelheid voorin. Eenmaal zijn keuze gemaakt, houdt hij wel vast aan dat systeem. “Ik verwacht bij Genk een 4-2-3-1 die dicht aanleunt bij een 4-4-2”, zegt analist Alexandre Teklak, die Ferrera meemaakte bij La Louvière. “Eigenlijk heb je twee blokken bij hem: de vier verdedigers en twee controlerende middenvelders enerzijds, en de offensief ingestelde spelers anderzijds. Zo strikt Ferrera is voor zijn verdedigers, zo veel vrijheid laat hij zijn aanvallers. Voor hem zijn dat artiesten, die intuïtief moeten kunnen spelen.” Teklak vraagt zich wel af hoe het omschakelingsvoetbal van Ferrera op langere termijn te rijmen valt met de huisstijl van Racing Genk. “Het Genkse publiek verwacht aanvallend en dominant voetbal, terwijl Ferrera eerder uit de reactie laat voetballen. Ik ben er zeker van dat een perfectionist als Ferrera nu al nadenkt over hoe hij die twee kan verzoenen. Zijn voordeel is alleszins zijn immense tactische bagage. Hij heeft een fenomenale kennis van het Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse voetbal.”

Schat aan ervaring

Veertien jaar na zijn debuut in eerste klasse oogt de carrière van Ferrera erg grillig. Genk is al zijn dertiende club tijdens die periode en het imago van de Brusselaar liep al enkele flinke deuken op. Er ontstond een beeld van een einzelgänger die het niet kon laten heilige huisjes te slopen. Veel goodwill bouwde hij daar niet mee op. De Roeck: “Ik denk dat hij toen wat leed onder zijn dwangmatige ambitie. Hij wilde zich koste wat het kost bewijzen tegenover collega’s die wel een indrukwekkende spelerscarrière achter de rug hadden. Ferrera reageerde in de media vaak geïrriteerd, terwijl hij voor de groep nochtans eerder zachtaardig overkwam. Toen ik vorige week de beelden van zijn aanstelling bij Genk zag, strookte die ontspannen houding veel meer met het beeld dat ik van hem heb. Vergeet niet dat hij op zijn 46e nog altijd jong is, maar toch al een schat aan ervaring heeft opgedaan, zowel in Griekenland als in Saudi-Arabië aan de zijde van Michel Preud’homme. Als hij die scherpe kantjes er intussen wat afgevijld heeft, heeft Genk een topcoach vast.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Er zal bij Genk snel een natuurlijke selectie komen: wie zich niet aanpast aan zijn stramien, moet niet op veel minuten rekenen.” – Marc Schaessens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content