Dankzij een overwinning op het Roemeense Cluj wist Port of Antwerp Giants zich vorige week al te verzekeren van de tweede groepsfase van de Eurochallenge. Voor de Antwerpenaren al het derde jaar op rij dat ze daarin slagen. Een knappe prestatie, ondanks het feit dat de Eurochallenge na de Euroliga (EC 1) en de Eurocup (EC 2) pas de op twee na belangrijkste Europese clubcompetitie is.

"En daar doen zij die zich enkel focussen op de Euroliga nogal lacherig over", merkte ook bondscoach en Antwerptrainer Eddy Casteels op. "Ik vind dat de Eurochallenge zijn waarde heeft. Clubs zoals Cluj zullen het grote publiek weinig zeggen, maar het is toch mooi de kampioen van Roemenië."

Los daarvan vindt Casteels dat zijn eigen ploeg ook een stap vooruit zette. "We werden constanter", zegt hij. "De sleutelspelers bleven en enkel Julian Vaughn kwam erbij. Spelverdeler Tim Black trekt zijn goede vorm door en neemt de ploeg op sleeptouw. Michael Roll zette een stap voorwaarts. Logisch, want vorig seizoen moest hij nog wennen aan het Europese basketbal. Roll is iemand die hard wil werken om beter te worden. Zijn competitiestart mocht deze keer zeker gezien worden. Ook Salah Mejri verraste mij aangenaam. Ik heb de indruk dat de kwalificatie van Tunesië voor de Olympische Spelen hem een extra motivatie geeft. Charleroi toont door zijn sterke prestaties interesse, maar ook een aantal clubs uit de Euroliga. Ik weet zelfs dat hij door verschillende NBA-clubs gevolgd wordt."

Waar liggen de grenzen van dit Antwerp? "Als Charleroi zijn ploeg bijeen kan houden, dan is de kampioen al gekend", aldus Casteels. "Maar als ze toch iemand moeten laten gaan, zoals het iedere ploeg kan overkomen, dan moeten wij die kans grijpen. Net als Aalstar, Bergen en Oostende trouwens."

Hij koestert ook hoge verwachtingen voor de EK-kwalificatiecampagne van de Belgian Lions komende zomer. Na een mislukt EK in Litouwen afgelopen september mikt de bondscoach op eerherstel en op een volgend EK, dat van 2013 in Slovenië. België zit in een poule met Finland, Polen, Zwitserland en Albanië. "Iedereen weet dat ik elke tegenstander met respect benader," oordeelt Casteels, "maar we moeten durven toegeven dat die groep niet onoverkomelijk is. Als we gespaard blijven van afzeggingen moeten we in staat zijn om bij de eerste twee te eindigen."

door daniel devos & matthias stockmans

Dankzij een overwinning op het Roemeense Cluj wist Port of Antwerp Giants zich vorige week al te verzekeren van de tweede groepsfase van de Eurochallenge. Voor de Antwerpenaren al het derde jaar op rij dat ze daarin slagen. Een knappe prestatie, ondanks het feit dat de Eurochallenge na de Euroliga (EC 1) en de Eurocup (EC 2) pas de op twee na belangrijkste Europese clubcompetitie is. "En daar doen zij die zich enkel focussen op de Euroliga nogal lacherig over", merkte ook bondscoach en Antwerptrainer Eddy Casteels op. "Ik vind dat de Eurochallenge zijn waarde heeft. Clubs zoals Cluj zullen het grote publiek weinig zeggen, maar het is toch mooi de kampioen van Roemenië." Los daarvan vindt Casteels dat zijn eigen ploeg ook een stap vooruit zette. "We werden constanter", zegt hij. "De sleutelspelers bleven en enkel Julian Vaughn kwam erbij. Spelverdeler Tim Black trekt zijn goede vorm door en neemt de ploeg op sleeptouw. Michael Roll zette een stap voorwaarts. Logisch, want vorig seizoen moest hij nog wennen aan het Europese basketbal. Roll is iemand die hard wil werken om beter te worden. Zijn competitiestart mocht deze keer zeker gezien worden. Ook Salah Mejri verraste mij aangenaam. Ik heb de indruk dat de kwalificatie van Tunesië voor de Olympische Spelen hem een extra motivatie geeft. Charleroi toont door zijn sterke prestaties interesse, maar ook een aantal clubs uit de Euroliga. Ik weet zelfs dat hij door verschillende NBA-clubs gevolgd wordt." Waar liggen de grenzen van dit Antwerp? "Als Charleroi zijn ploeg bijeen kan houden, dan is de kampioen al gekend", aldus Casteels. "Maar als ze toch iemand moeten laten gaan, zoals het iedere ploeg kan overkomen, dan moeten wij die kans grijpen. Net als Aalstar, Bergen en Oostende trouwens." Hij koestert ook hoge verwachtingen voor de EK-kwalificatiecampagne van de Belgian Lions komende zomer. Na een mislukt EK in Litouwen afgelopen september mikt de bondscoach op eerherstel en op een volgend EK, dat van 2013 in Slovenië. België zit in een poule met Finland, Polen, Zwitserland en Albanië. "Iedereen weet dat ik elke tegenstander met respect benader," oordeelt Casteels, "maar we moeten durven toegeven dat die groep niet onoverkomelijk is. Als we gespaard blijven van afzeggingen moeten we in staat zijn om bij de eerste twee te eindigen." door daniel devos & matthias stockmans