Er is de laatste week veel te doen geweest rond de voetballer en de mens Anthony Vanden Borre en zijn ophefmakende interview. Diverse Vlaamse media berichtten maar wat graag over die ‘gekke man’ met de baard en opvallende bril plus dito kledij, in plaats van zich te focussen op de inhoud van dat interview.

De pers en VDB, dat is nooit een goede combo geweest. Iedereen die hem kent, getuigt dat het in de omgang een erg aimabele, vriendelijke en rustige man is. Toch heeft een bepaald deel van de pers het niet op hem begrepen. Voorbeelden daarvan zijn er legio. Afgelopen seizoen verscheen er in Het Nieuwsblad een foto van een gefrustreerde trainer Besnik Hasi die tegen een flesje water schopte. Op die foto zag je Vanden Borre op de bank zitten, schijnbaar met gesloten ogen. Zonder de feiten te checken concludeerde de krant in kwestie dan maar dat VDB aan het dutten was, terwijl hij in de praktijk zijn ogen sloot voor het rondspattende water. De dag erna verscheen in een hoekje van die krant een rechtzetting, maar de stemmingmakerij was een feit en het imago van Vanden Borre werd andermaal besmeurd.

De club beseft bij monde van manager Herman van Holsbeeck nu niet goed waarom een deel van de paars-witte aanhang Vanden Borre apprecieert voor zijn uitspraken. Het heeft niets te maken met een speler groter zien dan de club, wél met het feit dat er eindelijk eens iemand is die de waarheid naar buiten brengt:

1) In de kleedkamer van Anderlecht is er een gebrek aan persoonlijkheid. Onder andere een, eveneens door de pers verguisde, Lucas Biglia had daar een grote impact. Niet alleen op het veld maar ook in de kleedkamer is zijn vertrek nooit voldoende opgevangen.

2) Hasi en tactiek blijken al langer niet het beste huwelijk te zijn. Te veel dwepen met matige spelers, te weinig kansen geven aan de betere, zelf opgeleide jongens (Kawaya, Leya Iseka, Bastien, Dendoncker) en een manifest gebrek aan een goed spelsysteem, nu al voor het tweede seizoen! Overigens is het opvallend dat er nu allerlei zaken naar buiten komen over VDB’s afgelopen seizoen, waarin hij zich erg slecht gedragen zou hebben. Erg bizar toch dat Hasi hem dan steeds bleef opstellen. Opgeklopte verhalen of een zoveelste fout van de technische staf?

3) Vanden Borre is een speler die qua profiel past tussen de echte RSCA-spelers. Op zijn top een geweldige voetballer, anders dan de door de club zo gepushte Sportingboys à la Olivier Deschacht of Marcin Wasilewski, die het toch vooral moeten hebben van hun mentaliteit. Tony heeft de echte voetballiefhebber meer plezier geschonken dan de werkpaarden die bij bepaalde media zo populair zijn.

Dus neen, mijnheer Van Holsbeeck, voetballiefhebbers die de kant van Anthony begrijpen, plaatsen hem niet op een voetstuk, zijn niet blind voor zijn tekortkomingen of leggen niet alle schuld bij anderen. Ze zien echter wél het grotere geheel: een mis begrepen persoon die vaak wordt veroordeeld voor allerlei randzaken – een bepaalde kledingstijl, een opvallend brilmontuur, bepaalde vrienden – maar die het lef had om bepaalde zaken die mislopen binnen zijn club naar buiten te brengen waar niemand anders, ook niet binnen de pers, dit durfde, opmerkte of deed.

Respect voor Anthony Vanden Borre, een speler met karakter en clubliefde. Misschien een kleine troost: zij die mis begrepen zijn, worden vaak pas écht naar waarde geschat na hun vertrek. Vraag het maar aan Lucas Biglia, Luc Nilis, Vincent Kompany… Kritiek geven is gemakkelijk, het grotere geheel zien is dat kennelijk veel minder.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Dries Stuyven, Leuven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content