Karim Belhocine (38) is sportief directeur voetbalzaken en hoofdtrainer ad interim van KV Kortrijk.

1 Je bent moeilijker bereikbaar geworden, ondervonden we. Komt dat door de blitzcarrière die je aan het maken bent? Vorig seizoen pas begon je bij KV Kortrijk als assistent-trainer aan je trainerscarrière, in februari werd je hoofdtrainer ad interim, in april werd je sportief directeur voetbalzaken en intussen tekende je een driejarig contract als sportief directeur voetbalzaken.

‘Ik denk niet dat je in mijn geval al van ’trainerscarrière’ kunt spreken. Want zoals je zegt, was ik een goed jaar geleden zelf nog speler. Het zijn de omstandigheden die ervoor zorgden dat het gegaan is zoals het gegaan is. Ik besliste te stoppen met voetballen (bij AA Gent, nvdr) omdat ik door KV Kortrijk gevraagd werd om hier assistent-trainer te worden. En toen de club mij in februari vroeg om hoofdtrainer te worden, wist ik wat mij te doen stond: het aanvaarden. De omstandigheden zijn wat ze zijn. En wat mijn functie ook zal zijn, altijd zal ik het maximum proberen te doen. Als dat genoeg is, des te beter. Volstaat het niet, dan zal ik proberen te verbeteren. Dat ik wat moeilijker bereikbaar was, kwam door omstandigheden. Zeker ook door het vele werk in de voorbereiding.’

2 Ook omdat conditietrainer Eric Dehaeseleer vertrok en nog niet vervangen werd? Naar verluidt was de voorbereiding zelfs zwaarder dan onder Hein Vanhaezebrouck.

‘Toch niet dan onder de Hein Vanhaezebrouck die ik meemaakte. (lacht) We trainden wel iets harder dan vorig seizoen, denk ik. Eric vertrok na de stage omdat hij in het Brusselse een interessante aanbieding kreeg, dichter bij huis. Na zijn vertrek bleven we het programma volgen dat hij vastlegde.’

3 Er moet tegen eind augustus ook nog een hoofdtrainer met een Pro Licence bij komen. Want jij beschikt nog niet over het hoogste trainersdiploma en van Patrick De Wilde werd al na drie maanden afscheid genomen omdat het botste tussen jullie. Waarom duurt het zo lang alvorens er een hoofdtrainer wordt aangetrokken? Omdat je zo lang mogelijk zelf hoofdtrainer ad interim wil blijven?

‘Je mag aandringen zo veel je wilt, maar ik zal daar momenteel geen commentaar op geven.’

4 In een jaar tijd is bij KV Kortrijk zowat de hele basisploeg vertrokken. Is dat geen risico? Nu wil trouwens ook nog Samuel Gigot, die nog twee jaar onder contract ligt en de enige overgebleven verdediger is, een vertrek naar AA Gent forceren.

‘Het is iets dat problemen kan veroorzaken. We hopen alleszins dat Samuel blijft, want hij is belangrijk voor onze verdediging en we rekenen op hem voor dit seizoen. Maar het voetbal is veel veranderd. Er is heel veel beweging en daar moeten we mee leven en oplossingen voor zoeken. Jongens onder contract krijgen voorstellen en willen toch vertrekken. Het is duidelijk dat Samuel een voorstel van Gent kreeg. Gent is een belangrijke club in België en ik kan begrijpen dat hij geïnteresseerd is, maar ik hoop dat hij blijft. Want we kunnen niet ontkennen dat we in de verdediging al veel belangrijke spelers kwijt zijn. Momenteel is er alleen nog geen vervanger voor Maxime Chanot aangetrokken. Maar daar maak ik mij geen zorgen over. Hier is een scoutingcel onder leiding van Gil Vandenbrouck die al langer dan vandaag goed werk levert. Er is een goeie verstandhouding en we praten over alles. Ik ben tevreden met de spelers die erbij zijn gekomen. Aan hen om te bewijzen dat ze beter zijn dan diegenen die vertrokken zijn.’

5 KV Kortrijk is een vrij francofone Vlaamse club, althans in de technische staf en in de spelersgroep. Deze zomer kwamen er met Romain Métanire, Idriss Saadi en Idir Ouali weer drie Franse spelers bij. Is de balans niet in gevaar?

‘Ik heb het aantal Fransen niet geteld, moet ik zeggen. Dat gaf in Kortrijk nog nooit problemen en het is de bedoeling dat het zo blijft. Frans, Engels, Servo-Kroatisch, Vlaams of om het even wat: we moeten allemaal Kortrijkzanen zijn.’

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Frans, Engels, Servo-Kroatisch, Vlaams of om het even wat: we moeten allemaal Kortrijkzanen zijn.’ – KARIM BELHOCINE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content