De afgelopen weken is weer eens gebleken dat er scheidsrechterlijke fouten gebeuren, en dat niet alleen in eerste klasse. Vaak gebeuren die beslissingen in het voordeel van de “grotere” ploegen. Of beter gezegd : de “rijkere” ploegen of die met malafide clubleiders. Ik ervaar dat ook bijna iedere week in het provinciale voetbal, zeker wanneer je als klein Vlaams clubje moet gaan spelen in de Brusselse regio of in Wallonië. Dan mag je er zeker van zijn dat je er bekaaid van afkomt. Dit seizoen overtreft zelfs nog het vorige. En als kleinere clubs een klacht indienen, wordt die doodgewoon geklasseerd. Terwijl foutieve scheidsrechtersverslagen worden aanvaard, met als gevolg dat er “dubieuze” boetes worden uitgedeeld.

Volgens mij is hier maar één oorzaak voor en dat is de top van de KBVB. Sedert Jan Peeters bondsvoorzitter is geworden, is het niveau van de scheidsrechters sterk gedaald. Hoe kan men gemotiveerde werknemers hebben als de top zelf onbekwaam is ? Een persoon die dan nog durft te beweren dat er géén corruptie is in het Belgisch voetbal. Om dit te verkondigen en te geloven moet men ofwel heel naïef ofwel achterlijk zijn. Een man die liever snoep- reisjes maakt dan met correcte en indien nodig harde hand te regeren. Een bond die met twee maten en gewichten weegt : Beveren werd enkele seizoenen geleden meermaals een licentie geweigerd, om er uiteindelijk toch eentje te bekomen, terwijl Turnhout werd teruggezet naar vierde klasse wegens schulden uit het verleden. Men wil de eigen jeugd promoten, maar een club als Lokeren wordt beloond voor zijn jeugdwerking. Misschien in Afrika, ja, maar toch niet in België. Clubs als Lierse en Sint-Truiden, die de jeugd hoog in het vaandel dragen, worden afgestraft. In Wallonië worden clubs als Bergen en Charleroi door de overheid financieel ondersteund om hun licentie te halen. De bond laat dit gewoon toe, net als de toevoer van tweederangsbuitenlanders. De voorzitter beloofde bij zijn aanstelling een splitsing van Noord en Zuid, maar toch moeten ploegen uit de Leuvense regio het opnemen tegen Waalse en Brusselse tegenstanders.

In België mag er blijkbaar niet aan heilige huisjes geraakt worden. En wanneer iemand als Emile Mpenza, die de waarheid durft te zeggen, zich moet verantwoorden volgens Peeters, dan zegt dat genoeg. Voetbal, een feest. Jazeker, voor clubs met geld. En liefst véél geld. Dank u, KBVB.

Steve Verheyen, Rillaar

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content