Kean krasselt

© BELGAIMAGE

In een paar maanden donderde de beloftevolle spits Moise Kean van zijn wolk waar hij als opkomend Italiaans toptalent nog niet zo lang geleden op zweefde.

Net als bij de Rode Duivels werd bij de Italiaanse kwalificatie voor het EK een prognose gemaakt welke spelers op dat EK aanwezig zullen zijn. Vijf maanden geleden hadden alle kenners bij de Italiaanse aanvallers Moise Kean voorspeld, nadat de nu 19-jarige spits furore had gemaakt met Juventus in de CL en de Serie A en bij de nationale ploeg van Roberto Mancini, te beginnen met zijn eerste interland in Genk tegen de VS. Toen in mei op onze redactie het grootste aankomende talent in voetballend Italië gekozen werd, ging het tussen Kean en Nicolò Zaniolo, zes maanden eerder pasmunt bij de transfer van Radja Nainggolan van AS Roma naar Inter, maar al gauw dé smaakmaker bij de Romeinen.

In juni kreeg het sportieve sprookje een negatieve wending. Tijdens het EK U21 werden beide toptalenten, Kean én Zaniolo, de dag voor de beslissende kwalificatiewedstrijd in de groepsfase tegen België nog opgevoerd op de persconferentie, geschorst wegens het te laat komen bij de tactische bespreking. Meteen werd ook beslist dat ze niet in aanmerking zouden komen voor de komende wedstrijden met de A-ploeg.

Voor Kean werd zelfs een oplossing gezocht in het buitenland. Juventus verkocht hem voor 30 miljoen (bonussen inbegrepen) aan Everton. Bij de blauw-witten uit Liverpool stond hij voor de interlandbreak amper twee keer in de basis.

Met de Italiaanse U21 betwistte hij vorige week maar één in plaats van twee wedstrijden. Wegens een rode kaart tegen Ierland was hij geschorst voor de match in Armenië. Een paar dagen later stond Zaniolo, die opnieuw bij de kern van de A-ploeg was gehaald, gewoon aan de aftrap van de interland in Liechtenstein waarin Italië zich plaatste voor het EK.

Kean heeft nog een kans om mee te gaan, maar hij zal zich moeten herpakken. Hij wordt steeds vaker vergeleken met Mario Balotelli (29), die nu bij de bescheiden neo-eersteklasser Brescia voetbalt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content