Keeperskwestie bij de Mannschaft?

© getty

Manuel Neuer blijft onder de lat de nummer 1 van bondscoach Joachim Löw, ondanks de roep om Marc-André ter Stegen.

Als een echte hetze werd het opgevoerd en ook breed uitgesmeerd in de Duitse (sensatie)pers: wie hoort er nu eigenlijk in het doel van de nationale ploeg? Na de CL-partij van Barcelona tegen Borussia Dortmund en de 0-0-eindstand midden september bracht een tweet van legende Iker Casillas (FC Porto) de polemiek op gang. ‘Zijn niveau is echt sensationeel.’ Als zelfs de grootste experten het soevereine optreden van de Barçagoalie bewieroken, dan is het logisch dat Marc-André ter Stegen vandaag voor de FIFA met Alisson Becker (Liverpool) en Ederson (Manchester City) tot de beste drie keepers ter wereld wordt gerekend.

Door een veelvoud aan blessures hoort Manuel Neuer niet meer in dat lijstje. Bovendien maakte de 33-jarige aanvoerder van Bayern München de malaise mee van de Duitse nationale ploeg, waardoor bondscoach Joachim Löw in maart besloot om de ‘Bayernoudjes’ Thomas Müller, Jérôme Boateng en Mats Hummels (nu Borussia Dortmund) niet meer op te roepen. Bij de EK-kwalificatieduels tegen Nederland (2-4-verlies) en Noord-Ierland (0-2-zege) in september kreeg Ter Stegen alweer geen speelminuten, waarna hij zijn ongenoegen duidelijk maakte en aangaf dat zijn geduld stilaan op begint te raken. De 27-jarige keeper zei dat hij niets meer kan doen dan wat hij al probeert sinds 2012. ‘Het wordt allemaal een beetje gek. Ik wil geen spelletjes’, zo klonk het.

De realiteit is keihard voor Ter Stegen: sinds het WK in Rusland speelde hij geen enkele van de negen belangrijke duels (Nations League of EK-kwalificatie). Alleen op 3 september 2018 kwam hij aan de aftrap in de oefeninterland tegen Peru (2-1-zege). Vandaag/woensdag mag hij in Dortmund nog eens opdraven in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië. Maar Neuer is al sinds 2009 de vaste man onder de lat bij de Mannschaft. Voor Löw blijft hij de eerste keuze. Deze situatie doet terugdenken aan de concurrentiestrijd tussen Oliver Kahn en Jens Lehmann net voor het WK van 2006 in Duitsland. Daar won uiteindelijk laatstgenoemde het pleit.

Afscheidnemend Bayern Münchenvoorzitter Uli Hoeness reageerde als door een wesp gestoken op de commentaren van Ter Stegen. ‘Hij praat alsof hij al zeventien keer wereldkampioen werd’, zei hij op tv-zender Sport1. ‘Totaal geen recht van spreken heeft Marc-André. Er bestaat geen twijfel: Neuer is en blijft de nummer 1. Wij houden er niet van dat onze speler zo wordt beschadigd.’ Neuer zelf reageerde laconiek. ‘Ik weet niet of dit het team helpt’, oordeelde de 90-voudige international. ‘ Kevin Trapp en Bernd Leno presteren ook goed. Ik begrijp dat iedereen die niet speelt ontevreden is. Maar voor mij is het vooral belangrijk dat het goed gaat met de ploeg en er succes volgt.’

Komende zondag trekt de Mannschaft, met Manuel Neuer tussen de palen, naar Estland voor het EK-kwalificatieduel na een 12 op 15 in groep C.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content