Tegen Waasland-Beveren zat hij op de bank, na een zwakke prestatie tegen Lierse in een tot dan onregelmatig seizoen; tegen Anderlecht ging hij in de fout op een afstandsschot van Zoro Cyriac; en tegen Club Brugge verslikte hij zich in een terugspeelbal van Michael Heylen. Het is opmerkelijk, want na het vertrek van Kristof Van Hout in 2012 toonde Darren Keet zich een talentrijke doelman. Waarom maakt hij nu mindere tijden door?

Keet is een keeper die concurrentie nodig heeft om hem scherp te houden, luidt het in de staf van KV Kortrijk. Maar dit seizoen is er minder concurrentie. Rémi Pillot sukkelde met de knie, is intussen geopereerd en out voor de rest van de competitie. De tweede helft van de heenronde was keeperstrainer Patrick Deman (45) tweede keeper. Daarna werd Michael Clepkens (28) aangetrokken, maar die ene keer dat hij mocht starten, ging hij zelf opvallend in de fout. Tenslotte was hij maar derde keeper bij degradatiekandidaat Waasland-Beveren. “We wilden er graag Matz Sels bij”, zegt Hein Vanhaezebrouck. “Maar volgens zijn manager wou Lierse hem niet lossen. Als AA Gent hem dan twee weken later vrij goedkoop binnenhaalt, weet je dat je gedribbeld bent.”

Met meer concurrentie zou Keet voelen dat hij harder zijn best moet doen, want uit zichzelf is de 24-jarige Zuid-Afrikaan niet de hardste werker, weten ze bij KVK al langer. Eind 2012, toen hij goed bezig was, noemde Vanhaezebrouck dat in dit blad al een van zijn werkpunten: voor zichzelf op training de lat hoger leggen. Hij miste soms wat de schwung om op alle vlakken beter te worden en zeker om aan zijn lichaam te werken. Veel is er sindsdien niet veranderd, stelt de KVK-coach vast. “Als ik in fitnessclub De Kaai, waar wij gratis mogen trainen, vraag wie extra komt trainen, dan is hij daar nooit bij.”

Keet mist vooralsnog de topsportmentaliteit om zichzelf op alle parameters die naar succes leiden te kunnen verbeteren, oordeelt Vanhaezebrouck. “Het probleem is dat hij dat te weinig beseft. Wij proberen hem al lang duidelijk te maken dat hij meer gedrevenheid en grinta moet tonen en meer arbeid moet leveren. Maar onze indruk is dat de boodschap moeilijk doordringt. Met 1 meter 83 is hij een van de kleinste keepers van eerste, maar kijk naar Mathew Ryan: slechts één centimeter groter, maar wat een atletisch vermogen! Het verschil is: ermee bezig zijn. Darren heeft misschien evenveel talenten, maar die van Ryan zijn meer ontwikkeld omdat hij er wél het maximum probeert uit te halen. Dat is waar onze keeper dringend werk van moet maken. Het is een werk van lange adem. In een week zal hij dat niet veranderen. Wat nu gebeurt, zou voor hem een enorme leerfase moeten zijn. Maar hij lijkt nog altijd in de ontkenningsfase te zitten. Als je vooruitgang wil maken, moet je beginnen met het analyseren, het herkennen en het erkennen van de realiteit. Het bewustzijn moet er eerst zijn om iets te kunnen veranderen. Maar ik mis dat bij hem nog altijd.”

Na de thuiswedstrijd tegen Anderlecht haalde Vanhaezebrouck voor de camera keihard uit. Daar verontschuldigde hij zich ondertussen voor. “Ik hoefde daar niet over door te drammen. Maar na alle analyses en gesprekken die er met hem al zijn geweest, probeer je andere manieren om het te laten doordringen. Helaas nog altijd zonder resultaat.”?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content