Keuken kampioen

De Rode Duivels moeten volgende maand tegen San Marino nog alleen op het veld komen om de kwalificatie voor Euro 2020 te verzekeren, de Red Flames namen een daverende EK-start en vier teams strijden vanaf deze week in de groepsfase van de Europese bekers. Desondanks waren de headlines over ons voetbal de voorbije dagen allesbehalve positief.

Topmakelaar Christophe Henrotay werd aangehouden en net als ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck in verdenking gesteld voor onder andere witwaspraktijken. Een jaar na het uitbreken van operatie Propere Handen is er niets veranderd. Integendeel. Jesse De Preter, voorzitter van de vereniging van voetbalmakelaars, ziet eerder achter- dan vooruitgang. ‘Het hele systeem is ziek’, zei hij.

Twaalf maanden geleden beloofde toenmalig Pro Leaguevoorzitter Marc Coucke snelle veranderingen, maar zoals steeds in ons voetbal is het wachten op Godot. Alsof dit nieuws nog niet negatief genoeg was, kwam er ook nog het bericht dat SV Roeselare failliet is. Op Schiervelde mocht dit weekeinde niet gevoetbald worden. Bij het ter perse gaan was de vraag of er de komende weken weer een bal zal rollen. Je mag er niet aan denken dat ze straks in 1B met zeven verder moeten.

Echt verbazing kan deze gang van zaken niet wekken. Tot vervelens toe is hier al gepleit om de zieltogende clubs van 1B weer levenskansen te geven, maar iedereen is alleen met zichzelf bezig en niemand met het voetbal. Op Lokeren na zijn alle clubs van tweede afdeling in handen van buitenlandse investeerders. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar je mag toch vragen stellen bij een Chinese zakenvrouw die een club in Zuid-West-Vlaanderen koopt. Een club waar ze nog nooit van had gehoord. De Pro League, voor een deel ook 1A, is louter een uitstalraam geworden om spelers te verkopen en daar krijgen ze op de koop toe nog subsidies van de overheid voor ook.

Topclubs hebben alle belang bij B-elftallen in tweede klasse.

Ook sportief is de situatie niet zo rooskleurig als ze op het eerste gezicht lijkt. Bijna de hele defensie van de Rode Duivels gaat binnen een paar jaar met pensioen en een aflossing van de wacht lijkt niet vanzelfsprekend. De beloften van Johan Walem verloren in juni alle matchen op het EK en begonnen met een nederlaag (in Wales) en een gelijkspel (tegen Bosnië-Herzegovina) aan hun nieuwe kwalificatiecampagne. Niet echt denderend als je weet dat Wales in eigen huis werd belachelijk gemaakt door Duitsland: 1-5.

Supertalenten zoals Vincent Kompany, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Eden Hazard worden niet elk jaar geboren, maar het vreemde is dat er bij de Rode Duivels vooral geen opvolging klaar staat voor de verdedigers. Als onze jeugdacademies zo goed werken, moeten ze in staat zijn waardige vervangers te vinden voor de laatste lijn.

Stilaan moeten we weer jaloers zijn op onze noorderburen. Oranje kende een dipje na de WK ’s van 2010 en 2014, waar het respectievelijk zilver en brons won, maar lijkt weer helemaal klaar om de hemel te bestormen. Het bereikte in juni al de Final Four in de Nations League en won vorige week in Duitsland.

Wordt er boven de Moerdijk nog altijd beter opgeleid dan bij ons of spelen er andere factoren? Opvallend is dat van de veertien spelers die in actie kwamen tegen de Mannschaft er negen een verleden hebben in de Keuken Kampioen Divisie (tweede klasse): Marten de Roon en Denzel Dumfries bij Sparta, Frenkie de Jong, Quincy Promes, het nieuwe fenomeen Donyell Malen, Matthijs de Ligt, Jasper Cilessen, Georginio Wijnaldum en Daley Blind bij Jong Ajax of Jong PSV. Samen waren ze 213 keer aan de slag op het tweede echelon. De invallers Justin Kluivert en Kevin Strootman begonnen hun profcarrière ook al in de tweede divisie.

Marcel Brands, de Nederlandse manager van Everton, kwam tot nog een opmerkelijke bevinding: ‘Driekwart van de spelers die met hun club de laatste acht van de Champions League haalde, speelde al op hun achttiende seniorenvoetbal.’

Misschien moeten we toch eens werk maken van B-elftallen op het tweede niveau. De topclubs hebben er alle belang bij en er hopelijk ook wat centen voor over. De winst voor ons voetbal zou dan dubbel zijn.

Keuken kampioen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content