Mijn naam is Novak Djokovic en mijn spel is gebaseerd op snelheid." Dat is de quote die onder de foto van het Servische nummer 1 op de Head-website prijkt.

"Snelheid zit in mijn genen en is zowat de basis van mijn spel. Mijn Headracket is dan ook van grote waarde geweest voor mij dit seizoen." Het klopt dat de YouTek IG Speed MP 18X20 - zo, dat is een hele mond vol - beschikt over de D3O-technologie die het racket een zekere 'intelligentie' meegeeft. Klinkt wat zweverig allemaal, maar het zit zo: bij de minder harde slagen blijven de moleculen in het frame flexibel, terwijl ze bij een snoeiharde slag fixeren om zo een stevige return te garanderen.

De Serviër wordt al sinds 2009 door Head gesponsord. Op dat moment was hij nog het nummer drie van de wereld en zag het er niet meteen naar uit dat hij ooit én Roger Federer én Rafael Nadal van de troon zou kunnen stoten. Djokovic verklaarde zich drie jaar geleden zeer vereerd dat hij zich bij de Headfamilie mocht voegen: "Head is een bekend en gerespecteerd merk. Dat ik nu een deel van de Headfamilie ben, maakt dat ik te allen tijde over de beste rackets kan beschikken. Rackets die perfect bij mijn speelstijl passen."

Djokovic is verre van de enige die met Head speelt. Andy Murray (4) en Robin Söderling (13) zijn de bekendste andere profspelers die hun lot aan het Oostenrijkse merk verbonden. Murray koos voor de YouTek Radical Pro, een racket dat de fans van Andre Agassi zich nog wel zullen herinneren. Agassi begon destijds met een Donnay, maar voelde zich veel beter gewapend met een Head in zijn handen.

Söderling opteerde voor de YouTek PrestigePro. "In navolging van mijn eigen tennisidolen", verklaarde de Zweed zijn keuze. Al zal hij toch nog stevig uit zijn pijp moeten komen als hij zijn landgenoten Björn Borg, MatsWilander en Stefan Edberg ooit wil bijbenen.

Ook bij de vrouwen zijn er een paar bekende Headspeelsters. De bekendste is ongetwijfeld Maria Sjarapova. Mooie - of beter gezegd luide - Maria speelt met de YouTek IG InstinctMP en zei daar het volgende over: "Ik was op zoek naar een stevig racket dat me niet alleen van dienst is bij de eerste twee slagen, maar waarop ik ook kan terugvallen wanneer ik moet verdedigen." In tegenstelling tot Djokovic heeft Sjarapova haar Headracket nog niet altijd perfect onder controle. Al blijft de Russische uiteraard op zowat elke grandslamtoernooi een van de topfavorietes.

DOOR PATRICK HAUMONT

Mijn naam is Novak Djokovic en mijn spel is gebaseerd op snelheid." Dat is de quote die onder de foto van het Servische nummer 1 op de Head-website prijkt. "Snelheid zit in mijn genen en is zowat de basis van mijn spel. Mijn Headracket is dan ook van grote waarde geweest voor mij dit seizoen." Het klopt dat de YouTek IG Speed MP 18X20 - zo, dat is een hele mond vol - beschikt over de D3O-technologie die het racket een zekere 'intelligentie' meegeeft. Klinkt wat zweverig allemaal, maar het zit zo: bij de minder harde slagen blijven de moleculen in het frame flexibel, terwijl ze bij een snoeiharde slag fixeren om zo een stevige return te garanderen. De Serviër wordt al sinds 2009 door Head gesponsord. Op dat moment was hij nog het nummer drie van de wereld en zag het er niet meteen naar uit dat hij ooit én Roger Federer én Rafael Nadal van de troon zou kunnen stoten. Djokovic verklaarde zich drie jaar geleden zeer vereerd dat hij zich bij de Headfamilie mocht voegen: "Head is een bekend en gerespecteerd merk. Dat ik nu een deel van de Headfamilie ben, maakt dat ik te allen tijde over de beste rackets kan beschikken. Rackets die perfect bij mijn speelstijl passen." Djokovic is verre van de enige die met Head speelt. Andy Murray (4) en Robin Söderling (13) zijn de bekendste andere profspelers die hun lot aan het Oostenrijkse merk verbonden. Murray koos voor de YouTek Radical Pro, een racket dat de fans van Andre Agassi zich nog wel zullen herinneren. Agassi begon destijds met een Donnay, maar voelde zich veel beter gewapend met een Head in zijn handen. Söderling opteerde voor de YouTek PrestigePro. "In navolging van mijn eigen tennisidolen", verklaarde de Zweed zijn keuze. Al zal hij toch nog stevig uit zijn pijp moeten komen als hij zijn landgenoten Björn Borg, MatsWilander en Stefan Edberg ooit wil bijbenen. Ook bij de vrouwen zijn er een paar bekende Headspeelsters. De bekendste is ongetwijfeld Maria Sjarapova. Mooie - of beter gezegd luide - Maria speelt met de YouTek IG InstinctMP en zei daar het volgende over: "Ik was op zoek naar een stevig racket dat me niet alleen van dienst is bij de eerste twee slagen, maar waarop ik ook kan terugvallen wanneer ik moet verdedigen." In tegenstelling tot Djokovic heeft Sjarapova haar Headracket nog niet altijd perfect onder controle. Al blijft de Russische uiteraard op zowat elke grandslamtoernooi een van de topfavorietes. DOOR PATRICK HAUMONT