Makelaars hebben de markt van jeugdspelers ontdekt en bieden hun diensten ook aan twaalfjarigen aan. Jeugdcoördinator Piet De Mol van AA Gent trekt aan de alarmbel.

Op 31 januari 2001 nodigde het managementbureau Star Factory de ouders van de Gentse jeugdvoetballers uit voor een infoavond in de Gentse Holiday Inn. Star Factory, met hoofdkantoor in Liechtenstein en in België vertegenwoordigd door Didier Frenay (die trainer Patrick Remy naar Gent bracht), wil aan carrièrebegeleiding doen en in Europa een toppositie innemen bij het transfereren en adviseren van voetballers, zo leert de brochure die aan de ouders uitgedeeld werd. Wat opvalt, is dat de namen van Willy Wellens (assistenttrainer van GBA) en Marc Degryse vermeld worden als benaderd door Star Factory om hun netwerk verder uit te breiden.

Jeugdcoördinator Piet de Mol van AA Gent stoort er zich aan dat twaalf- en dertienjarigen benaderd worden zonder het medeweten van hun club – overigens niet alleen door Star Factory. Spelertjes van wie de ouders op het aanbod ingaan, krijgen een contract. Zij geven Star Factory de opdracht om een club te zoeken. De opdracht is onherroepelijk, de speler verplicht er zich toe zelf géén contractonderhandelingen te voeren, en hij moet bij contacten door derden onmiddellijk Star Factory op de hoogte brengen. De overeenkomst is exclusief voor een bepaalde termijn – wat juridisch niet toegestaan is ! -, maar kan ook daarna enkel schriftelijk worden opgezegd. Volgens de overeenkomst is bij geschillen enkel de rechtbank in de hoofdstad van Liechtenstein, Vaduz, bevoegd.

Piet De Mol heeft ook weet van andere makelaars die jeugdspelers benaderen : “Wat mij vooral stoort, is dat die bureaus er vooral op aansturen dat ook jeugdspelers van ploeg veranderen. De opleidende clubs worden daarbij angstvallig uit de weg gegaan. Waar is de investering van die bureaus ? Zij plukken gewoon de vruchten van wat wij klaarstomen, nog voor ze eigenlijk geoogst kunnen worden. Dit is diefstal. Wie gaat in zo’n omstandigheden nog in jeugwerking willen investeren ? Vroeger beschuldigde men er Gent van dat het de betere spelertjes elders weg te halen. Nu doet iedereen het. Wij gaan nu elke jeugdspeler op papier een verbintenis geven met daarop wat wij voor hem doen, met de steun van Sporta. Opdat hun ouders niet meer blind zo’n mooi door een makelaar opgestelde brochure geloven. Maar eigenlijk zou de voetbalbond hier tussenbeide moeten komen.” (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content