Als onderwijzer van het zesde leerjaar en nationaal jeugdcoördinator van Sporting Lokeren moet er mij iets van het hart. De laatste weken heb ik een project rond kinderrechten uitgewerkt in mijn klas. Doel was om de kinderen te sensibiliseren én hen te leren hoe ze op een goede manier kunnen opkomen voor hun rechten. Ik merkte dat vele zaken beklijfden bij mijn leerlingen.

Als ik dan zie hoe er op en rond onze voetbalvelden wordt omgegaan met de kinderrechten, raak ik steeds meer verontwaardigd. Je merkt het op alle niveaus. Onlangs woonde ik een duiveltjestoernooi bij, waar ik een trainer spelertjes van 7 jaar op een schandalige manier zag uitschelden én gebruiken om een goed resultaat bijeen te spelen, enkel en alleen voor hem. Enkele spelertjes weenden tijdens het spelen, hun ouders stonden erbij en keken ernaar… Ik geloofde mijn ogen niet !

Een jongen uit mijn klas vertelde dat zijn trainer iedereen trakteerde op een etentje : er was gewonnen tegen de kopploeg. Toen ik vroeg wat hij van de wedstrijd vond, zei hij dat hij bij voorbaat verwittigd was dat alleen de beteren mochten spelen en hij er volgende week waarschijnlijk weer bij zou zijn…

Hogerop is het vaak niet beter. Hoe groot was mijn spijt toen ik onlangs mijn camera niet in aanslag had om een nationale trainer van 9-jarigen te filmen, terwijl hij een tweetal spelers tijdens een kort rustmoment op het veld voor schut zette. Ik ben naar de scheidsrechter gegaan en heb geëist dat hij de wedstrijd direct weer op gang floot. Vorige week zag ik hoe een trainer van een Waalse club er in slaagde om zijn 11-jarige reservedoelman precies 6 minuten voor het einde van de wedstrijd te laten opdraven. Ik berekende snel hoelang het spelertje onderweg was geweest die dag…

Mijn grootste ontgoocheling is dat zelfs bij de topclub(s) trainers van dit allooi vrij en vrank hun gang mogen gaan. Iedereen sluit de ogen… als er maar gewonnen wordt ! Ook de bond doet hier niets aan. Ook ouders spelen een belangrijke rol : in onze club organiseerden we onlangs een avond om hen over hun medeverantwoordelijkheid in deze te informeren. En ten slotte, waarom de scheidsrechters ook hier niet méér verantwoordelijkheid geven ? Als in eerste klasse wedstrijden stilgelegd kunnen worden wegens storende spreekkoren, waarom dan niet in het jeugdvoetbal wanneer trainers tijdens wedstrijden over de schreef gaan en ‘kinderrechten’ verbaal en non-verbaal worden geschonden ?

Peter Hemelsoet, Lochristi

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content