Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Thierry Henry verruilt Arsenal voor Barcelona.

Koninklijke cijfers, dat zijn die van Thierry Henry in acht jaar Arsenal. Hij maakte 226 goals in 369 wedstrijden en werd drie keer door de schrijvende pers verkozen tot Speler van het Jaar. Niet alleen vanwege die goals, Europees haast in elke wedstrijd en vaak ook in de topmatchen, maar ook vanwege de flair die hij aan het Londense voetbal toevoegde. Arsène Wenger kocht de spits in 1999, toen Nicolas Anelka zijn vertrek naar Real Madrid forceerde en Henry bij Juventus op een zijspoor zat omdat hij maar drie keer kon scoren in amper 16 wedstrijden, voor 15 miljoen euro. Vorig weekend verkocht Arsenal Henry voor 24 miljoen euro. Overigens is Anelka kandidaat nummer één om Henry op te volgen.

Financieel doen de Gunners een goeie zaak, sportief minder. Alhoewel, het laatste seizoen van Henry was niet goed, geplaagd als hij was door blessures aan voet, lies en rug. Ook mentaal gekwetst, speculeerde de pers, na twee verloren finales, die van de Champions League (tegen Barcelona) en die van het WK (tegen Italië). Bovendien was er elk jaar wel een verhaal rond de Franse spits. ‘Gaat hij of gaat hij niet ?’ Vorig seizoen werd hij ook al lange tijd aan de Spaanse club gelinkt, voor hij uiteindelijk zijn contract in Londen met vier jaar verlengde.

Dat Henry zou gaan, was al een paar maanden voer voor speculatie. Zeker toen ondervoorzitter David Dein bij Arsenal opstapte. De zoon van Dein was getuige op het huwelijk van Henry. Bovendien wordt de Fransman in augustus 30 en Wenger heeft wat met spelers boven de dertig : hij weigert ze langdurige contracten te geven. De vier jaar die Barcelona hem bood, kon hij dus in Londen nooit krijgen. Henry speelt al topvoetbal vanaf zijn zeventiende, met ruim 600 wedstrijden op het scherp van de snee. Ligt het beste achter de rug ? Hij wordt er in elk geval niet armer van. Volgens de Britse pers verdient Henry nu negen miljoen euro per jaar, in Catalonië worden dat er tien.

Met Henry verdwijnt weer een pak ervaring in een de laatste jaren al fel verjongd Arsenal, dat de voorbije paar jaar naast Patrick Vieira ook al Sol Campbell, DennisBergkamp, Robert Pires en Ashley Cole zag vertrekken. Het zijn nu Jens Lehmann, William Gallas en Gilberto Silva die de jongeren CescFabregas, Robin van Persie of Emannuel Adebayor op het veld moeten leiden.

Stuart Pearce (45) leidde Jong Engeland naar de halve finales op het EK onder 21 en wordt daarvoor wellicht beloond met de voltijdse functie als beloftecoach. Pearce had een interimcontract. Psycho speelde 78 A-interlands en is een patriot in hart en nieren.

Nigeria heeft John Obi Mikel voor alle nationale ploegen geschorst voor onbepaalde duur. De Chelseamiddenvelder wendde een blessure voor om af te melden voor een interland tegen Oeganda en de club ondersteunde dat met een attest. De Nigeriaanse bond, die Mikel ook voor de beloften oproept, is het beu dat de speler telkens afzegt.

De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra moet op 29 juni terug naar zijn land om er de beschuldigingen van corruptie te weerleggen, maar gaat door met zijn overname van Manchester City, ook al werd op maar liefst 21 rekeningen een beslag gelegd. Shinawatra heeft ruim 120 miljoen euro veil voor de club en zocht Sven-Göran Eriksson, werkloos sinds hij na het WK opstapte bij de Engelse FA, aan als nieuwe manager van City.

Arsenal liet Jeremie Aliadière naar Middlesbrough vertrekken voor 3 miljoen euro. De 24-jarige Franse spits speelde in zeven seizoenen amper voor de Gunners.

Danny Guthrie, een twintigjarig jeugdproduct van Liverpool, wordt door de Reds een seizoen uitgeleend aan Bolton Wanderers. Guthrie is een vaardige middenvelder, die vorig seizoen drie keer mocht invallen.

Ulises De La Cruz, de 33-jarige Ecuadoraanse verdediger van Reading, verlengde zijn contract met één seizoen. Seol Ki- Hyeon (28, ex-Antwerp en Anderlecht) denkt aan een vertrek als hij van manager Steve Coppell niet meer speelkansen krijgt. Seol scoorde vier keer. en kan naar Fulham.

David Rozehnal (26, ex-Club Brugge en 34 keer A-international) tekende maandag voor Newcastle. De Tsjechische centrale verdediger speelde twee jaar voor PSG.

Wigan blijft zich wapenen voor de toekomst : na Mario Melchiot, Titus Bramble en Antoine Sibierski komen nu ook de 22-jarige Zweedse verdediger Andreas Granqvist (Helsingborg) en CarloNash, de 33-jarige doelman van Preston. Wigan leende vorig seizoen Nash al.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content