KING KEVIN

Het was op 17 december 2014. In Dortmund geurde het naar Kerstmis, in de binnenstad wemelde het van de mensen die, beladen met pak en zak, inkopen deden voor het heilige feest. Op vier kilometer van het centrum ligt het Signal Iduna Park, waar Borussia een thuiswedstrijd speelt tegen VfL Wolfsburg. En tegen Kevin De Bruyne. Voor de poorten van het stadion gingen de braadworsten over de toonbank en vloeiden de schnaps en glühwein rijkelijk. In de arena werd er gezongen en hing er een bruisende sfeer.

Het wordt een memorabele wedstrijd voor Kevin De Bruyne. In een vrije rol achter het spitsenduo serveert hij afgemeten voorzetten en voert technische hoogstandjes op. Jürgen Klopp,de trainer van Borussia, staat langs de zijlijn met gekruiste armen bewonderend toe te kijken. Het was alsof Duitsland die dag Kevin De Bruyne helemaal ontdekte. ‘Telkens als De Bruyne aan de bal was, luidden de alarmklokken bij Borussia’, stond er een dag later in een plaatselijke krant. De Bruyne zelf bleef er rustig onder.

Zelfverheerlijking was nog nooit aan Kevin De Bruyne besteed. Wat dat betreft moet hij zich vaak ergeren aan sommige Rode Duivels, ego’s die opgesloten zitten in een wereld waarin ze zichzelf het middelpunt wanen. Terwijl De Bruyne zich na de wedstrijden doorgaans opvallend onopvallend gedraagt. Ook vorige week dinsdag, nadat hij met Manchester City spetterde tegen Barcelona.

Kevin De Bruyne geeft niet de indruk hoog op te lopen met zichzelf. Het zit ingebakken in zijn karakter. Daarom kijkt hij niet écht op naar een trainer. De komst van Pep Guardiola bij Manchester City zal voor hem niet veel hebben veranderd. Maar de manier van voetballen van de Spanjaard bevalt hem: combinaties over de grond, balbezit, een hoog tempo, snel vrijlopen, voldoende aanspeelmogelijkheden. Guardiola geeft iedereen veel vrijheid maar waakt er wel over dat er een defensieve organisatie staat.

Is het uiteindelijk niet dat wat iedere trainer beoogt? Tempo maken, constant zoeken naar de diepte, de ruimte benutten. Ook Roberto Martínez zal ongetwijfeld in die richting denken. Het is nog onduidelijk voor welke meerwaarde de nieuwe bondscoach gaat zorgen. De wedstrijd tegen het op drift geslagen Nederland is een nieuwe test, veel meer allicht dan de WK-kwalificatiematch van zondag tegen Estland.

De spelersweelde is groot bij de Rode Duivels, zeker op het middenveld. Af te wachten valt voor welk rollenpatroon er daar wordt gekozen. Kevin De Bruyne steekt in een bloedvorm, Eden Hazard speelde zaterdag sterk met Chelsea tegen Everton. Beide paradepaarden optimaal laten renderen is een taak waarin Marc Wilmots zelden slaagde. Bitter moet het De Bruyne hebben gestemd dat hij tijdens het EK op een gegeven moment naar de flank werd verbannen. Ook dat leidde tot een voor hem tegenvallend toernooi.

De terugkeer van Vincent Kompany moet Roberto Martínez meer mogelijkheden geven. Op en naast het veld. Soms was de verdediger een bron van ergernis omdat hij van Wilmots veel privileges kreeg en in wedstrijden al eens in nonchalance verviel. Maar over zijn leiderscapaciteiten kan niet worden gediscussieerd. Meer dan wie ook durft Kompany de vinger op de wonde te leggen. Naar namen pleegt hij daarbij niet te kijken.

Zo beschikt Roberto Martínez nu over vrijwel heel zijn kern om aan de toekomst te bouwen. Na de match tegen Estland volgt er een lange winterslaap, normaal moeten er dan twaalf punten op het conto van de Rode Duivels staan. Maar de werkpunten blijven dezelfde. Hoe krijg je meer snelheid en diepgang in deze ploeg, hoe laat je al het talent samen renderen? Niet met beloftes te doen maar door voor de duidelijkheid te zorgen die de afgelopen jaren vaak ontbrak. Het moet voor Roberto Martínez de grootste uitdaging zijn. Ronduit pijnlijk was daarom de manier waarop hij communiceerde over de niet-selectie van Radja Nainggolan. Martínez schreef dat aanvankelijk toe aan een blessure, terwijl de middenvelder met AS Roma gewoon speelde. Pas later erkende hij dat het om een disciplinaire maatregel ging.

Als er iets vermeden moet worden, dan zijn dat zaken die voor fricties zorgen. Zoals voor het EK toen Marc Wilmots en de Belgische voetbalbond begonnen te discussiëren over de ticketprijzen. Het was het amateurisme ten top.

DOOR JACQUES SYS – @JacquesSys

Roberto Martínez moet voor duidelijkheid zorgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content