Heeft jouw dagboek een naam of schrijf jij elke keer: ‘Liefste dagboek, …’ “Een dagboek zegt me niks. Ik weet niet waarom mensen er een bijhouden. Misschien is het interessant om later zaken eens te herlezen, maar volgens mij schrijf je daar alleen maar domme dingen in. Ik hou wel een trainingsdagboek bij. Als je eens heel goede resultaten haalt, kun je het jaar nadien hetzelfde proberen te doen in die periode. Af en toe schrijf ik hoe mijn benen aanvoelden bij een bepaalde training, maar als een meisje mijn hart breekt, komt dat er niet in.”

Een Zweedse leerkracht vroeg onlangs zijn klas veertienjarigen om een opstel te schrijven over hun eerste keer. Had jij dat op die leeftijd zien zitten, denk je?

“Dan had ik een leeg blad moeten inleveren. Ik vind dat trouwens nogal persoonlijk. Stel je voor dat je je tekst dan ook nog eens moet voorlezen in de klas …

“Ik volgde wiskunde-talen. Nederlands was niet mijn lievelingsvak. In mijn laatste jaar deed ik Frans een beetje graag. En wiskunde, daarbij vond ik de logica van de functies plezant.”

Kun jij imponeren met een moonwalk?

“Nee, ik ben geen danser. Op café doe ik wat je op café moet doen: pintjes drinken. Rondjes draaien op één tegel kan ik wel.”

Met wie zou je dat graag eens doen?

Jennifer Love Hewitt. Een geweldig knap madammeke. Ze heeft een mooi gezichtje.”

Heb je een screensaver met blote vrouwen?

“Nee, een met een foto van een vriend en mezelf.

“Op de computer ben ik vooral met muziek bezig, rock. Metallica is mijn all time favorite. Ook Nirvana, The Pixies en Editors apprecieer ik. Onlangs kocht ik een album van The xx, ook supergoed. Tijdens trainingen luister ik altijd naar muziek. Als ik Fear of the dark van Iron Maiden hoor, begin ik een spurtje.”

Mocht jij vroeger op de schoot van je pa zitten als hij met de auto reed?

“Een of twee keer, toen ik heel klein was. Later reed ik een paar keer met de auto het blokje rond zonder dat mijn ouders het wisten.

“Familie van moederskant woont op een boerderij, daar mocht ik met de tractor rijden. Vroeger ging ik er in augustus helpen met de oogst. Ik deed dat enorm graag. Ik leerde veel in het boerenleven. Dat kippenstront geweldig stinkt bijvoorbeeld. En hoe je balen stro op een wagen moet laden. Dat was het leukste, dan mocht ik met een tractor met klauw veel manoeuvreren.

“Mijn neef en ik voerden vaak het graan naar grote silo’s. We kiepten de kar uit op een lopende band, het vervelendste jobke. Als het rotatiesysteem vastliep, was het belangrijk om direct te kunnen ingrijpen. Daarom moest je er de hele tijd bij blijven. Per kar stond je daar zo’n veertig minuten, in het lawaai en het stof. Dat was niet plezant, zeker niet als je al een paar nachtjes doorgewerkt had. Dat gebeurde dikwijls. We konden alleen oogsten bij droog weer. Vaak werd drie dagen zon voorspeld en daarna weer regen.”

Wat is het tofste souvenir dat je ooit kocht op reis?

“Ik neem alleen foto’s. De beste herinneringen heb ik aan een winterreis met twee neven. We gingen vijf à zes jaar geleden naar Saint Jean d’Arves, in de buurt van de Col de la Croix de Fer. Dat was ongelooflijk plezant. Het was heel zwaar om het snowboarden op te geven voor het wielrennen.”

Hield jij vroeger pins bij?

“Nee, wel mappen over dinosaurussen, toen Jurassic Park heel populair was. Die video speelde ik kapot. Die dino’s met hun lange nek waren mijn favorieten.”

Zakte jij vroeger weleens door je bed?

“Ja, ik lag in een stapelbed. Ofwel hadden we dat niet goed ineengestoken, ofwel was het gewoon rommel. In ieder geval bood ik een vriendje dat kwam logeren altijd het onderste bed aan. In dat bed raakte ik zelf nooit in slaap. Ik lag daar altijd ongerust. Ik was bang dat het bovenste bed het zou begeven, wat uiteindelijk een paar keer gebeurde.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content