Zolang het voorstel-Wijnants niet het hele profbestel in België overhoop gooit, spelen er achttien ploegen in de eerste klasse. En net zolang is degraderen het ergste wat je kan overkomen. Erger dan de titel in extremis missen.

Lierse redde zich miraculeus vorig seizoen. Ik was de laatste om te geloven dat ze dat huzarenstukje dit seizoen zouden herhalen … maar voel je het ook aan jouw ellebogen ? Ja, daar zijn ze weer.

Is het nu dankzij Rekdal of ondanks Rekdal ? Toen de koele Noor overnam, had Lierse drie punten. Hij zit inmiddels met de Pallieters aan een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd. Dan hebben ze toch net iets te lang respijt getoond voor hun redder Trost. Ter diens verdediging moet erop gewezen worden dat het bijna failliete Lierse meer dan een half elftal bijeenhaalde (‘kocht’ lijkt mij hier niet het juiste woord) toen de Nederlander al was ontslagen.

Rekdal geeft blijkbaar een zeer ongeïnteresseerde indruk aan zijn spelersgroep. Weinig gestructureerde, voorbereide trainingen, lange (achterhaalde) boslopen, veel wedstrijdjes elf tegen elf, geen bespreking van de tegenstander (die hij nooit scout), weinig of geen peptalk, af en toe te laat op training. Elk zijn stijl zeker. Maar het doet denken aan Trond Sollied, ook een Noor, ook onderkoeld en ook schijt aan de hele wereld. En ook overal resultaten. Wat ze ook doen en hoe meer ze tegen het establishment ingaan, hoe makkelijker de resultaten komen. Het zal in hun genen zitten. Rekdal houdt het poepsimpel. Waarom zou je tien uur daags hard werken als het via de weg van de minste weerstand als vanzelf gaat ? Heel zijn lichaamstaal maakte wel dat zijn elftal relaxed, als ware het een vriendenmatchje, de wedstrijd van de laatste kans, tegen Germinal Beerschot, afhaspelde … en ook nog won. Lekkere pruimtabak overigens.

Wat een schril contrast met andere ploegen – zoals STVV, Lokeren en Beveren -, die overstresst en gecrispeerd vruchteloos op zoek gaan naar de verlossende driepunter.

Het kan daar onderaan het klassement nog razend spannend worden … en dan zal Lierse blij zijn dat ze Rekdal aan het roer lieten. Beveren lijkt opeens de ploeg te worden die rechtstreeks gaat degraderen. Voor het eerst sinds de komst van de Ivorianen zit er geen leider meer tussen de Afrikanen, iemand die iedereen op tijd wakker schudt en genoeg autoriteit afdwingt.

Geen Yapi Yapo meer, geen Eboué, geen Touré, geen Né, geen Romaric, geen Junior … Gervinho heeft de klasse en gaat een grote carrière tegemoet, maar hij is nog te jong en mist bovendien te veel kansen.

Beveren heeft ook geen type Chris Janssens. De oude krijger buisde in Zulte Waregem maar bewijst in Lierse, in een soort laatste stuiptrekking, zijn grote waarde. Tegen Germinal Beerschot was hij de motor, de eerste verdediger en de gevaarlijkste aanvaller. De leider in woord en daad. Hij schoot er zijn stem bij in, de 38- jarige. Hoed af !

door wim de coninck Co-commentator van BelgacomTV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content