Op 4 maart 2015 maakte Standard bekend dat Kappa vanaf volgend seizoen zijn nieuwe kledijsponsor wordt. De club van Roland Duchâtelet onderhandelde een contract van drie jaar met het Italiaanse merk en zijn verdeler United Brands. Het contract met huidig kledijsponsor Joma loopt af deze zomer. Een bron dicht bij STVV voorspelde dan al: “Let op, hetzelfde gaat nu gebeuren bij STVV. Er is vanuit Luik een soort van groepsdeal onderhandeld.” Dik twee weken later, op 20 maart 2015, maakte STVV bekend dat Kappa vanaf volgend seizoen zijn nieuwe kledijsponsor wordt. Ook hier werd een driejarig contract onderhandeld met het Italiaanse merk en United Brands. Het contract met huidig kledijsponsor Diadora loopt af deze zomer.

Vermoedens dat Duchâtelet mee het beleid bij de nieuwe kampioen uit de tweede klasse bepaalt, bestaan al langer. Dat zijn vrouw Marieke Höfte eigenaar is van de NV Stayen, waarvan STVV zijn accommodatie huurt, houden die vermoedens in stand. Met beide identieke kledijsponsordeals heeft de Standardeigenaar op zijn minst opnieuw de schijn tegen. “Dat zegt u”, reageert Bob Claes, business & marketing manager en Duchâtelets rechterhand bij Standard. “Ik kan u hier heel duidelijk op antwoorden dat United Brands met mij persoonlijk contact heeft opgenomen. Alle pistes lagen voor ons open aangezien het contract met Joma afliep. We hebben met zowat alle merken gesproken. United Brands was via Kappa aan het rondkijken om er naast KV Mechelen nog iets bij te doen om het merk te lanceren. U zegt dat STVV vanuit hetzelfde huis wordt bestuurd, maar volgens mij is dat absoluut niet het geval. Van onze kant is er zeker geen demarche geweest: ik werk voor Standard, niet voor STVV. Ik zou niet weten op welke basis ik zou moeten onderhandelen voor een club waarvoor ik niet werk. Ik snap dat de link wordt gelegd omdat de heer Duchâtelet voorzitter is van Standard en het is geweest van STVV, maar bij mijn weten is de heer Lammens nu voorzitter van STVV en zijn beide clubs aparte entiteiten.”

Insiders menen dat er wel degelijk is nagedacht over een groepsdeal voor het netwerk van Duchâtelets clubs. Claes: “Maar STVV maakt géén deel uit van het netwerk van Duchâtelet, zoals Alcorcón en Charlton, waarvan het duidelijk is dat hij de eigenaar is. Dat er tussen die clubs overleg is, lijkt me vrij logisch. Maar een groepsdeal was niet aan de orde. Zij spelen op dit moment met andere merken en die contracten lopen niet af.” Bij STVV houdt commercieel directeur Stan Niesen, die behalve voor STVV ook voor de NV Stayen werkt, het op een toevallige samenloop. “Ik ben pas eind september 2014 officieel aan de slag gegaan bij STVV. Ik ben hier vrij nieuw dus en heb gewoon naar de beste voorwaarden gezocht. Beide deals zijn totaal onafhankelijk van elkaar onderhandeld. Dat de bekendmaking zo kort na elkaar gebeurde, is een kwestie van timing. U hoeft daar verder niets achter te zoeken.”

DOOR JAN HAUSPIE

Bob Claes “Ik werk voor Standard, niet voor STVV.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content