Meneer Roels uit Zedelgem ( Sport/Voetbal Magazine van 12 mei) heeft gedeeltelijk gelijk wanneer hij beweert dat België een klein duimpje is in de voetbalwereld. België telt inderdaad slechts tien miljoen inwoners en is onmogelijk te vergelijken met landen als Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland. Al eens gelezen met welke jaarbudgetten de ploegen uit die landen werken ? Daar kunnen Belgische ploegen alleen maar van dromen !

Meneer Roels heeft wel honderd procent gelijk wanneer hij schrijft over het aantal buitenlandse spelers in onze competitie, het begin van het einde voor héél veel Belgische ploegen. Wanneer zullen de heren bestuursleden, van wie iedereen veronderstelt dat het kenners (?) zijn, inzien, dat het grote aantal buitenlanders slechts een modetrend is. Dat men niet komt aandraven dat het een financiële kwestie is. Ik ben héél zeker dat jonge Belgen niet het lef hebben lonen te eisen die nog niet eens grenzen aan die van de meeste buitenlanders. Stel u voor : SK Beveren winnaar van de Belgische beker. Beveren telt (met wat geluk) één Belg in de ploeg. Is dat niet een beetje belachelijk ?

Iedere week starten in de Belgische competitie 100 à 110 buitenlanders op de 198 spelers die aan de aftrap verschijnen – en dan spreken we nog niet van de bankzitters. Is dit nog normaal ? Hoeveel van hen brengen een meerwaarde aan onze competitie ? Arnar Vidarsson, Almani Moreira, Victor Ikpeba, Christian Wilhelmsson, Besnik Hasi, Barry Boubacar Copa en misschien nog enkele anderen die me nu niet meteen te binnen schieten. Geef ons meer ploegen als Anderlecht, die eigen jonge krachten als Olvier Deschacht, Vincent Kompany, Anthony VandenBorre een kans geven. Of wat Club Brugge doet met een Jonathan Blondel, of Moes-kroen met de door het grote Standard te licht bevonden Luigi Pieroni.

Hoeveel jong talent staat niet te trappelen om eens te mogen proeven van de eerste ploeg ? Helaas worden ze meestal gebarreerd door buitenlanders die wél een kans krijgen. In tegenstelling tot jonge landgenoten, die nog beseffen wat clubliefde is en voor de clubkleuren hun truitje durven nat te maken. Of hebben we plots geen talent meer ?

Geef de eigen jeugd opnieuw een kans. Dit zou de bondscoach ook meer mogelijkheden geven om weer een sterke nationale ploeg op de been te brengen.

Hubert Haesaert, Lennik

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content